Ytring: Gitarmonumentet til Kulturkvartalet

Da er det 3 hensyn som må vektlegges tenker jeg.
1. fysisk tilgjengelig
2. et sted den synes og passer (den blir stor)
3. helst et sted som har historisk betydning.

Rocken i Halden vokste fram flere steder. Hermon i Tistedal, Samfundet i sentrum. Filmene ble vist på kino altså Aladdin. 
Senere er det Rockehuset først på Saugbruks sin eiendom og senere i Rødsfjellet. Steder den er fremført de siste år er Siste Reis, Feelgood, Brygga kultursal og Fredriksten. I tillegg har vi innspillingsstudioene som har vært på Bakke, Vold Skog og i sentrum.

Hvilke steder passer til punkt 1 og 2. Torget og Busterudparken har begge det som skal til i forhold til punktene. I Busterudparken er det allerede mange fine mindre skulpturer og en slik stor vil ta vekk oppmerksomhet fra de og fra Paviljongen. Torget har ingen naturlig del der et slik monument ville føles riktig. Disse 2 plassene har også liten tilknytning til musikkhistorien i Halden.

Hva så med Tistedal? Flere av våre mest kjente gitarister kommer derfra. For eksempel begge som har gitarene sine hengene i kultursalen. Vi har også Hermon som var et sentralt sted for musikk på 60-tallet. Mange av datidens artister opptrådde der, bl.a. selveste Pussycats. I dag er Hermon lager og det er ikke noen naturlig plass ved bygningen som kan romme gitaren. Parken i Tistedal egner seg heller ikke pga størrelse.

Festningen blir et sentralt sted for musikk og Rock også i fremtiden. Tons of Rock er etablert og vil nok bli en stund. I tillegg vil det nok bli store enkeltkonserter der også i fremtiden. Et gitarmonument vil imidlertid ikke være riktig der som en fast installasjon. Place d’Armes er også for stor for monumentet, den vil ikke komme til sin rett der.

Da står vi igjen med Kulturkvartalet slik flere allerede har tatt til orde for. Samfundet har huset mange store konserter, Aladdin har vist de klassiske rockefilmene og noen av Norges største band og artister har spilt inn sine plater i gymsalen på Gutteskolen – altså Athletic Studio. Plassen foran Kulturskolen er også passe til gitarmonumentet, en ganske lang plass, og passe bred.

Det vil være en plassering som er historisk korrekt, som er lett tilgjengelig og som kan være med å revitalisere Kulturkvartalet.

Terje Vidar Høvik

Kommentarer

kommentarer