Slippkonsert for Tom Roger Aadland på Kulturhuset

Fredag 1. september kommer Tom Roger Aadland til Kulturhuset for å spille fra sitt siste album: Skyer.

Tom Roger Aadlands tiende album «Skyer» slippes 1. september, etterfulgt av en 30-konserters lang norgesturné.

Tom Roger Aadland er en av landets mest kritikerroste artister og låtskrivere de siste årene. Han har gitt ut ni soloalbum, og er kjent som tekstforfatter for bl.a. Hellbillies og Vamp, samt for sine gjendiktninger av Bob Dylan. Første september slipper han sitt tiende album, som har fått tittelen «Skyer». Aadland er kjent som en dyktig tekstforfatter på nynorsk, men denne gangen har han skrevet på dialekt, nært og sterkt. Musikalsk favner albumet vidt, fra klassisk gitarrock via melodiøs pop til lavmælt visekunst.

En ting som særmerker Aadland som låtskriver, er hans evne til å skrive sanger med sterke tekster i kombinasjon med gode, umiddelbare melodier. Han har hatt flere låter spillelistet på NRK P1, og mange vil kjenne igjen radiogjengangere som «Alle dei i ei», «Min beste ven på ein dårleg dag» og «Då eg såg deg sist». På det nye albumet viser sangkomponisten Aadland seg fra sin mest melodiske side, og dette er nok hans mest tilgjengelige album til dags dato.

«Skyer» er produsert av Kjetil Steensnæs og Tom Roger Aadland, og innspilt i Athletic Sound i Halden, Bjølsen Misjonskirke i Oslo og ABC Studio i Etne. Med seg i studio har de fått følge av noen av landets beste musikere. Foruten Steensnæs’ bidrag på diverse elektriske og akustiske gitarer, pedal steel og kor, medvirker Karl Oluf Wennerberg (trommer, perkusjon), Erland Dahlen (trommer, perkusjon), Bjørn Holm (bass, kontrabass, kor), David Wallumrød (hammondorgel, piano, synthesizer, kor) og Lise Sørensen Voldsdal (fiolin, bratsj).

Albumet består av to deler, hver med sitt distinkte uttrykk. Første del inneholder sanger som er konsise og melodisk orienterte; flere av dem har allerede blitt konsertfavoritter.
Tittel- og åpningssporet tar opp arven etter The Beatles, med en herlig melodi, og et stort og rikt, men likevel luftig lydbilde. Teksten er et fragmentert tilbakeblikk på – og oppgjør med – fortida, men sangen slutter i en optimistisk tone.

Når aller minst me vente det
Vil broene me brente
Ta oss him

Kan ikkje gi oss er en solid, klassisk gitarrocker i Tom Petty-tradisjonen, og viser artisten på sitt mest utadvendte og engasjerte. September er en mørk, melankolsk og romantisk ballade, på samme tid vakker og rå. Da Aadland skrev låten, visste han umiddelbart at det måtte bli en duett med artisten Kine Nesheim. Når du hører dem synge sammen, skjønner du hvorfor.
Stemmene deres utfyller hverandre perfekt. Teksten er besnærende, med lag på lag av nyanser og mange rom for tolkninger.

De beste timane i døgnet
Va skrevne sirligt på din hud

Du e den er en inspirert perle av en poplåt, full av lys energi. Mange kaller Tom Roger Aadland rockepoet, men dette er popmusikk av fineste merke. «Musikalsk helbredelse», var det noen som sa første gang låten ble framført. Gitardrevne Levd liv har én fot i americana og én i new wave. Teksten skildrer et mystisk møte med en fremmed på et tog.

Eg såg ein mann i ein spegel
Han berre helste så vidt
Du gløymer dei som regel
Men somme andlet blir du ikkje kvitt

Side en slutter med soulballaden Cecilie, en trøstevise for en ung kvinne som gikk bort altfor tidlig. Albumets andre del er gjennomgående mer dvelende. Alt ska komma fram utspiller seg i skjæringspunktet mellom Nick Cave og gospel. Sangen er en av tre som er innspilt i Bjølsen Misjonskirke. Normalia er albumets mest rocka låt, og er et spark til konformitet og intoleranse.

Eg har fremmedfrykt for alle dei ifrå Normalia
Får meg te å føla meg så ein paria

Ikkje der du leite har dette mystiske «noe» ved seg som gjør at man føler at en låt formidler noe dypt og viktig. Sangen har en stillferdig intensitet, og et nærmest kammermusikalsk uttrykk. Aadland akkompagnerer seg selv på klassisk gitar.

Ikkje i høge flammer, men i svake glør
Ikkje grundig forberedt, men om nattå, i all hast
Ikkje store steinar, men sandkorn te di bør
Ikkje der du leite, men ein aen plass

Avslutningssporet Siste natta vår i lag er et strøkent stykke musikalsk historiefortelling som utfolder seg over ni minutter, og er en passende avslutning på et innholdsrikt album.

Tom Roger Aadland har med «Skyer» laget sitt mest tilgjengelige album til dags dato. Albumets ti sanger forteller om sårbarhet og tap, men også om kampvilje og optimisme, og den musikalske gløden og idérikdommen gjør «Skyer» til et album som løfter lytteren. Aadland kommer til å framføre disse nye, sterke låtene på en landsomfattende lanseringsturné i høst – solo, duo og med band.

Konserten starter klokken 20.

Billetter finner du her!

Foto: Thomas Mortveit, Øystein Viland.

 


 

 

 

Kommentarer

kommentarer