Ytring: – Kunne aldri skjedd med Arbeiderpartiet

Flypassasjeravgiften kunne ikke skjedd med Arbeiderpartiet i Regjering.

FrP og Høyreregjeringas prosess og innføring av flypassasjeravgiften mangler sidestykke i norsk politikk. Å innføre en avgift på over en milliard i året til en næring, en sen nattetime, uten at konsekvensene var utredet og uten at partene i arbeidslivet var blitt spurt, er ikke seriøst.

Avgiften førte til at Østfolds flyplass på Rygge ble stengt og mange hundre mistet arbeidsplassene sine i Østfold, samt at flere tusen arbeidsplasser i distriktene forsvant.

FrP- og Høyreregjeringen og deres støttepartier argumenterte med at dette var en miljøavgift. Dette var ikke sant, og det har de nå snudd på. Det kommer frem i årets statsbudsjett der Regjeringen nå skriver, sitat; ”Flypassasjeravgiften er begrunnet med å gi staten inntekter…”. FrP- og Høyreregjeringen økte også avgiften for 2017 så den i år vil gi staten en inntekt på 1,6 milliarder. Dette er altså en ren pengeinnkreving for å finansiere de over 20 milliardene i skattekutt som regjeringen har gitt til landets rikeste.

Dette kunne aldri ha skjedd med Arbeiderpartiet i regjering. Ap er kunnskaps- og faktabaserte og vil vite konsekvensene før vedtak fattes. Arbeiderpartiet verdsetter den norske modellen og trepartssamarbeidet, som forutsetter forutsigbare rammebetingelser for arbeids- og næringsliv.

For trepartssamarbeidet og den norske modellen er det viktig at denne useriøsiteten tas tak i og at avgiften, som ble kalt en miljøavgift og ikke var det, tas bort. Fremtidige avgifter og miljøavgifter må utredes på en skikkelig måte, så rammebetingelsene for arbeids- og næringslivet er forutsigbare. Ikke som et fem på tolv forslag, en sein nattetime slik FrP og Høyreregjeringen har gjort med både poseavgiften og flypassasjeravgiften.

Ulf Lervik

LOs distriktssekretær i Østfold

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer