Fest under eika er tilbake!

Bak, fra venstre: Bjørn Olai Bye, Sven Olsen, Håvard Oi, Solveig Vitanza. Foran: Kristian Bartnes, Cathrine Orud, Anne-Marthe Bodal Bye, Erik Vitanza og Hilde Wold. 

Endelig er Fest under eika tilbake! Lørdag 6. august gjøres parkeringsplassen i Sponvika om til festivalplass, og sommerens mest sjarmerende festival inntar vika.

Det er tre år siden forrige festival nå. I 2019 tok festivalgjengen seg et pauseår, og siden fulgte to år med ufrivillig pause. Nå er den hyggelige nabolagsfestivalen tilbake, med spennende barneaktiviteter på dagen, en strålende lineup på kveldsprogrammet, og masse god mat og drikke. Jeg møter arrangørgruppa under eika for en pre-festivalprat.

– Vi starter klokka 12, forteller festivalsjef Sven Olsen. Da begynner barneavdelingen av festivalen.

Det blir masse moro for barna! I tillegg til underholdning fra scenen i form av blant annet Asgeir Borgemoens gjøglerier, og dukketeater ved Pianostredet figurteater, vil det bli ansiktsmaling, hoppeslott, og mange morsomme aktiviteter for barn på plassen.

Pianostredet figurteater kommer for å lage dukketeater for barna. Foto: Johannes Granseth

– Vi ønsker at ungene skal ha det gøy på dagen, sier Solveig Vitanza, derfor har vi lagt opp til mange og varierte aktiviteter. Dette skal være en familiefest, for alle generasjoner.

– Fir Arda kommer også til å spille på dagen, forteller Sven. Og så blir det pølser, fiskekaker fra Tistedal, og is fra Tommis.

Klokka 16 er det klart for omrigg på festivalplassen under eika. Da står Christer Bjørnstad klar for å ta i mot sultne gjester i popup-restauranten Sjøbua, han byr på treretters med både røkt og stekt sjømat.

Christer Bjørnstad og Håvard Oi byr på røkt og stekt sjømat på Sjøbua lørdag 6. august. Foto: Ellen Midtfjeld.

Hva slags meny snakker vi om?

– Håvard, hva står på menyen?

Håvard ramser opp:

– Hummer og skalldyrsuppe, røkt laks, sjøkreps, krabbe. Blant annet. Nemesiskake til dessert.

Her må du bestille bord på forhånd, og har du planer om å spise der så bør du raska på! De fleste bordene er nemlig bortbestilt allerede. Det er imidlertid ingen grunn til fortvilelse hvis du ikke får bordplass på Sjøbua, for det serveres også annen deilig mat inne på festivalområdet!

Klokka 18 går første band på scenen under eika, og her vil du få se en av Haldens nyeste bandkonstellasjoner; Lucky Arms. Rockabilly/country/R&B med Malin Möller i front! Etter Lucky Arms går Pärs Polare på, og gjør sine fortreffelige Cornelis-tolkninger. Neste band ut er en real skatt fra hovedstaden, nemlig Hovedøen Social Club!

Mens det rigges om til festivalens siste show, besørger det eminente Black Market Orchestra musikalsk underholdning off stage. Så er det klart for kveldens siste musikalske innslag; Silya & The Sailors:

Flott lineup: Check!

Hva med mat?

– Vi kommer til å selge Skagen roll med salt chips, svinenakkeburger og fiskesuppe, forteller Sven. Og så lager vi skalldyrbuffét så klart.

Og så blir det plenty av god drikke naturligvis. Noen av kveldens gyldne dråper er svært kortreiste, andre er av det mer tradisjonelle slaget. Det selges både øl, cider og vin.

Det er lenge siden dere har laga festival, har dere glemt hvordan?

– Hehe, litt, ler Sven. Men vi kommer jo på ting underveis. Det blir artig det her, vi føler vi har kontroll.

Festivalsjef Sven har kontroll.

Festivalgjengen ser faktisk ikke nevneverdig stressa ut.

–Det er uka før festivalen det store løftet kommer, sier Sven, mye av jobben gjøres da. Og så er hele gjengen på jobb på festivaldagen naturligvis. Vi har heldigvis mange frivillige.

– Ja, det er viktig å få med, legger Cathrine til. Vi er supertakknemlige for alle de frivillige som stiller opp, det hadde ikke gått uten dem.

Og mens vi er inne på frivillighet: er det noen der ute som kunne tenke seg å være frivillig på Fest under eika kanskje? Det er alltid behov for flere!

Koselig på Fest under eika.

Når man lager festival, kan man gjøre ting enkelt, og sette opp et digert partytelt og slenge inn et tappetårn. Men ikke denne festivalgjengen, de går et par ekstra steg for å lage en überkoselig festival.

– Vi velger å gjøre ting litt vanskelig, sier Sven, da får vi det akkurat sånn som vi vil. Derfor må vi ha et eget teltlag som rigger telt for eksempel, vi går for de tunge løsningene.

– Vi prøver jo å lage en festival vi selv har lyst til å dra på, legger Solveig Vitanza til. Detaljene er viktige.

Festivalen har vært godt besøkt hvert år, og forhåndssalget i år lover godt!

«Dørene» åpner altså klokka 12 for barneavdelingen, og klokka 18 for voksenavdelingen av festen.

Ikke noe å lure på det vel?

Her kan du kjøpe billetter til Fest under eika!

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer