Nå kan jula bare komme! Juleselskapet har spikra julestemninga en gang for alle med en billedlig flott og vanvittig sjarmerende oppsetning av Reisen til julestjernen i Fredrikshalds Teater. Magi i teateret!
Kan det bli mer julete? Kan det bli mer betagende og vakkert? Neppe. Juleselskapet går tilbake til sine røtter, og sjarmerer publikum i senk med sin oppsetning av Reisen til Julestjernen i Fredrikshalds Teater. Ikke dra uten lommetørkle.
Når Juleselskapet gjør comeback med sin signaturforestilling, ligger det jo et visst forventningspress i lufta. Heldigvis innfrir dette ensemblet til gangs, med vakre scenebilder, imponerende skuespillerprestasjoner og atten doser julesjarm.
Hedda Ramfjord Holtan gjør en særs god figur som Sonja i Reisen til Julestjernen. Om det er noen nerver ute og går, så skjuler jaggu Hedda dem godt! Hun er utrolig trygg og fin på scenen, og gestalter en nydelig og ektefølt Sonja som rører ved hjertet.
De andre ungdommene i ensemblet imponerer også i denne oppsetningen. Jeg blir ganske fjetra over trettenårige Hedda, som bærer mye på sine skuldre i denne forestillingen, men jeg vil også trekke frem Asbjørn Johan Sørmo Halvorsen (14), som gjør en feiende flott figur som Nissefar. Asbjørn er så vittig, lugn og fin på scenen, og han har full kontroll på den svinsete nisseflokken han til enhver tid drasser på.
Ringrevene i Juleselskapet er alltid en fryd å beskue på de skrå bredder, og her er mange! Ketil Ravneng gjør seg naturligvis ypperlig som hjerteløs greve, ingen kan sette opp et grufullt og slu oppsyn som ham. Til hell og lykke får også dyktige Tonje mye spillerom som den fæle og kaklende heksa, her får vi en oppvisning i Cruella de Vilske ansiktsuttrykk og mimikk som vekker megen latter i salen. Tonje er suveren!
De flinke barna i Juleselskapet fyller mange roller. De er yndige dukker, grasiøse ballerinaer, janglete klovner, stramme tinnsoldater, nordavind som bruser, dansende kosebamser og søte nissebarn. De er så utrolig fine! Her har regissør Catharina Heide Amundsen gjort en formidabel jobb med ungene, de både imponerer og sjarmerer på scenen.
Det er lagt ned mye arbeid i de vakre scenebildene i denne forestillingen. Snødekte trær akkompagneres av bedårende ballerinaer, leker i lystig dans, og nisser i snøballkamp. Lyset aksentuerer stemningene, og gjør scenebildene komplette.
For å skape de vakre scenebildene, må koreografien naturligvis sitte. Og det gjør den. Den evig dyktige Sara Stang Møller har koreografert, og her er det mye koreografi som skal konstrueres og øves inn! For en jobb! Applaus til Sara.
Kostymene har naturligvis også mye av æren for de flotte scenebildene, og som vanlig er Juleselskapets kostymer forseggjorte, vakre og detaljrike. Alt fra kongekappe til klovnedrakter er nøye planlagt og tilpasset, det er åpenbart lagt ned utallige timer på dette arbeidet. Mariette Mellegård er den habile kostymesjefen, med god assistanse fra veteran Merethe Brække. Flere av kostymene daterer helt tilbake til Juleselskapets spede begynnelse for over tretti år siden!
Prikken over i-en denne premierekvelden er det vesle orkesteret i orkestergraven. Levende musikk er vanvittig stemningsskapende, og der nede i graven strør musikerne på sitt eget, magiske tryllestøv. Stor stjerne også til Juleselskapet for at musikerne ble flyttet frem i orkestergraven så vi både kan høre og (nesten) se dem.
Alt går heldigvis som det skal. Sonja reiser av gårde for å finne julestjernen, og alle de gode hjelperne vi kjenner så godt loser henne på riktig vei. Jeg tviler på at jeg vil ødelegge for mange publikummere som har tenkt seg på denne forestillingen dersom jeg røper at alt går fint. Sonja finner stjernen, og greven og heksa avslører seg som de lumpne og sjofle folka de egentlig er. Kongen skjønner plutselig at Sonja egentlig er Gulltopp, Ole får sin Petrine, og alle hjerter gleder seg.
Lurer du på om du skal ta med deg barna på en koselig teaterforestilling før jul? Ikke lur mer, du skal ta dem med deg hit!
Forestillingen spilles lørdag og søndag denne helgen, samt onsdag, fredag og lørdag neste uke.
Kommentarer