Spansk punk på Reis

Lørdag 13. april slipper Göttemia ny plate på Reis, og før de går på scenen har de invitert sine spanske venner i Orchis Simia til å spille. Bassist Daniel Bort i Orchis Simia har gjort haldenser av seg, og forteller her litt om bandet som skal spille på lørdag. 

Det var tre gode venner som startet Orchis Simia i Madrid i 2013.

– Det var Raúl, Victor og meg, forteller Daniel. Raúl og jeg hadde spilt sammen i flere band, men på det tidspunktet hadde vi ikke noe prosjekt. Victor var kjent i punk-miljøet for å spille inn DIY-musikk, og vi alle hang på en squat som het Coko.

De tre vennene hadde en bred musikksmak til felles.

– Vi likte å høre på pop, metal, punk, crust. Vi kunne snakke om Muses siste album eller om det mest DIY bråkete punk/metal band. Med det til felles, ville vi starte et band hvor vi ikke trengte å holde oss innenfor bare en sjanger.

Daniel er født og oppvokst i Madrid. Han begynte å spille gitar som 12-åring, og drømmen var alltid å spille i band. Med tiden har det blitt både bass, trommer og gitar.

– Jeg har spilt gitar i Karton de Zumo, Dispeine og Hyena, og bass i Truculencia, Celulitikss og Orchis Simia. Så har jeg spilt litt trommer i to band som spilte gamle spanske punkcovers.

Sommeren 2016 dro Daniel og noen venner på punkfestival i Tsjekkia. Der dukka Karine fra Halden opp, hun ble invitert med av Daniels og Karines felles venn; Victoria.

– Den turen var helt fantastisk. Et år seinere flyttet jeg til Halden, og snart skal vi ha vårt andre barn. Så jeg kan bare si, tusen takk til Victoria for å invitere med Karine på turen.

Daniel er altetende når det kommer til musikk, men på scenen spiller han punk.

– Det vil si punk med alle varianter og blandinger, som hardcore, crust, og så videre. Som tenåring ble jeg helt forelsket med hele konseptet, ikke bare som kultur men som en filosofi. For meg punk er ikke bare en musikksjanger, det er et livsstil. Anarkisme, miljøvern, veganisme, feminisme, antifascisme, og så videre ble min hverdag, og da brukte vi alltid musikken som en måte å gi uttrykk for våre idealer og for å få ut alt sinnet mot en verden full av urettferdighet. Jeg har spilt i alle mulige steder og blitt kjent med masse folk gjennom musikk. Jeg har kastet meg på turnéer og har arrangert konserter for mange band. Nå lever jeg en rolig liv som familiefar i Halden, og jeg elsker det. Og elsker at vennene mine kan komme på besøk, og spille et par konserter.

Daniel har jobbet på Rockehuset og Ungdomshuset i Skofabrikken siden 2022, og der trives han veldig godt. Da han flyttet til Norge i 2017, valgte Orhcis Simia å fortsette som band, men finne en ny rytme.

– Enn så lenge fungerer det bra, forteller Daniel. Jeg drar ofte til Madrid for å besøke familien, og vi finner alltid noen få timer til å øve og henge sammen. Av og til spiller vi en konsert. Vi har også arrangert flere konserter i Madrid mens jeg bodde der. Og nå kommer endelig Raúl og Victor på besøk til Halden, og vi skal spille på Rockehuset på fredag, sammen med Wepsebol, Blindtärm og 1234! Vi i Orchis Simia har snakket om å spille i Norge siden jeg flyttet hit, men det har alltid vært noe som har kommet i veien, så jeg gleder meg maks til å endelig få det til, og til å få mulighet til å vise meg på scenen i Halden.

Lørdag spiller altså Orchis Simia med Göttemia på Reis.

Göttemia med plateslipp på Reis

– Raúl var her i 2018, med resten av et annet band vi hadde, Hyena, og da spilte vi i Halden, Oslo, Gøteborg og København. Det var ekstremt gøy, men når vi snakket om denne turen nå hadde vi mer lyst til å henge sammen, lage mat hos meg, prøve å spille inn noe på studioet på Rockehuset, eller gå en tur i skogen, enn til å kjøre masse kilometer og sove dårlig. Jeg tror vi begynner å bli gamle… Også hadde vi ikke barn og så mye jobb for seks år siden, men det er veldig fint at vi kan finne på en plan som passer situasjonen og ha det hyggelig. Man kan spille punkmusikk og skrike på scenen som en jævel, men også sove hos oss, og spise frokost og leke gjemsel med dattera mi morgenen etter.

Siden det er vanskelig å sjangerplassere Orchis Simia,  fant bandet på en egen sjanger: «Hardflowerpunk».

– Jeg pleier å si at det en blanding av punk, metal og crust. Vi ga ut en demo med sju låter i 2014, og en ordentlig LP i 2016, som ble trykket på vinyl i samarbeid med flere underground plateselskaper. Vi dro også på turne i Spania og Frankrike i september 2016. Når pandemien kom, var jeg i Madrid, så etter lockdown, når vi kunne møtes igjen, spilte vi inn to låter før jeg flyttet tilbake til Halden. De ble lastet opp på Spotify og Bandcamp, med håp om å lage en LP til i fremtiden, når vi har flere sanger.

Du kan altså få høre Orchis Simia på Reis på lørdag!

Konserten starter klokka klokka 19.

 

 

 


 

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer