kanDusi

Juleverksted med lokal leire

På åpen dag på Tistedal skole fikk små og store prøve å lage julepynt med leire fra Iddesletta.

Hanne Røed og Lejla Cirkic er lærere ved Tistedal skole – og brennende opptatt av keramikk og lokal keramikkhistorie. Når Tistedal skole arrangerte åpen dag på skolen torsdag kveld arrangerte keramikkentusiastene juleverksted med lokal leire som arbeidsmateriale.

-Vi dro ut på Iddesletta for å finne leire, forteller Lejla Cirkic, Hanne tok oss med til et sted der hun visste det var leireforekomster. Men denne leira kan vi ikke lage store ting av, da eksploderer den rett og slett. Men det går an å lage små, flate ting av den. I denne leira kan du finne små biter av skjell, noen ganger kan man til og med finne hele skjell. Dessuten er det kvarts i leira, så når vi brenner den så blir det glitter i den!

Et par reale kladder med mørkegrå Iddeslette-leire ligger på noen bord i et klasserom, klare til å knas og kjevles til fine juleornamenter som skal brennes i skolens egne keramikkovn.

Hanne Røed og Lejla Cirkic.

Hanne og Lejla er ikke bare keramikkeentusiaster, de er også henholdsvis leder og nestleder for Haldens eneste keramikkforening: Haldenkeramikk. Nylig har ildsjelene loset mange heldige Halden-barn gjennom sitt flotte keramikkprosjekt på Tistedal skole i samarbeid med den lokale kulturelle skolesekken. I prosjektet har 400 elever fra Halden-skoler har fått en innføring i lokal keramikkhistorie, samt fått prøve å lage egen keramikk med assistanse fra den profesjonelle keramikeren Britt Johansen Hauge.

Les mer om keramikkprosjektet her:

Tørker støv av glemt industrihistorie

-Vi er heldige her på Tistedal skole, sier Hanne Røed, som har en ledelse som tillater og oppmuntrer prosjekter som dette. Det hadde jo ikke gått uten dem.

Når juleverkstedet åpner strømmer det barn og voksne inn for å lage noe fint av Iddeslette-leira.

Valentina ville lage flere juletreornamenter med lokal leire.
Lærer Cathrine Akselsen hjelper Valentina. Hanne Røed står og følger med.

Førsteklassing Valentina synes leira er litt ekkel til å begynne med.

Er det gøy å lage ting av leire?

-Ja, men det er ekkelt å ta på leira! Den er så klissete, og så lukter den litt vondt.

Lukta stopper imidlertid ikke Valentina fra å fortsette leirprosjektet sitt, førsteklassingen gyver løs på oppgaven og har knapt tid til å se opp når vi snakker sammen.

Åpen dag på Tistedal skole innehold naturligvis ikke bare keramikk-verksted! Her var det aktivitet i mange rom, og dessuten matboder ute der man kunne få kjøpt både hamburger og pølse. Alle skolens trinn underholdt på scenen i skolegården, og Tistedalsmusikken stilte opp med akkompagnement. Dessuten fikk barna vise frem julepynt og kunst de har laget til foreldre og slekt. Her ser dere bilder fra utstillingen i skolens kunstavdeling:

Exit mobile version