Wenche stiller ut på Byparken

Lørdag 12. november åpner Wenche Anker-Rasch sin aller første soloutstilling på Byparken. Der skal hun ha en salgsutstilling med sine vakre quiltearbeider i to helger fremover.

Wenche har lagt de flotte og fargerike arbeidene sine utover gulvet i Byparkens store hall. Snart skal de opp på veggene, og henge der de to neste ukene. Trond Henriksen går rundt og vimser, han prøver å hjelpe til til tross for en plutselig kranglete rygg. Trond synes det blir knall med en utstilling av Wenches quilter. Det var hans idé at Wenche skulle være første utstiller på Byparken.

– Wenche hater at jeg snakker om det, sier Trond, men hun har jo vært utrolig raus med Byparken. Øy, ikke se på meg med det blikket der a Wenche!

Wenche sender Trond et uutgrunnelig blikk fra den andre siden av rommet.

– Men det er jo sant, fortsetter Trond, du har vært raus. Men du har jo gjort det av kjærlighet.

Wenche nikker mens hun løfter en quilt opp mot veggen.

Trond er i godt humør selv om ryggen har slått knute på seg.
Wenche henger opp arbeider som er festet til rammer.

Snart henger det quilter i alle regnbuens farger på Byparkens vegger.

Wenche er en ganske så organisert og strukturert type, men når hun quilter så går det mye i improvisasjon.

– Jeg jobber etter innfallsmetoden! Ellers er jeg ganske systematisk av meg.

Det er et rikt detaljnivå på Wenches quilter, går man nærmere, så oppdager man et hav av ornerte og flotte detaljer.

Detaljrikdom på Wenches quilter.

– Jeg har funnet ut at det er quiltingen jeg liker å holde på med, og det jeg er best på. Jeg har jo alltid holdt på med patchwork, men da jeg fikk meg quiltemaskin datt noe på plass. Det er kjempegøy.

Mange forbinder quilting med lappeteknikk, eller patchwork, som ofte gjøres i kombinasjon med quilting. Men selve quiltingen er en sømteknikk, og er egentlig helt uavhengig av patchwork.

– Jeg koser meg med patchworken også, det er jo veldig gøy å sette sammen farger og lage tepper. Men jeg gjør jo bare den jobben for å kunne quilte etterpå, så jeg tenker på quiltingen mens jeg syr teppene.

Wenche lager ikke så ofte tepper med spesifikke motiver, man ser verken landskap eller portretter blant arbeidene som ligger langs veggene på Byparken. Noen av arbeidene er allikevel motivert ut fra noe spesifikt, som for eksempel den kule tømmerveggen i den ene enden av rommet på Byparken. Den inspirerte Wenche til å lage et teppe.

– Den veggen er så flott, jeg ble veldig inspirert av den.

Wenche viser sin quilte-tolkning av tømmerveggen. Trond er linselus.
Ingen av «tømmerstokkene» har samme mønster.

Inspirasjonen kan komme fra de underligste steder. Et av bildene forestiller for eksempel et tverrsnitt av en muskelcelle!

Tverrsnitt av en muskelcelle.

– Mest av alt er det farger som inspirerer meg, forteller Wenche. Det starter ofte med en farge. Plutselig vil jeg bruke grønt for eksempel, det går gjerne i perioder. Jeg har aldri brukt så mye brunt før, men plutselig kom den fargen inn allikevel. Men den fargen jeg er mest glad i er vel seriss, den har jeg brukt mye. Det er en skarp, mørk og godt mettet rosafarge. Og så er jeg jo veldig glad i oransje. Den fargen gir energi.

Hvor lang tid bruker du på et sånt teppe?

– Hehe, det vet jeg faktisk ikke. Jeg går jo litt til og fra arbeidene, og jobber gjerne med flere samtidig. Men det som tar lengst tid er patchworken, altså å gjøre ferdig teppet til quilting. Og så bruker jeg litt tid på å tenke ut mønstre til quiltingen. Når jeg først har gjort det, så går det fort.

Sirkler går igjen i Wenches quiltemønstre.

– Det er en form som passer meg. Men jeg kan benytte meg av alle slags mønstre egentlig. Og noen ganger bruker jeg ikke patchwork i det hele tatt, men quilter på hele stoffstykker. Sånn som på dette teppet her :

– Dette er kjempemorsomt å jobbe med. Det her er silke som er vevd med to forskjellige tråder, så det blir litt fargespill i teppet.

Vil du se flere av Wenches flotte quilter? De henger på Byparkens vegger denne og neste helg. Utstillingsåpningen finner altså sted lørdag klokka 12, da åpner Trond showet med en tale, og så er det fritt frem. Utstillingen er åpen fra 12 – 16 lørdag og søndag.

 

 

 


 

 

Kommentarer

kommentarer