Yogafestival i september

For seks år siden gikk en gruppe lokale yogastudioer sammen om en yogafestival i Halden. Søndag 8.september gjentar de suksessen, og samles rundt en stor yogafestival byen vår.

Gunn Helene Arsky, Katrine Weel Olsen, Cecilie Jørstad og Alice Kjølerbakken er fire driftige yogalærere som alle driver egen praksis. Nå har de samlet sine krefter nok en gang, og en ny yogafestival er på gang.

Det har gått seks år siden sist. Nylig begynte Katrine og Cecilie så smått å snakke om festival igjen, og snart hadde de blåst liv i flammen i den slumrende festivalgruppen.

– Vi har jo hatt god, sporadisk kontakt helt siden forrige festival, forteller Katrine. Og alle var positive med en gang da vi tok kontakt om en ny festival.

Yogastudioene har sin hverdag, og det er jo ganske mange steder man kan praktisere yoga i Halden.

– Det er jo ålreit å vise byens befolkning at det finnes et yogamangfold i Halden, sier Katrine.

– Vi tenker at vi heller er gode kolleger enn konkurrenter, sier Gunn Helene. Det er fint å vise, spesielt nå for tiden hvor det er så mange på alle nivåer som kniver om alt her i verden. Da er det fint å være litt sammen.

– Det er jo det yoga egentlig handler om, legger Katrine til, det å være litt rause og tålmodige med hverandre. Og selv om jeg er veldig glad i min egen yogaform, så kan det hende at en annen yogaform er bedre for andre. Det er jo ikke sånn at jeg tenker at min yogaform er best.

– Yoga betyr faktisk å forene, forteller Gunn Helene. To yoke, betyr å forene. Forene sinn og kropp, men også forene menneskene. Og forene menneskene med naturen og omgivelsene.

Fire yogaklasser på en dag

Yogadagen tilbyr deltakerne muligheten til å delta på opptil fire yogaklasser i løpet av dagen, totalt 4 1/2 time med praktisering av yoga. Med 19 ulike klasser å velge mellom, fordelt på seks forskjellige studioer, er arrangementet tilgjengelig for alle, uavhengig av erfaring.

Storklasse avslutter dagen

I tillegg til klassene hvert enkelt studio tilbyr, vil dagen avsluttes med en fellesklasse på Låby skole kl. 15.30-17.00. Her er det plass til alle 66 deltakerne, og et knippe av lærerne leder deltakerne gjennom en rolig avrunding på dagen, med stille yinyoga, shruti, tekstlesing og krystallboller.

Arrangørene oppfordrer deltakerne til å melde seg på så snart som mulig, og deretter kontakte hvert enkelt yogastudio for å sikre plass på de ønskede klassene.

Her kan du melde deg på!

Og for deg som er yoganovise, så kan jeg fortelle at yoga ikke er yoga. Det er et mylder av måter å praktisere yoga på.

Her kan du lese litt mer om de ulike yogastudioene som deltar på festivalen i september:

Solkysten Yoga – Alice Kjølerbakken

Solkysten Yoga er en lite og koselig yoga studio i Sponvika som er drevet av Alice Kjølerbakken. Alice dro til India i 2014 for å ta sin første yoga utdannelse, og kun to år senere så dro hun til Rishikesh, en hellig by i India, for å fortsette med sin yoga utdannelse.  Det har blitt flere utdannelser innen yoga og hun har også tatt Mindfulness insturktør utdannelse. I 2016 startet hun en yoga studio midt i Halden by, men måtte gi seg pga pandemiet. Deretter så startet hun opp igjen i Sponvika og har nå undervist i 10 år.

Yoga har forandret hele Alice sitt liv, fra å være sengeliggende til at hun kan ha et kvalitetsliv. Med å praktisere yoga og meditasjon gjennom flere år, har gjort at hun kjenner kroppen sin mye bedre, og vet hva som er godt for den, og har fått en god kontakt innover.  Takke være yoga og meditasjon har livet har blitt mye roligere og kvalitetsfylt.

Hatha yoga er en form for yoga som legger vekt på fysiske stillinger (asanas), pusteteknikker (pranayama), og meditasjon for å fremme balanse fleksisbilitet, styrke og mental klarhet. Hatha yoga er forholdsvis rolige, og inkluderer stående og sittende stillinger. Ordet Hatha er sanskrift, og HA betyr «sol» og THA betyr «måne», og det handler om å skape balanse mellom den maskuline HA energien og feminine THA energien.  Hatha yoga er en helhetlig praksis som kan gi mange fordeler for både kropp og sinn. Det er en utmerket måte å forberede sin fysiske helse, mental klarhet, og følelsesmessig balanse. Enten du er nyt til yoga eller har praktisert i mange år, kan Hatha yoga være en verdifull del av din helserutine.

Yogadagen i Halden består av 3 ulike klasser hos Solkysten Yoga og består i en vanlig Hatha yoga klasse, en rolig Hatha yoga og til slutt en deilig og avslappende krystall syngeboller «lydbad». På slutten av alle yoga klasser blir det en behagelig lyd fra krystall syngebollene.

Krystall syngebollene skaper lydvibrasjoner når de spilles, og som har en rekke fordeler som fysisk, mental og spirituell helse. Det gir en dyp avslapning og ved regelmessig bruk kan krystall syngebollene bidra til å redusere stress og angst ved at lydene roer ned nervesystemet.

CYoga – Cecilie Jørstad

«Under timen med Kundalini Yoga kombinerer jeg enkle yogaøvelser og posisjoner; som alle kan delta i enten stående, sittende i lett meditasjonsposisjon på yogamatten eller sittende på stol- med meditasjoner som innholder bevisste pustemønster og mantras. Når disse metodene trenes og utføres gjennom inderlighet og nysgjerrighet så tillater du kroppen din å kjenne på tilfredshet og og tydelig tilstedeværelse. Samtidig som du forblir i en meditativ tilstand både på og utenfor yogamatten.

Man kan se på denne yogaformen som en måte å stemme et instrument på, der din kropp og ditt sitt er instrumentet gjennom øvelse utvikler du din evne til å tenke klarere og samtidig skape en forbindelse med ditt ‘virkelige jeg’. Fleksibilitet for kropp og sinn. Og like viktig som selve treningen er avslapningsdelen, der jeg benytter meg av Lydavspennings instrument og sang for å gi deg den dypeste mulige hvile.» Varmt velkommen

Ganesha Yogastudio – Gunn Helene Arsky

Gunn Helene Arsky er utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. og yin yang yogalærer, kokk-servitør og husstellærer. Hun har praktisert yoga siden 2005. Det er yin-delen av yogapraksisen som preger undervisningen. I tillegg har Gunn Helene fordypning i yogamassasje, yoga nidra og restorative yoga, embodied flow, myofascial release, ayurveda og kvinnehelse innen den kinesiske medisinske tradisjonen. Etter 20 år i det private næringslivet, og som forfatter av et titalls bøker innen ernæring og helse, er Gunn Helene nå frilans på fulltid. I tillegg til kostveiledning og foredragsvirksomhet, driver hun Ganesha Yogastudio i Halden – www.ganeshayoga.no -, underviser retreater i inn- og utland og tilbyr digitale helsepakker der yoga og grønt kosthold kombineres opp mot en rekke ulike helseproblemstillinger. I nettbutikken hennes finner du yogasokker og beroligende øyeputer hun har lagt for hånd, samt yogaboken «Yoga, mat og mindfulness» og to romaner om yogalæreren Ella, alle skrevet av Gunn Helene.

Dette sier Gunn Helene om yogaundervisningen hennes på yogadagen:

Min yogafilosofi er enkel. For meg handler yoga om mye mer enn bare å være myk eller sterk. Det er også mer enn å være flink til å puste eller å kunne slappe av. Men det var her det startet for meg, og det er her det starter for mange – i det fysiske.

Siden den spede starten i 2005 har yoga for meg gått fra å være en deilig, fysisk praksis som gjorde godt for ledd, muskler og holdning, til å bli et sted der jeg henter ro, tålmodighet og glede. Gradvis lærte kroppen å slappe av, selv i de mest utfordrende positurer. Og samtidig, nesten umerkelig, fikk jeg også et sinn som kunne slappe av og trå tilbake, selv i de mest stressende eller pressede situasjoner. Dette er min yogafilosofi – den fysiske praksisen er en kilde til ro, tålmodighet og glede.

FORMIDLER RO

Jeg praktiserer selv flere former for hatha yoga (fysisk yoga), deriblant yinyoga, hvilende (restorativ) yoga, yoga nidra og myoyin (bindevevspraksis). Disse yogaformene vil jeg dele med elevene jeg underviser på yogadagen. Mykheten, hvilen og den subtile energien i disse rolige yogaformene står i en sterk kontrast til vårt travle hverdagsliv. Det er denne roen som jeg ønsker å dele – og følelsen av å ha bedre plass i sin egen kropp. Ved å fokusere på naturlig pust, godt oppbygde posisjoner og de riktig lange holdene håper jeg å gi alle litt mer ro i sjelen og en litt bedre følelse av å være seg selv – i seg selv – her og nå.

Namaste yogastudio – Katrine Weel Olsen

Har tiårsjubileum som yogalærer i år. Holder til på Namaste yogastudio som jeg selv eier og driver.

Har drevet med og har utdannelser innen fysisk, hard yoga til den mildeste yoga , der en slapper totalt av ved hjelp av myke matter, tepper, puter og andre hjelpemidler. Setter pris på å sjonglere med flere yogastilarter etter behov og lyst.

Mine stilarter som jeg er utdannet i er Viriya yoga, Pustyoga, Yinyoga og Restorativ yoga .Er også utdannet pusteteknikkinstruktør og gongspiller.

I egenpraksis kombinerer jeg ofte det jeg selv trenger ifra de forskjellige stilartene. Noen ganger trenger en at kroppen blir hardt kjørt, andre ganger trenger en å roe fysisk og mentalt helt ned.

Er opptatt av at mine yogaelever få høre at ingen yogastilart er bedre enn andre. De må selv smake forskjellige stilarter og finne ut av de liker best selv.

Etter koronatiden har jeg likevel hatt størst fokus på de milde yogastilene Yin og Restorative yoga. Har selv hatt behov og merket at mange andre har trengt de rolige stilartene , der en har god tid til å søke innover i seg selv. For meg er det viktig at indre og ytre kaos trenger  å bli balansert med ro, hvile og stabilitet. Sansene trenger ro. De er overstimulert i dagens verden.

Mindfulness i praksis har jeg kalt mine Yin kurs . Ligge å kjenne etter kroppens fornemmelser ,tankespinn og følelser uten fordømmelse av seg selv. Samtidig jobbes det pust, bindevev(fascia), energiflyt og muskler. I denne praksisen skal en aldri presse kroppen til noe, men la kroppen finne ut selv hva som er best for deg selv.

Dette gjøres mens en gjør yogastillinger som holdes 3-5 min(Yin) .

I Restorative yoga er mange av de samme stillingene som i Yin, men enda mildere. Kroppen er støttet opp med puter, tepper og andre hjelpemidler. Her er den totale hvile det viktigste. Her er fokus på det parasympatiske nervesystemet, som er det som roer ned tankene og kroppen. Her holdes stillingene fra 5-20 min.

Disse milde yogatimene har jeg noen ganger etter musikk, andre ganger i stillhet, høytlesning eller gongenes vibrasjoner.En øver på å akseptere seg selv og andre. Det du øver på på matta, kan du ta med deg i det daglige liv utenfor matta.

Selv er jeg i en periode jeg dypdykker i mindfulness .Så mye at jeg starter på en Mindfulness utdannelse allerede i sommer.

Livsstilsklinikken Halden, Annes helsestue og Gaia Balanse deltar også på årets yogafestival!

 


 

 

 

Kommentarer

kommentarer