Doras Overganger

Dora Thorallsdottir reiser Norge rundt med stand up-showet Overganger. Onsdag neste uke kommer hun hit til Halden, og Brygga kultursal!

Dora Thorallsdottir er forsinka. Egentlig skulle hun vært i Fosnavåg, og forberedt seg til kveldens show i ro og mak. Men i stedet sitter hun i en leiebil på vei ut av Ålesund når jeg får henne på telefonen. Flyet fra Oslo ble nemlig kansellert, og alle passasjerene måtte flyttes over til et nytt fly.

– Nå kommer jeg midt i rushen i Ålesund, og så er det ferjer jeg skal rekke og greier, og noen ganger så tenker jeg: hvorfor driver jeg med det her? Men jeg vet jo at når jeg går på scenen i kveld, så husker jeg hvorfor. Det er jo gøy.

Showet i Fosnavåg blir turneens nittifemte show. Siden premieren i Drammen kulturhus den 15. september i fjor, har Dora har vært landet rundt med Overganger.

Da Dora skulle klekke ut ideer til et nytt show i 2020, oppdaget hun at hun kom til å være 48 år gammel når hun skulle ut på turné.

– Jeg skvatt skikkelig. Dette er den skumle alderen, tenkte jeg da – men hva vet jeg om den? Ingen ting! Mamma kom i overgangsalderen da hun var 48, og allikevel vet jeg absolutt ingen ting om det her. Det er jo stand up-stoff i seg selv at jeg er ett år unna overgangsalderen, og ikke aner hva jeg skal gjennom.

Det eneste Dora forbandt med overgangsalderen var hetetokter. Stort flere knagger var det ikke.

– Ingen snakker om det her, det er akkurat som om det er hemmelig. Og så er det noe som angår halvparten av befolkningen! Det er jo nesten som om vi skulle holde puberteten hemmelig. Hvordan har vi klart å gjøre noe så naturlig til noe skamfullt? Det er jo galskap. Oj, nå kjørte jeg feil. Fader!

Dora må snu. Det blir litt konsing når hun kikker på gpsen og finner riktig avkjørsel, men hun er fort tilbake på riktig kurs.

– Gjennomsnittsalderen for den siste mensen i Norge er femtién, fortsetter hun, og det er jo da overgangsalderen starter. Men det betyr jo at halvparten av oss får den lenge før vi er femti! Og det er jo også noe som heter tidlig overgangsalder. Du kan faktisk være 25 år gammel og komme i overgangsalderen.

Temaet engasjerte Dora i så stor grad at hele standupen skulle komme til å handle om overgangsalderen. Overganger er delt opp i tre avdelinger:

– Den første delen tar for seg oss som nå skal gjennom overgangsalderkjøret. Hva har vi vært gjennom, hva er det som har formet oss?

Tidstypiske ting for folk som er vokst opp på søttitallet blir naturlige temaer. Blokkfløyta. Gymdrakta. Og så tekniske ting så klart.

– Den første mobilen, for eksempel, som hadde tre bokstaver på hvert tall. Det tok evigheter på å skrive en tekstmelding. Det blir mye gjenkjennelsehumor i starten av showet.

I del to tar Dora for seg endringene kvinnekroppen går gjennom når den aldres.

– Jeg bruker faktisk trettifem minutter på å gå gjennom kroppen. Jeg begynner med de grå hårene på hodet, og jobber meg nedover med alle disse endringene som vi ikke setter særlig pris på – med en del detours selvfølgelig.

I den siste delen av showet går Dora gjennom alle symptomene på overgangsalder.

– Der snakker jeg om hvert eneste symptom, og det er jo en del komikk i dette. Ingen av disse tingene er spesielt fristende eller flatterende. Hjernetåke. Vektøkning. Søvnvansker. Du har ikke lyst på noe av det! Det er så mye mas å være dame, det er så mye greier vi må gjennom for å kunne føde disse barna.

Hva slags tilbakemeldinger har du fått på showet underveis?

– Det høres kanskje skrytete ut, men det har faktisk vært helt overveldende positivt! Det er jo vanvittig mye gjenkjennelse i dette her. Vi har veldig mange like referanser om ting vi ikke snakker høyt om. Som når vi tisser på oss fordi vi nyser for eksempel. Det er jo mange sånne ting det er gøy å snakke om, fordi det er så mange som har det akkurat sånn. Det er bedre å le litt av det sammen, enn å skamme seg for det.

Noen tilbakemeldinger fra publikummere gjør Dora ekstra glad.

– Når jeg får høre at overgangsalderen blir et tema på hyttetur eller familiebursdag eller jentekveld etter at folk har vært på show, så blir jeg veldig glad! Det viktigste er at folk ler og koser seg på show, men det er jo veldig fint at showet kan føre til at folk faktisk prater mer om dette temaet også.

Temaet har engasjert såpass at Dora også har laget podcasten Hetebølgen, i samarbeid med Kamille. Der hun bruker ti episoder på å gå gjennom symptomer på overgangsalderen.

– Mange damer i overgangsalderen tror at de har fått alvorlige sykdommer, men så er det bare symptomer på overgangsalder! Jeg fikk melding fra en dame som hadde trodd at hun hadde kreft i to år, men legene fant ikke noe svulst. Så hørte hun på podcasten og skjønte: åh, jeg er jo bare i overgangsalderen! Kunnskapsnivået i samfunnet generelt er fryktelig lavt.

Hvorfor er det sånn tror du?

– Det er nok flere grunner. En av dem er at vi lever i et samfunn som er ekstremt ungdomsfiksert. Ungdom er lik vakkert, eldre er lik passé. Det gjør jo at det blir lite attraktivt å være i overgangsalderen, for ingen vil erkjenne at de er på vei dit. Vi skammer oss over å bli eldre. En ting jeg sier i showet, som jeg synes er et fint poeng, er: Det første mennesket i verden som blir hundreogfemti lever antageligvis nå. Og så skal man begynne å skamme seg over alderen sin når man er femti! Da har du jo hundre år igjen å leve! Det går ikke an.

Kommer det noen menn på showene dine?

– Det er alltid noen få menn. De kommer alltid med en kone, og de ser alltid litt forskremte ut. Jeg gjør jo litt ut av det, og spør de mannfolka som er der om de er der frivillig. Det er flere av de som sier rett ut «nei». Det tuller jeg mye med. De er jo der fordi de håper det blir noe dem den kvelden! Men helt seriøst; denne tematikken fenger jo først og fremst damer. Og det er helt fint, for damer er et fantastisk publikum. Har du en sal full av damer så er det garantert at det en blir bra kveld.

Dora Thorallsdottir altså folkens, hun kommer og er morsom i Kultursalen onsdag 26. oktober klokka 19. Vær der, eller vær skikkelig firkant.

Billetter finner du her!

Kommentarer

kommentarer