Ydmyk stagedive på 800 ekstatiske østfoldinger

02.04, LONDON: Scala. 04.04, BERLIN: Yaam og 11.04, HALDEN: Brygga Kultursal.

Ja, du leste riktig, Karpe kommer rett fra Europas enorme konsertscener til vår Brygga kultursal. Det i seg selv er litt svimlende for dem som har opplevd noen av de store arenaene der ute. Svimlende og humbling. Et ord jeg kommer tilbake til. Tallet 800 virrer i lufta, 800 publikummere. Stemningen er elektrisk, en kø strekker seg fra inngangen til hotellet gjennom lobbyen og en annen strekker seg fra utsiden langs bygningen til inngangen til kultursalen, publikum kommer tidlig for å sikre seg gode plasser til årets store hiphophappening i Halden.

Magdi og Chirag. Foto: Øyvind Høyem.

Vi får høre at Karpe bringer med seg den største riggen Brygga kultursal noen gang har hatt. De har flyttet scenen til midten av rommet, og mindre scener står i rommets hjørner. Tøft. Jeg har opplevd endel store konserter før, der artistene blir små og langt unna publikum. Her har Karpe snudd helt om på dette og vi befinner oss alle i the golden circle og kommer heftig nært innpå Chirag og Magdi. Mange hundre kommer helt innpå dem fra alle fire sider av den lille scenen.

-Vi har drømt om dette i mange år sier Magdi, at vi kan se alle inn i øya i løpet av konserten.

Og det er ikke langt unna at de fikk ønsket oppfylt, alle rundt meg opplever blikkontakt med stjernene når de beveger seg lekent rundt og setter seg ned på kne foran oss flere ganger. Energien mellom scenen og publikum bruser, hjertet bobler av fryd.

Magdi får sett publikummet sitt i øya. Foto: Øyvind Høyem.

 

Jeg var spent på hvordan de selv ville møte oss, et egentlig beskjedent publikum sett i forhold til de nevnte arenene de nettopp har spilt på. Brygga må da fremstå som ekstremt intim etter å ha spilt på Scala i London? Men ingen fare, jeg opplever dem som veldig tilstede, lekne, glade og fandenivoldske. De leverer så det holder og mer til. Intimiteten med publikum ser ut til å gi dem enda mer energi.

29:47:03

I februar slapp Karpe nytt album, SAS PLUS/SAS PUSSY. De våger seg på nybrottsarbeid med å slippe 15 sanger – men alt i ett spor, nesten 30 minutter uten mulighet for å skippe mellom sangene. Et genialt trekk i en tid der vi alle virrer rundt i en flom av inntrykk på desperat mening i likes og bekreftelse på sosiale medier. Skal du lytte til Karpe i 2019 krever bandet at du setter av 30minutter.

Albumet gir meg frysninger og hjertebank, man oppdager nye undertoner og dypere meninger jo flere ganger man lytter seg gjennom. Har diskutert innholdet med flere kollegaer og kommet frem til at ordet humbling går gjennom som en rød tråd. Humbling i den forstand at de er i besittelse av en kontaktflate mot sitt lyttende publikum som er få forunt.

Foto: Øyvind Høyem.

Karpe kan ta opp temaer som ikke når meg om jeg leser om det eller hører om det i nyhetene. Som hvit norsk mann er tekstene rett og slett med på å gjøre meg mer ydmyk ovenfor storsamfunnet, ovenfor medmennesker, klasseskiller, ovenfor elevene mine og verdigrunnlaget vi alle hegner om. Over det faktum at jeg er privilegert og har lett for å ta det for gitt. En tråd som egentlig strekker seg gjennom hele karrieren deres, alle tekstene som treffer politisk, sosialt, alltid med nerve.

Foto: Øyvind Høyem.

Konserten er en god blanding av nye og gamle låter. Publikum koker og gulvet bølger i takt med rytmene når 800 glade mennesker synger allsang på sanger som Hus/hotell/slott, og Hvite menn som pusher 50. Under Toyotan til Magdi koker salen! Bra gjesteopptreden av Isah som kjører stil på en av sidescenene og holder blikkontakt med Chirag på hovedscenen.

Konserten når nye høyder når Magdi dykker ned i publikum for så å klatre opp på en av sidescenene og synge derfra. Under en annen sang dukker en av  gitaristene opp på hovedscenen og leverer en heftig opptreden. Magdi beveger seg fra midtscenen over til sidescener flere ganger, publikum bak kommer plutselig helt innpå. Mer blikkontakt.

Magdi er nede blant publikum, og stemningen står i taket. Foto: Øyvind Høyem.

Konserten går mot slutten og Magdi stagediver gang på gang ut i et villig publikum. Chirag forteller at Magdi gikk i gulvet i Bergen, men at guttene og jentene i Østfold er sterke nok for dem. Stjernene byr på seg selv og koser seg, de cruiser inn en godt levert konsert.

-Ingen tar seg så lite høytidelig som østfoldinger, sier Karpe fra scena. Til stor jubel fra publikum.

Vel blåst!

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer