8. mai på Rødsfjellet

Det er en fantastisk flott vårdag i Halden. Solen skinner, fuglene kvitrer, og man kan neste høre løvet sprette. På alle flaggstenger i byen svaier det norske flagg. Fritt, stolt og vakkert. Det er 8. mai, Frigjørings- og veterandagen.

Vi har mye å være takknemlige for. Under dagens minnesmarkering på Rødsfjellet sier Thor Edquist under sin tale at vi ikke må glemme hva det kostet, vi skal minnes alle som kjempet for at vi i dag lever i et fritt land med demokratisk styre. Vi skal minnes de som falt og de som overlevde. Soldater, sjøfolk, motstandsbevegelsen og alle sivile som gjennom handlinger og holdninger ikke lot seg knekke.

Brigademusikken sto for det musikalske innslaget på Rødsfjellet. Kjente musikkstykker og marsjer som vi i dag forbinder med glade maidager og svaiende flagg. Oberst og kommandant på Fredriksten Festning, Dag Strømsæther, forteller i sin tale om veteranene. Norske soldater som fra 2. verdenskrig og fram til i dag har kjempet, og kjemper, for fred. Norske soldater som har kunnskap, ferdigheter og holdninger som gjør dem ettertraktet i fredsbevarende arbeid verden over.

 

Han forteller om handelsflåten og sjømenn som fikk en uverdig behandling etter hjemkomst fra krigen og om hvordan vi nå har lært, og fortsatt lærer, å ta bedre vare på veteranene våre. Han forteller om helter som kjempet for friheten vi i dag tar som en selvfølge. Han forteller om slagordet «Aldri mer 9. april», og om samarbeid på tvers av landegrenser.

Oberst Strømsæther takker allierte, motstandsbevegelse, politi, hverdagshelter og handelsflåten og sier vi kan gi vår takk ved å ikke la historien gå i glemmeboken, ikke ta friheten for gitt.

Kanonen fra Fredriksten Festning fyres av og ekkoet lyder utover fjorden. En salutt for freden som kom 8. mai for 73 år siden. En salutt for årene vi aldri må glemme. En salutt for alle veteraner og helter vi dag minnes.

Det er et lite ord, men det kommer fra hjertet: Takk

Kommentarer

kommentarer