When words fail, music talks

Hver uke møtes bandet Siri & the Coconuts for å øve i det gamle kapellet ved St. Josehps Hospital. Musikk fungerer som terapi, sier leder for bandet og brukerrepresentant på aktivitetssenteret på St. Joseph; Siri Svendberg.

Jeg stikker innom Siri & the Coconuts‘ en kveld de skal møtes for å øve. Jeg må inn i hovedhuset for å finne musikerne, de sitter og prater i et av de mange aktivitetsrommene inne i det gamle hospitalet. Her har kommunens Enhet for rus og psykisk helse holdt til siden 2017, og her er det aktivitetsrom av ulike slag. Siri Svendberg spretter opp av stolen når jeg kommer inn. Hun går og henter nøkkelen til kapellet, og vi rusler ut i det nyrenoverte øvingsrommet til aktivitetssenteret mens Siri forteller om bandet sitt.

Det hele begynte for halvannet år siden. Kapellet på St. Joseph ble innredet til musikkrom for en gruppe brukere på huset. Men brukerne benytta rommet bare én dag i uka, og Siri syntes det var unødvendig at musikkrommet sto tomt og aldeles ubrukt resten av uka. Da kom idéen om et band. Siri gikk til ledelsen. Kunne hun danne et band som kunne øve i kapellet? Siri fikk grønt lys, og Siri & The Coconuts begynte å ta form. Hun fikk med seg bassist, gitarist, trommis og en gjeng med kordamer.

Siri låser oss inn i kapellet. Vi går inn i et stort rom, fylt med musikkutstyr. Mikrofonstativer, forsterkere, notestativer, gitarer, trommesett og mye mer. Siri går bort til det jeg antar er hennes faste plass og setter seg ned. Ved siden av stolen står det en elgitar.

De har selvironi i dette bandet, det skal de ha. Selv er de veldig fornøyde med bandnavnet sitt!

-Jeg har drevet mye med musikk tidligere, forteller Siri mens hun tar opp gitaren og begynner å stemme den, men av ulike grunner har jeg ikke fått drevet med det de siste årene. Det har vært frustrerende. Musikk er en stor og viktig del av livet mitt. Det har vært utrolig befriende å få lov til å spille igjen, jeg elsker jo å holde på med musikk.

Det er Siri som leder bandet. Selv spiller hun altså gitar, i tillegg til at hun synger. Men Siri vil gjerne at de andre i bandet skal bidra inn i den kreative prosessen.

-Alle får solo-oppgaver, sier Siri, det er viktig at alle får lov til å prøve seg og bli utfordret. Det er da man vokser.

De andre musikerne kommer inn i øvingslokalet én etter én. Gitarist Tom og korist Helene kommer også ruslende. Jeg spør dem hva bandet betyr for dem i hverdagen deres.

-Det betyr utrolig mye for meg, sier Tom, det er fint å kunne holde på med musikk jevnlig, og i tillegg blir det samhold i bandet. Jeg har spilt mye musikk i min tid, men det er mange år siden nå. Dette ble en ny mulighet til å få spille igjen, og få musikk inn i livet igjen. Det betyr mye.

-Jeg er veldig glad i musikk, sier Helene, og jeg synger i Army Gospel også. Men det her betyr mye for meg, det betyr at jeg kan ha enda mer musikk i hverdagen.

Enda en korist kommer inn døra. Hege.

-Dette bandet betyr enormt mye for meg, sier Hege. Før sang jeg bare i dusjen, og i bilen. Jeg er nok ikke så glad i rampelyset, men jeg liker å holde på med musikk sammen med andre. Jeg synes det er skikkelig moro å få synge i dette bandet, med utstyr og mikrofoner og hele greia.

Er det terapi i det å holde på musikk?

Alle i rommet nikker.

-Se på den plakaten som henger over døra, sier Siri og peker mot utgangsdøra.

When words fail, music talks står det på plakaten.

-Det syns jeg sier så mye, sier Siri. Man må ikke bruke ord for å uttrykke seg, man kan uttrykke seg gjennom strenger, trommer, sang eller hva det måtte være.

Siri & The Coconuts mantra henger på veggen i øvingsrommet deres.

Siri & The Coconuts spiller først og fremst coverlåter, og det går mye i poprock. Ole Evenruds Gud med oss har vært en gjenganger helt fra starten, den er bandmedlemmene glade i. De liker å sette seg mål. Bandet øver alltid mot en konsert på huset, eller mot sitt eget julebord som nå. Lørdag 7. desember har Siri & The Coconuts sitt første, offisielle oppdrag. Da skal de spille på Røde Kors’ julebord!

Siri spiller gitar og synger. Bak spiller Ketil trommer. Jeg får en liten smaksprøve av hva Siri & The Coconuts kan prestere, og de byr på en flott Lean on me – i tillegg får jeg høre Mamma Mia.

Mamma Mia! Musikkrommet har flere mikrofoner, forsterkere og instrumenter og alt som trengs for et band.

-Jeg håper vi kan bli så gode at vi etter hvert kan brukes til ulike oppdrag, sier Siri, jeg vil ikke at vi bare skal bli værende her og forbli et slags institusjonsband – for å sette det litt på spissen. Det er greit å ha de trygge rammene, men jeg synes vi bør ha noe å strekke oss etter også.

I januar i år gikk Siri & the Coconuts sågar i studio for å spille inn tre coverlåter. Låtene ligger på YouTube:

Uten økonomisk støtte hadde det ikke gått. Siri og bandet er takknemlige for pengestøtten som har muliggjort bandprosjektet deres.

-Vi søkte Sparebankstiftelsen om midler forteller Siri, og fikk tildelt en god sum som gikk til lydutstyr, trommer, forsterkere, og alt vi trenger. I tillegg fikk vi en del midler fra Rebekka-losjen. Uten all denne støtten hadde vi ikke fått det til.

På hovedbildet ser dere Siri og trommis Ketil bakerst, og foran står bassist Roger, koristene Hege og Helene og gitarist Tom.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer