Willie I 90

Willie Nelson fyller 90 på lørdag 29. og selvsagt feires dagen i Halden og på Aladdin Scene.

På sitt forrige, Grammy-vinnende album, «A Beautiful Time», har Willie Nelson en sang som heter «I don´t go to funerals». Der går refrenget «I don´t go to funerals, I won’t even go to mine».

         Det er definitivt patentert Willie-humor, på et album som serverer en rekke nye, egenskrevne Willie-sanger av høy klasse, også rørende «My heart was a dancer» og «Live every Day». Dessuten overlegne versjoner av to av rockens aller største låter, Leonard Cohens «Tower of Song» (som Cohen selv mente var hans beste) og Lennon/ McCartneys «With a little help from my Friends». Dens siste udødeliggjort av Joe Cocker på Woodstock i 1969 og senere fremført på Fredriksten.

Coveret på Willie Nelsons Grammy-vinnende forrige album. Foto: Pam Springsteen (søstera til Bruce)

Skal vi legge vekt på at både Cocker, Cohen og Nelson har spilt på Fredriksten?

         Uansett, om han kvier seg for begravelser, så har ikke Willie noe i mot bursdagsfeiringer!

         Han vil selv befinne seg på legendariske «Hollywood Bowl» neste helg, der et stort lag med blant andre Chris Stapleton (USAs nå største countrystjerne), rapper Snoop Dog og veteran Tom Jones vil feire ham.

         Men selv om Willie Nelson i dag rett og slett er verdens mest kjente og best likte texaner, han ble nylig trukket frem som en som kunne forene et splittet USA av Thomas Seltzer i Kultursalen, sammen med Dolly Parton, så startet han karrieren sin på 50-60-tallet som låtskriver.

         Blant de første låtene han skrev var evergreens som «Hello Walls», «Nite Life», «Crazy» og «Funny how Times slips away». Sanger som ble store hits med andre artister enn Willie selv. Gjennom tiårene, helt frem til nå, har Willie fortsatt å skrive oppsiktsvekkende og minneverdige låter.

Derfor er det solid grunnlag for å feire Willies 90-årsdag også i Halden. Sangene hans snakker for ham, med klokskap, humor og poesi.

         The Salmon Smokers, Halden-bandet som har markert seg som Norges fremste backingband for artister på plater og som go-to-bandet når store låtskrivere som Bob Dylan, Leonard Cohen og Neil Young skal feires, tar Willie-utfordringen på strak arm. Bandet har med seg noen av de beste stemmene fra Halden pluss et par av landets fremste sangere.

         Fra Halden stiller Kristin Solli og Hege Brynildsen, begge med et langt og godt forhold til countrymusikken.

         Sigvart Ødegaard har sunget luften ut av tilhørerne i Halden de siste par årene, sist med svenske Robert Wells i Immanuelskirken i fjor høst, Ronald Prang var/ er sanger i Freddy Holms og Espen Holtans kult haldenband, Corazon.

Sigvart Ødegaard spiller på Fjording i Kultursalen april 2022. Foto: Ellen Midtfjeld.

         Ottar Big Hand Johansen er rett og slett Mr. Country i Norge, han har fløyet flagget høyt for countrymusikken i fem tiår og har samarbeidet med alle.

         Det er mange som mener at Paal Flaata er Norges beste sanger, alle kategorier. Uansett kvalifiserer han som æreshaldenser etter utallige konserter i byen, sammen med Midnight Choir, på egenhånd, med amerikanske Chip Taylor og med Elvis tribute-showet. Selvfølgelig er hans høyre hand, pianisten Gøran Grini med i The Salmon Smokers neste lørdag.

Gøran Grini på tangenter i Kultursalen mai 2021. Foto: Ellen Midtfjeld.
Paal Flaata i Kultursalen mai 2021. Foto: Ellen Midtfjeld.

         Etter å ha mislyktes med å bli countrystjerne i Nashville, og etter at huset hans utenfor musikkbyen brant ned, valgte Willie Nelson å flytte tilbake til Texas og lot hår og skjegg gro. Med base i Austin, Texas startet han, sammen med bl.a Waylon Jennings og Doug Sahm, det som skulle bli 1970-tallets alternative country, også kalt outlaw-country.

         Ved siden av å være anerkjent som stor låtskriver, så har Willie markert seg som en av populærmusikkens mest aktive duett-sangere.

Lista er lengre enn en Texas horisont og teller blant andre; Bob Dylan, Paul Simon, Merle Haggard, George Jones, Emmylou Harris, Dolly Parton, Julio Iglesias, Ray Charles, Billy Joe Shaver og Kurt Nilsen.

Konserten starter klokka 19.

Billetter finner du her!

 

Tekst: Tom Skjeklesæther


 

 

 

Kommentarer

kommentarer