En god kinoopplevelse

Av Dennis Pedersen

Jeg ble invitert til NF Kino halden for å anmelde Dr. Strange in the Multiverse of Madness. Kinoen ligger nå i det som blir kalt for Skofabrikken. Ved ankomst ble jeg møtt av hyggelig personale og i trivelige lokaler som var tematisk dekorarert for anledningen. Jeg fikk en premiæredrink i hånden og plassert i et komfortabelt sete i salen. Jeg hevet den elekriske fothvilere og film ble snurret. Jeg hadde en god kinoopplevelse.

Dr. Strange

For kinogjengeren som har et avslappet forhold til Marvel og ønsker en god filmopplevelse, vil Dr. strange and the multiverse of madness kanskje ikke bli den nye favoritten. Har man derimot dersom fulgt filmene og episodebaserte serier og tett setter pris på kompleksiteten og alle lagene i Stan Lees ettermæle, da vil man bli alt annet en skuffet.

Dersom man ikke har fått med seg de siste titlene som er tilgjengelig på diverse streamingtjenester, kan jeg som anmelder anbefale  å ta en helaften eller to, hvor en pløyer gjennom de to siste Avengers filmene, den første filmen om Dr.strange og spesielt serien Vanda/vision (tilgjengelig på streamingtjenesten Disney plus). 

Hvis du vil gå inn i kinosalen uten at hovedplottet har blitt røpet vil jeg anbefale deg som leser å stoppe her…

Dr. Strange and the multiverse of madness er det nyeste tilskuddet til Marvel universet og vil for mange marvelfans være et vidunder. Dr. Stephen Strange (spilt av Benedict Cumberbatch) er filmens hoved-protagonist.

Den som ikler seg den uventede rollen som skurk er Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen), under det skurkenavnet «The Scarlet Witch». Disse nåværende motpolene har stått samlet tidligere og kjempet mot den felles fienden Thanos i Marvel Avengers » Infinity War»og i Marvel Avengers: End Game.

Strange og Wanda kjemper mot hverandre om kontroll over den interdimensjonelle reiseren America Chavez (Xochitl Gomez). America innehar evnen til å åpne porter mellom tid, rom og dermed forskjellige universer. Multiverset er et nytt konsept i marvel-universet som fremstår å være et forsøk på å sy noen av de først Marvel-titlene inn i filmserien som startet med «Iron Man» tilbake i 2008. Dette er svært ambisiøst, men det virker som at brorparten av fansen kjøper det.

Strange og America reiser gjennom tid og rom på jakt etter an bok med trylleformler som gjør det mulig å stoppe The scarlet witch noe de i god marvel ånd klarer uten å måtte drepe den en gang godlynnede Wanda.

I filmen ser vi dybden i sorgen Wanda har over å ha mistet sin sjelevenn Vision og hvordan dette har formet henne til å bli en ondere og mer kompromissløs versjon av seg selv.

Den en gang kyniske kirurgen Stephen Strange viser seg fra ny siden. I tidligere portreteringer av karakteren har Stephen vært vanskelig å sette fult å helt pris på, på grunn av sin arroganse og bedrevitende natur. I Dr. Strange and the multiverse of madness ser vi Strange kjenne vekten av hvordan det er å være superhelt, men også av hvordan det er å være seg selv. I denne filmen ser vi strange bli mer ydmyk og hvordan han viser en form for faderlig omsorg for America. Dette kan minne litt om relasjonen han har med Peter Parker bare mindre formell og varmere.

På skjermen ser vi en ekstremt formbar verden som Dr.Strange og andre magikere kan manipulere etter sin vilje. Dette blir fremstilt på nesten psykedelisk vis, noe som kan både være ubehagelig og en fryd for øyet. Filmen leker med konsepter om hva virkeligheten og på kreativt vis portretterer dette på en som gjør at seeren kan både bli forfjamset og undrende. Dette er på ingen måte negativt. Lydspor, spesialefekter og velskrevet manus skaper en god historie som er mulig å følge selv om den leker med vanskelige tankekonsepter som folk utenfor fysikermiljøet har vanskeligheter for å forstå. 

Alt i alt er Dr. Strange en film for den som liker superheltfilmer og kanskje for de som har en forkjærlighet for  Marvel. Selv mener jeg at dette ikke er den beste filmen i marvel-universet, men den er et kjærkomment tilskudd i serien. 

Her finner du billetter til Dr. Strange in the Multiverse of Madness på NF Halden kino.

Kommentarer

kommentarer