– Å bevege seg i tretoppene er spesielt

Stadig flere bor og bosetter seg i tettbygde strøk, gjerne så nær sentrum som mulig. Samtidig bruker vi mer penger på ferieopplevelser enn tidligere. Hvordan påvirker bevisstheten om ”det grønne reiselivet” Halden-bedriftene som satser på naturbaserte opplevelser?

Peter Fredman er professor innen naturbasert reiseliv ved Norges miljø – og biovitenskapelige universitet. Han uttaler til forskning.no at det er mye ugjort innen reiselivsopplevelser i Norge og at vi har mye å se frem til i det grønne skiftet.
– Stadig flere vokser opp i byer og tettbygde strøk. Det øker ønsket om å komme seg ut og bruke naturen. Samtidig vil vi helst få stadig mer tilrettelagte og organiserte opplegg for naturopplevelser. Dette gir muligheter for å utvikle naturbasert reiseliv, med mange dimensjoner av økonomiske verdier.

600

I Halden er det særlig et firma som de siste årene har utmerket seg ved å satse på reiseliv og opplevelser. Klatring på Grensen har satset både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, og de tror flere og flere får opp øynene for ”grønt reiseliv”.
– Vi mennesker er skapt for å være ute i naturen. Man føler fred i sinnet når man er ute i det grønne, sier Henrik Aune.
Han forteller om gjester som sier det er fin atmosfære i klatreparken.
– Å bevege seg i tretoppene er spesielt. Siden en klatrepark inneholder elementer av frykt og mestring fører adrenalinet til at sanseinntrykkene forsterkes ytterligere.

Aune sier at de er godt i gang med å satse videre og utvikle konseptene i og rundt klatreparken.
– Vi kommer til å utvikle pakker med opplevelser i det grønne. Overnatting i tretopphytter på grensen i Rokke med påfølgende klatring hos oss. Overnatting på Kirkeng camping i Aremark med aktiviteter i skog og på vann. Overnatting og matopplevelser på Bøensætra i Aremark og videre til Aurskog for villmarksopplevelser med beversafari og grottevandring.

lYGLqh41itEuCSGwNB2itL02ZaOMvLUl4Rl_SnXx8GU
Ingeborg Anker Rasch på Hafsrød Gård. Foto: Veronica Van Groningen

Ingeborg Anker Rasch driver Hafsrød Gård Hytte– og koieutleie. Hun tror at opplevelser kan skapes uten så stor involvering fra aktøren så lenge man legger til rette for det.
– Vi tror at flere vil føle et behov for å komme seg ut i det naturlige og at det blir viktigere for folk at opplevelsen i naturen ikke nødvendigvis trenger å være planlagt.
Gjestene som leier hytte på Hafsrød setter pris på stillheten og et lavere tempo.
– Opplevelsene vi tilbyr går mest ut på å utforske naturen på egenhånd der vi bidrar med tips og råd. I tillegg prøver vi å bevisstgjøre gjestene på at gården vår baserer seg på utnyttelse av fornybart råstoff, altså tømmer. Det er en del av livsløpet på gården.
Anker Rasch er opptatt av at naturen skal brukes fornuftig.
– Man må ta vare på naturen for å kunne nyttiggjøre seg den.

 

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer