Ytring: Renholder på anbud

Renholderne i Halden Kommune er igjen ute på anbud. Ikke renholdet, men renholderne. Hva er forskjellen tenker man gjerne, og tenker kanskje ikke mer på det. For renholdet sin del spiller det ingen rolle om det er ute på anbud. Det er det samme for gulvet hvem som vasker det, det spiller i grunn ingen rolle for ordføreren hvem som tømmer søpla heller, noen kommer og gjør det, det er vel det viktigste.

Men når renholderne er ute på anbud, da spiller det en rolle. For renholderen kan det få store konsekvenser å være ute på anbud. Det er ikke sikkert en får jobb i det nye firmaet, får en jobb i det nye firmaet må en regne med endringer. I det minste.

En renholder på anbud må også regne med å tape pensjon, miste retten til tidligpensjon, som er tilfelle denne gangen, når Halden kommune velger en tilbyder uten tariffavtale, miste ansiennitet, som er tilfelle denne gangen når Halden kommune velger og ikke legge inn kriterier om virksomhetsoverdragelse i anbudsdokumentene.

For enkelte av renholderne er ikke dette noe ukjent fenomen. De var en gang ansatt i Halden kommune. Så har de vært tvunget til å søke jobbene sine på nytt. Ikke bare en gang. Tre ganger har de søkt om å beholde jobben sin. Nå må de ut å søke for fjerde gang. For fjerde gang må de kjenne på usikkerheten. Blir jeg arbeidsledig, hva med min pensjon, hva med huslånet mitt, hva med barna mine, kan de fortsette på fotballen eller i korpset? Tusen tanker rundt dette å bli arbeidsledig.

Halden kommune har makten og midlene til å endre denne praksisen. Halden kommune som oppdragsgiver kan slutte å sette renholderne ut på anbud, men sørge for at det er renholdet som settes ut på anbud. Det vil være en verdig måte å gjøre det på, både for kommunen og for renholderne som skal gjøre rent for den.

Trine Hagen
Hovedtillitsvalgt
AB Solutions

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer