Demenskoret!

«Hei! Fint å se deg. Ikke skriv at jeg griner»! Tydelig rørte involverte gjør at jeg angrer på valget om å ta på mascara med en gang jeg går inn døra på Byparken. Heldigvis var jeg såpass fremsynt at en pakke kleenex hadde funnet veien ned i veska. Den trengte jeg.

«Lær deg å elske de nære ting»… siste strofe faller i Byparken lørdag ettermiddag. Foran oss står koret som har hatt sin debut under Fredriksten Operafestival. Haldens eget Demenskor. Noen står på en scene for første gang i livet, andre har vært frempå før, men for alle det er første gang på scenen som korist i Haldens nyeste og viktigste kor. Med smil, varme og engasjement har de tatt oss med på en times reise i musikkens magiske verden. 

Foto: Sara Marie Gran.

Her har de sunget om minner. Om gamle minner som vi lar stå, om nye som vi går ifra, og alle andre vi tar med hjem. De har fått rockefoten til å digge med «La meg være ung», de deler drømmen om fred og slutt på all krig og de takker for musikken og sangen. 

Foto: Sara Marie Gran.

«Der minnene svikter snakker vi gjennom musikken» sier Liv Renate Elnes som er dirigent for koret. Sammen med pianist Henrik Falch har de øvelser med koret i Frivillighetssentralen sine lokaler hver uke. Her får de hjelp av elever fra Halden videregående skole, og sammen leker de seg gjennom litt tullete oppvarming før de øver på sangene vi nå har fått høre. Til slutt ender de i storstua hvor det venter kaffe og påsmurte rundstykker. Hvem vil vel ikke ha en slik øvelse? 

Dirigent Liv Renate Elnes. Foto: Hanne Bærkas-Buer.

Det var i mars det hele startet. Etter en enorm suksess med Demenskoret på TV startet Opera Østfold, sammen med Frivillighetssentralen, Halden kommune, Halden videregående skole og Halden Demensforening opp prosjektet «Halden Demenskor» med hjelp av gode lokale støttespillere. For en idé! Og for et fantastisk resultat! Et kor som serverer perler på løpende bånd! Sangene sitter som ei kule og de leveres med en beundringsverdig trygghet og selvsikkerhet. Tydelig engasjerte korister som presist følger en likeså engasjert dirigent og pianist. 

Foto: Sara Marie Gran.

Med seg på scenen har de også gjesteartister. Først ut er Christina Brynildsen som bland annet levere en nydelig versjon av «Hei, her er jeg». Siden Demenskoret allerede hadde lagt lista under første sangen, så måtte undertegnede dobbeltsjekke at det var nok tørkepapir i kleenexpakka for en hel konsert på dette tidspunktet.

Christina Brynildsen synger. Foto: Sara Marie Gran.

Eilev Elnes Hovengen og Ludvig Falch, to unge gutter med bøttevis av talent, krydrer konserten med sine fantastiske stemmer og fremførelser. Det samme gjorde en tydelige stolt Liv Renate. Kontakten hun har med koret sitt, også under egne sangnumre, er bare vakker.

Ludvig Falch. Foto: Hanne Bærkas-Buer.
Eilev og Liv Renate. Foto: Hanne Bærkas-Buer.

Heldige var vel alle som fikk billetter til denne konserten. For etter sang kommer kaffe og påsmurte rundstykker til alle fremmøtte. Det summer av hyggelig samtaler rundt bord dekket med hvit duk, man får og gir en klem og et smil før det bærer ut i hverdagen igjen.

Takk for en variert og flott konsert! Takk for sangglede! Takk for at dere viser oss viktighet og virkningskraft av musikk.

 

 


 

 

Kommentarer

kommentarer