Skogens gull

Halden Soppforening er en aktiv forening som villig deler både tips og triks til hvor man finner sopp og andre vekster, og hvordan de kan brukes. En gang i måneden kommer de med et tips eller en oppskrift her på kanDusi. Denne gangen er det skogens gull; kantarellen. 

Så er de her igjen, disse gule, deilige kantarellene. De vi lengter etter hele året, selv om vi finner dem til langt ut på høsten, så er det ingenting som er som sesongens første fangst.

Ingenting er som den første pannen med kantareller, stekt i godt smør med bare salt og pepper og en skive stekt brød, lasse på med hele haugen med sopp og bare nyte. Selv all verdens god drikke blir glemt i bare smaksnytelse. Glem alt som heter fløte, løk, urter eller ost. Sesongens første kantarellmåltid skal være så rent og enkelt som mulig.

2015-07-15 20.42.03

Kantarellen – cantharellus cibarius, er den flest folk kan, og spiser. Den ligner ingen andre som kan minne i farge og størrelse og er dermed en av våre sikre sopper. Lett å lære og å gjenkjenne.

Hele soppen er eggeplommegul til gullgul, kjøtte oftest litt lysere med litt skarp, fruktlignende smak. På tysk heter den Pfefferling, og navnet henspeiler seg nettopp til smaken.

Kantarellene har grenete ribber på undersiden, og den er alltid mer eller mindre traktformet, men størrelsen og tykkelsen kan variere. Hattekanten er uregelmessig.

2015-07-15 20.03.01

Den vokser i skog, ofte i nærheten av bjørk , men kan like gjerne finne sitt tilholdssted dypt i mosen. Som navnet KANTareller tilsier, så vokser den ofte langs stier og skogsveier. Den er vanlig og kommer allerede i juni og holder til ut i oktober/november.

Så ut i skog og mark og se ekstra godt langs stien du går på. Nyt sommeren!

Vi anbefaler deg selvfølgelig å følge Halden Soppforening på facebook.

Kommentarer

kommentarer