Julemarked på festningen

Er det noen der ute som begynner å bli klare for å kjenne litt på julestemningen? Førstkommende helg inntar julen festningen vår.

Gløgg, bålpanner, nisser og pepperkaker, salgsboder, julegrøt og julesang. Alt skal du få på festningen til helgen. Allerede på fredag kan du rusle mellom salgsbodene på Fredriksten og kjøpe julekaker og julegaver. Tre dager til ende skal julefesten vare, som seg hør og bør for et riktig julekalas.

-Espen Halkjær fyrer opp ovnene og serverer nybakt festningsbrød i bakeriet, forteller turistsjef Liv Lindskog, han bruker å gjøre kål på noen favner ved i løpet av en helg, og denne helgen er intet unntak!

Det vanker festningsbrød i bakeriet på Fredriksten festning til helgen. Den skorpa blir ekstra sprø altså. Foto: Motz.

I år kan Liv og Halden Turist dekorere med enda litt flere lys i det mørke festningsområdet, takket være Sparebankstiftelsen.

-Det er et stort område, og det blir veldig mørkt der oppe på vinteren. Vi er kjempeglade for at Sparebankstiftelsen har bidratt til at vi får enda mer lys på julemarkedet, sier Liv.

Liv synes julemarkedet er en fin tradisjon, ikke minst fordi vi får brukt og sett mye av festningen vår.

-Det er så hyggelig at folk kan gå inn og se i alle disse rommene som vanligvis er stengt for publikum, sier Liv. Hvor ofte er det haldenserne får lov til å rusle i kanongarasjen, nedre magasin eller inne i bakeriet?

I år er det kommet enda en ny post på julemarkedets program: Guidet tur til Gyldenløve fort.

-I år kan folk bli med festningsguide Silje Haugerud på en guidet tur ned i Gyldenløve fort, forteller Liv, på denne turen vil folk få høre historier om Karl XII.

Det blir guidet tur til Gyldenløve fort på fredag klokken 18, men også på lørdag og søndag klokken 15. Oppmøte ved juletreet i Ravelingården.

-Guidingen til Gyldenløve fort er en liten forsmak på Karl XII-året, sier Liv, og dette er en unik mulighet til å få sett seg rundt inni fortet.

Det blir både nisser og dompaper og granbar og julestaker på Fredriksten til helgen. Kom og bli julete.

Nytt av året er også kildesortering. Det skal settes opp merkede søppelkasser, og Liv håper folk prøver å tenke grønt og sortere når de er på julemarkedet i år. Hun oppfordrer også alle til å kaste flaskene sine i egne beholdere på  flaskeinnsamlingspunktene. Inntektene for panten går nemlig til Frelsesarméen!

Ellers er det kjente innslag på programmet. Juletregang på lørdag, vafler, munker, gløgg, korps som spiller julemusikk, julesang, eventyrstunder og en rekke salgsboder. Og så må man jo ikke glemme å ta turen innom et av serveringsstedene på området. Det serveres mat på kroa, i Ravelinbygget, på Curtisen, i Fredrik IIIs hall og selvfølgelig hos Kommandanten sjøl. 

Hele programmet finner dere her

Vi trenger faktisk ikke snø for å få julestemning på festningen i helgen. Men det er veldig koselig da.
Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer