Hva har du i kurven?

I 2016 vil vi ha flere soppkontroller i Halden.  Har du plukket sopp du er usikker på kan du oppsøke en av disse!

Alle søndager i september har vi kontroll, men sted og tidspunkt vil variere. I tillegg vil vi ha kontroller på en del hverdager i etterkant av organiserte turer. Soppkontrollene i Norge gjøres som frivillig arbeid av lokallagene i Norges sopp- og nyttevekstforbund.  Kontrollene eråpne for alle, og koster ingen ting.

På soppkontrollen går vi gjennom soppfangsten din. Har vi tid forteller vi deg litt om navn og kjennetegn og forvekslingsarter. På søndagskontrollene vil vi alltid ha en liten sopputstilling av de vanlige artene du finner i området. Målet vårt er at du skal være helt trygg på at det du tar med hjem er god og trygg mat og at du kan bli inspirert til å ta en ny tur ut i soppskogen.

2015-09-28 13.08.03

Du skal aldri spise en sopp du ikke er sikker på.  Man skal ha respekt for faren ved å få i seg giftig sopp.  Selv om de fleste bare gir forbigående ubehag så er andre dødelig giftige.  Det kan være vanskelig å bestemme en sopp ut fra bøker om man kan lite om sopp og derfor lønner det seg å sjekke med eksperter for å være på den sikre siden.

For å få best utbytte av kontrollen er det lurt å plukke sopp i åpne, luftige kurver eller papirposer. Du bør få bort mest mulig av jord, barnåler osv.  Bruk gjerne en soppkniv med børste når du plukker. Det du vet er matsopp bør grovrenses i skogen, slik at du slipper å dra med deg rusk og rask og markspiste eksemplarer hjem. De soppene du er usikker på bør være så hele som mulig og ligge atskilt fra de andre. Om en av de giftigste soppene ligger blant matsoppene dine må soppkontrolløren vrake alt innholdet i kurven.

2015-10-03 17.02.21

Sopplukking gir mening til høstturer i skog og mark. Å plukke sopp er en erfaringssport – jo mer du er ute og plukker, dess flinkere blir du.
Vi gleder oss til å få besøk av deg på våre soppkontroller for å se hva du har funnet og hjelpe deg å bestemme soppen din!

Her får du en oversikt over våre kontroller, men vi anbefaler at du følger med på vår facebookside, ettersom det kan skje endringer.

Soppkontroller høsten 2016

Halden Soppforening vil holde soppkontroller flere dager i september. Våre soppkontrollører kan kontaktes utenom de fastsatte kontrollene. Se – http://haldensoppforening.com/soppsakkyndige/  – for kontaktinformasjon

Søndag 4. september                                   Soppkontroll på Ertehytta kl. 1100 – 1500

Søndag 11. september                                Soppkontroll Thon Hotel kl. 1400 – 1600

Søndag 18. september                               Soppkontroll Thon Hotel kl. 1400 – 1600

Mandag 19. september                              Soppkontroll Halden Torg kl. 1800 – 1900

Tirsdag 20. september                                 Soppkontroll Halden Torg kl. 1800 – 1900

Onsdag 21. september                                Soppkontroll Halden Torg kl. 1800 – 1900

Torsdag 22. september                               Soppkontroll Halden Torg kl. 1800 – 1900

Søndag 25. september                                Soppkontroll Eivindsætre kl. 1200 – 1500

Innlegget er skrevet av Halden soppforening.
Vi anbefaler deg selvfølgelig å følge Halden Soppforening på facebook.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer