Teater kan endre folk

De tre unge skuespillerne snakker nesten i munnen på hverandre om hvor fantastisk dette har vært. Martin Kingsrød Larsen (Benny, Krista Trygvadottir (Egon) og Mats Østerman Vibe (Kjell), sitter backstage, og Olsenbanden på rocker`n er spilt for siste gang. Veslefrikk Barneteater som Monia Berger startet opp i 2003, har gjennomført sin 41. produksjon, denne gang i Brygga Kultursal.

Endring
Martin (14) er helt klar i sin tale.
– Teater kan helt klart være med på å endre barn og unge folk som er generte. Hit kan man komme til et trygt og godt miljø, hvor man blir nødt til å tørre. Du kan bli den som hopper rundt og er glad, forteller han. Selv har han spilt teater i 7,5 år og begynner å bli erfaren.

Krista (13) har spilt teater i 5 år, og synes at det er helt fantastisk.
– Før denne forestillingen var jeg mye mer jentete og gikk i strutteskjørt, og se på meg nå da, sier hun mens hun leter etter vaselinboksen for å dandere den korte hårklippen sånn at alt er på plass til fotograferingen.

Mats (10) er nykommeren i banden og er mest overrasket over at han faktisk er så flink til å synge. Han er den av de tre som har vært med kortest tid.
– I starten var jeg veldig irriterende for de andre, men nå har jeg roet meg og de har blitt kjent med meg, forteller han. De andre nikker godmodig, og ler godt av Mats og reaksjonene hans når han dagen før så opptaket av seg selv. Det er deilig å føle at man får til ting. Han synes alt er gøy, men det vanskeligste er når publikum plutselig ler et sted man ikke forventer, eller at man får øye på mamma i publikum. Skuespillerne ler godt.

benny egon kjell

Utvikling
En sliten, men glad Monia synes barna og ungdommene gjorde en fantastisk innsats.
– Det er mange talenter i Veslefrikk og flere av mine teaterelever har vært med i Veslefrikk i mange år. Det er gøy å se og følge utviklingen deres. De er trygge på scenen og har tilstedeværelse. Dette er noe vi jobber mye med i teatertimene våre. Mange finner også sine bestevenner gjennom teateret og når jeg får kommentarer fra elever som dette:» Husk at arbeidet ditt betyr utrolig mye for mange mennesker! Mer enn du tror » så sier vel det alt om hvorfor jeg gjør dette, forteller hun entusiastisk.

Krista og Martin har spilt i Olsenbanden før, men det gjør ikke denne oppsetningen noe mindre spennende. Forrige gang var det  Olsenbanden på Sirkus.
– Denne gangen har vi virkelig jobbet med å få kontakt med publikum, ikke bare prate høyt, men også se opp og ut, tørre å være helt til stede. Publikum i dag var helt fantastisk, og de påvirker jo oss utrolig mye og hvordan vår opplevelse blir, sier Krista.

olsenbanden-2

Videre
Neste produksjon er musikalen Jungelboken. Det blir i Fredrikshalds teater i november. Monia Berger kan fortelle at
– Det blir med Veslefrikk og noen voksne skuespillere. I tillegg blir det live – orkester og kor med. Jeg gleder meg allerede, forklarer hun.  De unge skuespillerne gleder seg også.  Manuset venter de spent på, og drømmer om Baloo-, Mowgli- og Shere Khanroller.

Men uansett hvem som får favorittrollene, er de gode venner.

Kommentarer

kommentarer