Fluktruter og menneske-skjebner

Lørdag 14. mai inviterer Idd og Enningdalen Historielag og Økomuseum Grenseland til historisk seminar på Gribsrød gård. Temaet er menneskeskjebnene som utspant seg langs fluktrutene over til Sverige under andre verdenskrig.

Har du noen gang gått tur ved Elgåfossen, så har du kanskje lagt merke til restene av en gammel husmannsplass på lysningen til venstre før fossen? Der vokste Anne-Marie opp. Skjebnen ville det sånn, at Anne-Marie skulle forelske seg i en tysk soldat, som i sin tur skulle desertere for kjærlighetens skyld. Anne-Marie og tyske Johann rømmer til Sverige for å gifte seg der, men svenske grensepatruljer sender Johann tilbake til Norge, og til den visse død. Johann er ettersøkt, og gjemmer seg på husmannsplassen ved Elgåfossen. Men Johanns kommende svigerfar frykter den tyske overmakta i så stor grad at han ender opp med å angi datterens kjæreste. Johann blir pågrepet, torturert og mishandlet, før han henrettes på Akershus festning i mai 1943. Da har Anne-Marie allerede rømt til Sverige, med Johanns barn i magen. Høsten 1943 blir sønnen Walter født på Strömstads Lasarett.

Anne-Marie og Johann, avbildet i Lars Hanssons bok «Flykten til Sverige 1940-45». Boka er utgitt på Irene forlag.

Tenk så mange menneskeskjebner som ligger strødd i fluktrutenes spor etter andre verdenskrig her i grenselandet mellom Norge og Sverige. Drøyt 60 000 flyktninger krysset grensen mellom Norge og Sverige i løpet av krigsårene. Noen var desertører, andre motstandsmenn og deres familier. Noen var grenseguider, og risikerte eget liv for å lose folk trygt over til den andre siden. I sin bok Flykten till Sverige 1940-45, forteller forfatter og historiker Lars Hansson historier om dem som krysset grensen i krigsårene. Forfatteren har lest forhørsprotokoller og memoarer, samt intervjuet overlevende, og nedfelt deres historier.

Lørdag 14. mai kan du få høre forfatteren selv fortelle om dramatikken langs fluktrutene.

– Det er menneskeskjebnene som oppsto i forbindelse med flyktningetrafikken som er sentralt her, forteller Svein Norheim.

Svein er engasjert i både Idd og Enningdalen historielag og Økomuseum Grenseland, som er arrangørene bak seminaret på Gribsrød gård.

– Vi starter seminaret ved Elgåfossen klokka 10, forteller Svein, for det var jo her dramatikken rundt en av disse menneskeskjebnene utspant seg.

Siden fortsetter seminaret på Gribsrød Gård klokka 11, med foredrag av Lars Hansson. Svein Norheim og Grete Brustad Nilsen fra Marker vil presentere flere av flyktningerutene mellom Norge og Sverige. Og vet du hvem som dukker opp på seminar på lørdag? Ingen ringere enn Anne-Marie og Johanns sønn Walter. Hva gir du meg. Dette må dere bare få med dere.

Påmelding til seminaret på epost sveinor@halden.net

Seminaret koster 300, dette er inkludert lunsj på Gribsrød gård.

Arrangementet er sponset av Sparebank1stiftelsen!

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer