Ytring: Tennene er en del av kroppen

Det var stort engasjement rundt tannhelsekampanje på høgskolen i Østfold tirsdag 16.februar da Fagforbundet var på Høgskolen i Østfold avd. Halden sammen med LO studentservice. LO studentservice er et tilbud til studenter. Studentservicen skal gi informasjon og råd om arbeidslivet og det å være organisert, både som student og arbeidstaker. Under høgskolebesøket hadde representanten fra Fagforbundet Ung Østfold Mari Brække Rørmyr med informasjon om Fagforbundet Ung sin tannhelsekampanje.

For to år siden sparket Fagforbundet Ung i gang en landsdekkende kampanje som omhandlet å gjøre tannhelse til en del av egenandelsordningen. Kampanjen skapte stort engasjement på høgskolen, og alle underskrifts postkortene ble signert i løpet av knappe halvannen time. De 100 postkortene vi hadde med, som alle ble signert, skal overleveres stortinget 1. mars.

For Fagforbundet Ung, er det viktig at politikerne tar tannhelse på alvor. I følge det offentlige, er tennene kun en del av kroppen til du er 18 år. Etter det må du begynne å betale alt selv, om du da ikke har en kronisk tann- eller tannkjøttsykdom. Vi mener dette er både usolidarisk og usosialt. Vi er glade for at mange organisasjoner har tilsluttet seg kampanjen siden 2014.      Dette er organisasjoner som: Fagforbundet Pensjonister, Sosialistisk Ungdom, Grønn Ungdom, Senterungdommen, Rød Ungdom, AUF, Handel og Kontor Ungdom, Industri Energi Ungdom, Sjømannsforbundet Ungdom, NNN Ungdom, EL&IT, NTL ung, Forbundet Tenner & Helse og Pensjonistforbundet. Vi håper at enda flere organisasjoner tilslutter seg kravet.

1064926_1535998766693718_2482221618377083325_o
Mari Brække Rørmyr med 100 postkort ferdig underskrevet.

Vi i Fagforbundet Ung Østfold er glad for at kampanjen skapte et stort engasjement på Høgskolen i Halden og tror at studenter kan kjenne seg igjen i frykten for å gå til tannlege, da tannlegebesøk ofte koster mye penger for en som allerede har lite å rutte med. I Halden kan en undersøkelse hos offentlig tannlege koste 930 kr ifølge www.hvakostertannlegen.no, de samme prisene ser vi i resten av Østfold. Vi mener at dette er helt feil, og at alle uavhengig av status som student, arbeidsledig, deltidsansatt eller heltidsansatt skal ha mulighet til en verdig tannhelse. Tennene er en del av kroppen! Skatteletter som regjeringen har gitt til de rikeste kunne ført til at hele befolkningen i Norge kunne fått tannhelse gjennom egenandelsordningen.

Å fortsette arbeidet med kampanjen om tannhelse ble vedtatt på Fagforbundet Ungs landskonferanse, vedtaket går ut på tannpleie må inn under egenandelsordningen, og at dette skal finansieres gjennom skattepengene våre. God tannhelse reduserer faren for andre sykdommer og lidelser, og en god offentlig tannhelseordning vil kunne spare samfunnet for mye penger, som i dag blir brukt til behandling av alvorlige sykdommer som oppstår på grunn av folks dårlige tenner. Vi mener at tannhelse skal likestilles med andre offentlige helsetjenester og må bli en del av egenandelsordningen.

1. mars kl. 16:00 skal underskriftene (både på nett og postkort) overrekes helseministeren i en stor markering, frem til da håper vi på så mange signaturer som mulig. Under markeringen er alle politiske partier invitert for å si hva de skal gjøre for bedre tannhelse, har du lyst til å høre hva de har å si? Bli med du også!

Vi håper du er med å støtter kampanjen vår enten via nett: http://www.opprop.net/tannhelse_inn_i_egenandelsordningen

Vi kommer garantert til å komme tilbake med kampanjen ved neste høgskolebesøk og håper så absolutt på en like god respons da!

Fagforbundet Ung Østfold
v/ Victoria De Oliveira, Christian Larsen, Mari Brække Rørmyr, Ümmü Aylin Saraçoğlu, Ida Beate Mostad, Mari Aanonsen og Jon-Andreas Seth Johansen

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer