Bobiler på Sauøya

Du ser dem komme rullende inn i sentrum, litt flakkende i blikket og gjerne i sakte fart. Fordommene til mange tilsier at de er av gammel årgang, gjerne med tyske skilter. Bobileier – og entusiast Karsten Svendsen mener det er på tide at vi både tar bobilfolket bedre imot, og oppdaterer oss på hvem de egentlig er.

For godt over 7 år siden startet Karsten Svendsen arbeidet med å få til en parkeringsplass for bobiler i Halden sentrum. Etter 7 år med møtevirksomhet med kommunen, prating med politikere og konkrete forslag til grunneiere er det fortsatt lite vi kan tilby bobilturister som vil overnatte i Halden sentrum. På Fredriksten festning kan de overnatte på campingplassen, men mange vil til bysentrum.
– Vi har med oss det meste i bilen, og det er greit med kort vei til spisesteder og shoppingmuligheter, forteller Svendsen.

Hvem er bobilturisten
NHO Reiseliv gjorde en undersøkelse i 2012 som viser at den gjennomsnittlige bobileieren er 59 år. Når de blir spurt om hvilke aktiviteter som er viktig når de er på bobilferie, svarer godt over to tredjedeler korte spaserturer og shopping i sentrum. Over halvparten ønsker å besøke attraksjoner og museer, samt ha tilgang på sykkelmuligheter. De ønsker seg sentrumsnære overnattingsalternativer, gjerne med fasiliteter som tømmeforhold for spillvann og toalett, tilkobling til rent vann og tilgang til strøm.

Har ingen tomt
Ordføreren i Halden, Thor Edquist (H), er klar over utfordringen med å finne overnattingsplass til bobilturistene i sentrum.
– Det er et ønske, men vi har ingen ledige tomter i sentrum til dette, svarer Edquist på spørsmålet om hvorfor ikke en oppstillingsplass blir prioritert. Han kaster ballen videre til private grunneiere og næringsutbyggere.

Midlertidig på Sauøya
Sommersesongen er like rundt hjørnet, og det er ikke realistisk å tro at det er noen stor bobilplass klar til dette. Foreløpig er det etablert en liten plass ved Slippen på Sauøya, der bobilene kan kobles til strøm og fylle vann.
Svendsen håper at noe mer kan bli klart, slik at en del av de bobilturistene som kommer innom festningsbyen får muligheten til å overnatte i sentrum. Alternativet er for mange av dem å kjøre videre til Fredrikstad eller Moss som har klare oppstillingsplasser ved sentrum.
– Det er jo trist hvis vi gir bobilturistene inntrykket av ”bare kjør videre, Halden vil ikke ha dere”, sier Svendsen.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer