Planet Mastergod slipper plate

Den har vært i kjømda i snart fire år, og nå er den endelig her. Natt til onsdag slapp Planet Mastergod sin fjerde plate: There Are Snakes in These Woods. 

De holder til i en kjeller bak Felleskjøpet. En lang trapp ned, til høyre i en mørk kjellergang, og vips så er du der. Der har de rigga seg til, Planet Mastergod. Øvingsrom med sliten sofa, plakater og T-skjorter på veggene og eget studio i rommet innafor. Gutterommet fra himmelen. Under bakken her bak Felleskjøpet ble det nyslupne albumet There are snakes in these Woods til. Jeg møter bandet på øving kvelden før den store slippdagen.

-Det er litt sånn julenissens verksted her i dag, sier vokalist og gitarist Lars Edvardsen og flytter på noen pappesker i øvingsrommet.

I pappeskene er det LPer og T-skjorter. Folk der ute venter på både plater og merch fra Planet Mastergod. Lars er postansvarlig, og jobber på spreng for å få alle forsendelser ut. Foruten postmann Lars er bassist Espen Jamne, gitarist Henning Skogh og trommis Nico Malcomsen også til stede.

Ny T-skjorte fra Planet Mastergod i anledning ny plate. Det er Hans Christian Nygaard Vang som står for illustrasjonene, Lars er modell.

Fire år har det tatt fra første prøvende riff til fiks ferdigtrykka plate. Og bandet har gjort alt sjøl.

-Det er ingen eksterne som har hatt noen hender på denne plata utenom oss, forteller Henning. Alt utenom mastringa og selve trykkinga av plata er det vi som har gjort.

Hvem har mixet?

-Henning mixer, sier Espen. Og vi kritiserer.

De andre ler.

-Vi har vært i superstudioer og spilt inn plater tidligere, sier Lars, men vi har aldri vært så fornøyd med en plate sånn lydmessig før. Dette er den beste. Både sonisk og produksjonsmessig.

De andre nikker istemmende.

Atmosfærisk post-metal

Hvordan har det vært å lage denne plata?

-Det har vært helt smertefritt, forteller Espen. Det er smertefritt når vi lager musikk sammen nå. Før var det mer kjemping, for å få gjennom idéer og bli enige. Vi samarbeider utrolig bra. Ofte begynner det med et riff fra Lars, og så jammer vi oss frem til resultatet. Andre ganger starter det med at Lars har litt tekst han vil ha inn i noe.

Hvordan vil dere selv beskrive musikken deres?

-Skal vi sette en merkelapp på det må det kanskje bli post-metal, sier Henning.

De andre nikker.

-Det er atmosfærisk, sier Espen, det er noe malende med det vi gjør.

-Vi befinner oss i et sjikte som er litt spesielt, sier Lars. Før følte vi det som et lodd at vi ikke passa inn under noen sjanger, men nå er det bare deilig. Vi er et alternativ. Før, når vi spilte sammen med andre, for eksempel på Tons of Rock, lurte vi på hvordan vi skulle passe inn. Men så har vi oppdaga flere ganger at vi faktisk var tyngre enn de andra banda vi spilte med. Det er ganske tungt og mørkt det vi gjør, selv om det ikke er metal. Vi er en gjeng joviale gutter, men vi låter ikke sånn på scena.

-Jeg er ikke jovial, sier Henning. Jeg er mørk på ordentlig.

De andre flirer.

-Henning har prøvd forgjeves mye med å gi oss et dystert image på facebook, sier Nico, men vi greier ikke helt å følge det opp.

Coveret til bandets blodferske plate. Dystert nok det vel Henning? Illustrasjon ved Hans Christian Nygaard Vang.

Landa på et uttrykk

Skiller denne plata seg fra tidligere utgivelser?

-Det er jo lengre låter enn noen sinne blant annet, sier Nico. Noen av dem er opp til fjorten minutter lange. Det er faktisk bare fire låter på plata. Vi begynte å dra i den retninga på forrige plate. På det første albumet laga vi veldig korte og konsise låter, men så har vi tatt oss gradvis bedre og bedre tid med låtene for hvert album som har kommet.

-Det har nok vært en progresjon mot dette uttrykket hele veien, sier Espen. De tidligere utgivelsene har vært litt enklere strukturmessig, og så har vi sakte men sikkert utvikla oss mot der vi er i dag.

På den første låta tar det fem minutter før vokalen kommer. Og for første gang er det en rød tråd som følges gjennom hele plata. Sjøl føler de at de har landa på et uttrykk de er utrolig fornøyde med. Men i følge bandet sjøl krever dette albumet mer av lytterne enn tidligere plater.

-Det er ikke bakgrunnsmusikk det her, sier Espen, denne plata krever nok at du setter deg ned og lytter.

Sett deg ned og lytt. Her er den, Planet Mastergods nye plate There Are Snakes in These Woods:

Sekulær avrusning og slippkonsert

Lars er tekstmannen i bandet.

-Jeg liker ord og vendinger, sier Lars. Jeg liker at folk er flinke med ord. Tematikken i låtene er ganske tung til tider, det er mye religiøs tematikk. Det handler om maktundertrykkelse i de religiøse systemene blant annet. Den store skrekken som males på den skiva her er når det å være sekulær ikke lenger er en option. Vi har en låt som heter Secular Detox, den er dedikert til den tematikken.

For første gang i historien har Planet Mastergod en norsk låt med på plata.

-Vi har aldri sunget på norsk før, forteller Lars. «Dyret» er en veldig gammel låt som ikke har funka å spille før nå – når vi fire spiller den sammen. Det er den første sangen jeg viste til Henning i sin tid. Det er mange år siden jeg skrev den.

Slippkonserten er spikra. Lørdag 14. september går Planet Mastergod på scenen på Feelgood for å feire ny plate. Konserten starter klokka ni. De har ikke spilt så mange konserter de siste årene, men lover å bli flinkere nå fremover. Drømmen er å gjøre noen festivaler neste sommer, og så få til noen Oslokonserter. Glenghuset og Oak Metal Club i Fosser er allerede booket på nyåret.

Bandet liker å benytte seg av lokale krefter når de lager musikk.

-Lise Backstrøm korer på plata, forteller Lars, og det er Hans Christian Nygaard Vang som har tegna coveret. Vi har trykka opp masse t-skjorter med hans kunst på også. Klaus Jäger er utrolig flink på digital kunst, vi har lyst til å bruke ham til releasekonserten. Han har vi hatt med oss på konsert før. Jeg synes det er kult at vi drar nytte av hverandre i kulturhalden, og vi er heldige som kjenner en del flinke folk i kultursjiktet som vi kan bruke.

Baksiden på den nye T-skjorta. Hans Christian er ganske så flink til å tegne altså.

Bandet har naturligvis trykka opp vinylplater også.

-Vi er vinylfreaks alle mann, sier Lars, jeg har starta en side som heter Frankes vinylspinneri der vinylentusiaster kan prate og dele, og selge og kjøpe vinylplater.

Vil du kjøpe plata på vinyl (eller den nye t-skjorta) kan du bestille den på bandets Facebookside. Men raska på, de har bare trykka opp 250 eksemplarer av plata.

Du kan også kjøpe Planet Mastergods musikk og merch på Bandcamp.

Kommentarer

kommentarer