Barnas Verdensdager 2023!

Den 1. til 3. september er det Barnas Verdensdager i Halden! Det blir tre dager med forestillinger, deilig mat, konserter, verksteder og masse moro for barn i Kulturkvartalet. Alt sammen er helt gratis!

– Barnas verdensdager er en ikke-kommersiell kvalitetsfestival som gir barn, unge og voksne et møte med verdens mangfoldige kunst- og kulturuttrykk med fokus på aktiviteter som barn og voksne kan gjøre og oppleve sammen, forteller Barnas Verdensdager-general Dina Billington. I løpet av helgen vil kulturkvartalet forvandles til en fargerik pinjata stappfull av verksteder, forestillinger, konserter, mat og utstillinger for barn i alle aldre. Og alt er gratis!

Barnas Verdensdager-paraden fra sydsiden og opp til Kulturkvartalet i 2022. Foto: Johannes Granseth.

Dette blir det fjerde festival-året for Barnas Verdensdager. Nytt av året er at festivalen går over hele tre dager, og nå er den større og flottere enn noen sinne!

– Her vil det blant annet vises prisbelønte animasjonsfilmer på Aladdin scene, forteller Dina, det blir en knallmorsom piratforestilling i teateret, det blir mulighet til å lage meksikanske dødningshodemasker i Folkets hus, og på Kulturhuset har Opera Østfold premiere på en helt ny barneoperaforestilling; Operamysteriet.

På festivalplassen kan man få oppleve kinesisk spådomskunst, få hennamaling, og flette håret på afrikansk vis.

– Og så får vi besøk av en ekte kamel som det går an å hilse på! forteller Dina. Matmarkedet har fantastisk mye godt å friste med, her blir det blant annet steinsopprisotto, filippinske vårruller, polsk bakverk, eritreisk kaffe og pakistanske samosa, noe for en hver smak med andre ord! 

Matmarkedet på Barnas Verdensdager i 2022! Foto: Johannes Granseth.

I løpet av festivalhelgen er det svimlende 50 aktiviteter på programmet! Det er Kulturvartalet som er rammen for festivalen. Det betyr: Fredrikshalds teater, på plassen foran og bak Halden Kulturskole, Kulturhuset i Halden, Aladdin scene, Folkets hus, Black box og Konservativen.

– Det at festivalen har så mange kulturinstitusjoner og spille på, gir en helt unik publikumskapasitet, sier Dina. Det bidrar til at publikumstrykket fordeler seg naturlig utover bygningene. Vi venter storinnrykk i kulturkvartalet denne helgen og håper på 5000 besøkene.

Hele 110 personer er i sving på selve festivalen, samt at frivillige fra over 25 lag og organisasjoner medvirker.

Noen av de mange frivillige som bidrar til festivalen!

– Denne festivalen kan betraktes som et stort lokalsamfunnsprosjekt hvor kommune og stat, næringslivet og sivilsamfunnet går sammen om å sette Halden på Verdenskartet og gi innbyggerne i Halden og omegn en drømmehelg, sier Dina. Verdensbros rolle er å ivareta konseptet og koordinere samarbeidet, og ha ansvar for markedsføring, sikkerhet og økonomi. 

Barnas Verdensdager er helt avhengig av frivillighet og velvillighet.

– Det skal sies at festivalen drives fram av idealisme og fortsatt helt avhengig av ildsjeler, sier Dina. Jeg vet ikke hvor mange kvelder og helger jeg har brukt på planlegging, programmering og søknadsskriving i år, men at det veldig mange dugnadstimer det kan jeg skrive under på! Men når man blir møtt med så mye positive folk som ønsker å bidra og hjelpe til så er innsatsen så utrolig verdt det. Takket være mange gode støttespillere har vi fått inn så mye som 1,2 millioner, noe som betyr at festivalen kan gi jobb til mange kulturarbeidere og skape grobunn for viktig  kulturnæring i byen vår. 

Verksted på Folkets Hus på Barnas Verdensdager 2022. Foto: Johannes Granseth.

Dette blir det første året Dina ikke er festivalsjef under festivalhelgen. Av helt naturlige grunner.

– Vi har vært så heldige å kunne engasjere en  ny prosjektleder, Anette Tømmerholen Havna og arenaansvarlig Thomas Engebretsen – så festivalen er i de beste hender. I år skal jeg for første gang «bare» være publikummer på Barnas Verdensdager, hvis ikke jeg føder en ny verdensborger før terminen da –  som er 4. september.

Vi krysser fingrene for at verdensborgeren venter med sin ankomst til mandag, sånn at Dina får oppleve festivalen!

Her kan du se hele programmet for Barnas Verdensdager 2023!

 

 


 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer