Ellas Hellas

I fjor sommer kom Gunn Helene Arskys første roman Ellas tilstedeværelse. Nå er hun klar med oppfølgeren; Ellas Hellas.

I feelgood-romanen Ellas tilstedeværelse følger vi Ella, som etter et kjærlighetsbrudd flytter fra Oslo til Halden og etablerer både yogapraksis og et gryende, nytt kjærlighetsforhold. Romanen ble utgitt i juni i fjor, og allerede i juli var Gunn Helene i gang med oppfølgeren.

– Det var mange som leste boken ganske fort, forteller Gunn Helene, og flere spurte meg: hvordan går det videre med Ella? Jeg hadde egentlig ikke tenkt til å skrive en oppfølger, men så var det såpass mange som lurte på hvordan det gikk videre at jeg bare måtte.

Romanen «Ellas tilstedeværelse» kom i 2020. Den kan du kjøpe her!

Gunn Helenes ektemann Juha, også forfatter, er glad i ordspill.

– Juha sa: neste bok må vel hete Ellas Hellas da? Da tenkte jeg, hmm. Kanskje Ella skal dra til Hellas og lage en yogaretreat?

Som sagt så gjort. Gunn Helene har selv drømt om å starte et retreat i Hellas, og rammene for historien begynte raskt å åpenbare seg. Kreta ble et naturlig valg. Et hotell på Kefalonia som Juha og Gunn Helene har besøkt, ble «flyttet» til Kreta i anledning Ellas retreatplaner.

– Jeg har lagt inn mange steder som jeg og Juha har besøkt på våre reiser til Hellas, forteller Gunn Helene. Vi elsker jo Hellas.

Men hvorfor reiser Ella til Hellas? Hun har jo et liv her i Halden!

– Ella har gjeld hengende over seg, forteller Gunn Helene, og kjæresten betaler alt. Hun føler at hun må bidra litt mer, og finner ut at hun må lage en plan for å ordne opp i økonomien sin. Sånn at de kan gå sammen videre som likeverdige.

Som sagt så gjort. Ella setter i gang, og uten å tenke seg så veldig nøye om stikker hun til Hellas for å lage retreat. Men alt går ikke etter planen.

– Men det er viktig å si at det er en feelgod-roman, det er god stemning til tross for utfordringer som oppstår underveis. Jeg har fått tilbakemelding på at man får skikkelig sydenfølelse av boka, og det kan jo passe fint i disse tider når man ikke får reist.

Vi får se nye sider av både Ella i denne boken. Dessuten dukker det opp en tredje kvinne!

– Naira har en egen agenda utover å være elev på yogaretreat, sier Gunn Helene kryptisk.

Litt spenning, altså!

Ella søker nye utfordringer i «Ellas Hellas»!

Navnene på Gunn Helenes romankarakterer er ikke helt tilfeldige. Da hun skrev Ellas Hellas  leste Gunn Helene greske navnelister for å gi passende navn til karakterene i boken.

– Det er betydninger bak noen av navnene også i den første romanen, forteller forfatteren, men det er ikke sikkert at alle har fått det med seg. For eksempel har en av karakterene et litauisk navn som betyr storm. Og det er ikke tilfeldig at nettopp hun fikk et litt bråkete navn.

Gunn Helene har skrivestue hjemme, og ofte sitter hun og skriver mens Juha øver med sitt irske folkemusikkband Fir Arda i stua.

– Jeg liker at det er lyd rundt meg når jeg skriver, og det er ikke fritt for at musikken lurer seg inn i teksten også. Så det blir litt mandolin og litt sekkepipe og sånt.

Gunn Helene er åpen for forslag når hun skriver roman. Juha er opptatt av filosofi, og foreslo for Gunn Helene at hun kunne dykke dypere i yogaens filosofi i Ellas Hellas.

– Jeg har tatt med litt mer yogafilosofi i denne boken. Det er noen flere begreper her og der, og noen tanker som luftes i denne boken som man kan spinne videre på hvis man vil.

Kommer det flere bøker om Ella?

– Jeg hadde egentlig tenkt til å skrive noe helt annet. Hvis det er veldig mange som lurer på hvordan det går videre så kan det jo hende. Vi får se!

Bakerst i boka har Gunn Helene lagt ved oppskrifter på mat som Ella lager i boken. Oppskriftene er naturligvis Gunn Helenes.

– Det er også en lenke til en nedlastbar journal i boken, sånn at man kan prøve seg på å skrive yogadagbok hvis man vil – slik kvinnene gjør på yogaretreaten.

Da vi tok en prat om den første romanen sa Gunn Helene at hun ikke var helt klar for å kalle seg forfatter, enda hun har utgitt en rekke bøker om ernæring og yoga før hun ble romanforfatter.

Kan du kalle deg forfatter nå?

– Jo, det er vel kanskje lov nå?

Det er lov. Ikke minst siden Køhn Libris har bestilt ti eksemplarer av boka! Der kan du altså få kjøpt Ellas Hellas. Du kan også få kjøpt den i Gunn Helenes nettbutikk!

Gunn Helene Arsky har også en spennende nettside der hun skriver om yoga og sunn mat!

 

Kommentarer

kommentarer