Stiller ut kommunens kunst på biblioteket

Halden kommunes kunstsamling vil nå kunne beskues på Halden bibliotek! Kommunens 860 verk store samling skal vises i en rullerende utstilling i bibliotekets voksenavdeling i andre etasje.

For en tid tilbake igangsatte Halden kommune en omfattende jakt på gjemte og glemte kunstverk.

– Vi ville skaffe oss en oversikt over all kunsten kommunen eier, forteller Catharina Heide Amundsen ved avdeling Kultur og idrett i Halden kommune. Kommunens kunst er byens kunst, alle eier jo den. Noe har kommunen kjøpt inn selv, noe har blitt donert av privatpersoner, og noen av verkene er gaver til kommunen. Men ingen hadde noen oversikt over hvor alt var befant seg, eller hvilken forfatning det var i.

Kunstner Glenn Marius Skibsted ble sendt ut for å lete etter kjente og tapte skatter. I halvannet år lette han på loft og i kjeller og kriker og kroker rundt i den ganske kommune. Sluttresultatet ble et kunstmagasin med 860 gjenstander, attpåtil fotografert, katalogisert og dokumentert i en offentlig database.

– Vi har faktisk den nest beste besøkte databasen i Norge, sier Catharina.

Her kan du beskue kommunens kunstdatabase!

Blant kommunens mange kunstskatter finnes en betydelig mengde William Kullgreen-bilder.

– Dette er den såkalte Haraldssøn-gaven, forteller Catharina. Haraldssøn var en rik forretningseier i Halden, og dessuten William Kullgreens «mesen» – altså en slags sponsor for Kullgren. Haraldssøn ga Kullgreen mange oppdrag, og bestilte mange verk fra ham. Til slutt var han i besittelse av en stor kunstsamling, og bestemte seg for å skjenke alt til Halden kommune. Det er hele 328 kunstverk til sammen. Av bildene han donerte til kommunen er 200 av dem Kullgreens.

William Kullgreen. Foto: Wikipedia.

Kommunen har altså fått seg en detaljert database med både Kullgreen-kunst og mye annen kunst. Noe av kunsten henger på kommunens kontorer og andre offentlige lokaler, resten er lagret i kommunens eget magasin.

– Men jeg syntes det var trist at all denne kunsten skulle ligge gjemt bort i et magasin, det er jo ingen som får se den der, sier Catharina.

Dermed ble det bestemt at kunsten skulle vises ut til byens beboere! Utstillingslokalet ble nye og flotte Halden bibliotek. Da det første utstillingsbildet skulle velges, synes Catharina det var på sin plass at det første bildet i utstillingen var nettopp et Kullgreen-bilde.

Fugler, båt, måne av William Kullgreen. Foto: Catharina Heide Amundsen, Halden kommune.

– Kullgreen er en anerkjent kunstner både her i Norge og utenlands, forteller Catharina. Han bodde i Paris i en periode, og gikk i lære hos flere internasjonale kunstnere. Han er en spennende kunstner, og har laget mye forskjellig. Han har blant annet laget linoleumssnitt og tretrykk, men også mange spennende blyanttegninger og skisser.

Bak på noen av bildene i samlingen fant Catharina og de andre ansatte i kommunen datostempler.

– Man kunne faktisk låne kommunens kunst med seg hjem i gamle dager, på samme måter som man låner med seg bøker i dag. Så jeg syntes det var på sin plass at bildene ble vist frem på Halden bibliotek. Biblioteket har forøvrig hatt besøksrekord – og utlånsrekord!

I tillegg til å låne bøker, kan du fra nå av altså beskue kommunens kunstsamling på Halden bibliotek.

– Vi kommer til å bytte bilder den første i hver måned, forteller Catharina.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer