Frister det med løvetann?

I takt med våren begynner Halden Soppforening  å våkne opp fra vinterdvalen. Når naturen våkner går det fort. En må bare løpe ut å høste av det som spretter opp. I dag ser vi på løvetannen.

Sør i Europa er løvetannen så ettertraktet at den dyrkes og selges på markedene. Her brukes alt, både rot, blad, stilk og blomst.
Løvetann er blodrensende og vanndrivende, rik på mineraler som jern og kalium, samt A-, B- og C-vitaminer, og bitterstoffene kan stimulere fordøyelsen.
Løvetannen er særlig kjent som hjelp ved galle- og leversykdommer. Planten har også positive virkninger ved plager som forstoppelse, revmatiske sykdommer, væskeansamlinger, høyt blodtrykk, eksem, psoriasis.

12962516_694120664024210_1940708332_o

Løvetannbladsalat
I april kan man plukke og bruke løvetannbladene, etter det blir de så beske at de færreste synes noe om dem.

2 porsjoner
300 g løvetannblader
1 neve brødkrutonger – lag gjerne dine egne av gammelt brød
2 hardkokte egg
1 neve persille/gressløk eller andre urter
1 fedd hvitløk
1 ss sennep
2 ss eplecidereddik
urtesalt og pepper
0,25 dl raps- eller olivenolje

Vask løvetannbladene godt og la dem ligge i iskaldt vann i ca. 30 min før bruk. Om bladene er blitt litt store, kan du helle over kokende vann, for så å senke bladene i iskaldt vann. Dette fjerner noe av bitterheten i bladene.

Skrell eggene og kutt opp i båter eller biter. Ha knust hvitløk sammen med sennep, eddik, salt og pepper i en bolle. Rør godt om, og spe med olje litt etter litt.
Bland inn løvetannbladene, og legg på et fat med egg og krutonger over.

Innlegget er skrevet av Halden soppforening.
Vi anbefaler deg selvfølgelig å følge Halden Soppforening på facebook.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer