Walker House slipper debutalbum

Et splitter nytt rockeband er i ferd med å entre Haldens rockescene. I natt slapp nykomlingen Walker House sitt debutalbum; den selvtitulerte fullengderen Walker House.

To år har det tatt fra idéen om albumet begynte å murre i bakhodet til resultatet forelå. To år med låtskriving, spilling, studiojobbing og mixing. Nå er resultatet her: Et rykende ferskt rockealbum fra et like rykende ferskt rockeband.

Det begynte med et coverband. Øyvind Braaten, Svein Andersen, Magne Skibsted Jensen og et par andre karer brukte noen år av livet sitt på å spille åttitallsmusikk i coverbandet Bigtime. Men hver for seg satt Svein og Øyvind og skrev egen musikk. Etter tre år med coverjobber så de seg forsynt med å spille andres låter, og på et julebord i 2015 satt de punktum for coverbandet sitt.

-Vi ble enige om at hvis vi skulle starte band som spilte eget materiale måtte vi gjøre det nå, før vi ble gamle gubber, forteller Øyvind.

Jeg treffer tre av fem Walker House-medlemmer på Bryggerhuset Syd, noen dager før plata slippes. Rundt bordet sitter gitarist Øyvind og tangentmann Svein, samt vokalist Magne. Trommis Vidar Eilertsen og bassist John Kamphaug er ikke til stede.

Med punktumet for Bigtime kom startskuddet for Walker House. I januar 2016 gikk Øyvind og Svein hvert til sitt for å skrive låter til det nye bandet. Avtalen var å presentere åtte låter hver. Seksten låter ble lagt frem, og tolv av dem fikk bli med videre.

-Det var moro da Øyvind og Svein la frem skisser til låtene, sier Magne, da skjønte jeg at vi hadde noe her. Men det har skjedd store endringer på mange av låtene siden den gang. Ramma er der, men innafor de rammene har vi gjort ganske mye.

Walker House. Fra venstre: Øyvind Braaten, Magne Skibsted Jensen, John Kamphaug, Vidar Eilertsen og Svein Andersen. Foto: Clifford James.

Walker House-soundet

Jeg vil snakke om sjanger. Gutta ser på hverandre over bordet.

-Det er rock, sier Øyvind, og håper han slipper unna med det.

Jeg vil vite mer.

-Melodiøs rock, foreslår Magne.

-Sjanger er for journalister, sier Øyvind. Vi har bare laga det vi har lyst til å lage, uten å tenke på sjanger. Det er innslag av mange sjangre i låtene våre, du finner både progrock, tungrock-elementer, classic rock og pop rock-elementer på plata.

-Jeg befinner meg nok i pop-gata, forteller Svein, og Øyvind representerer den litt tyngre rocken. Så møtes vi på midten et sted.

-Men det er ikke typisk haldenrock, det bør være sagt, sier Magne. Jeg og Svein har tråkka rundt i denne byen siden tidenes morgen, vi har hørt det meste av den rocken som er laga lokalt. Jeg synes det soundet vi leverer nå er unikt, jeg kan ikke sammenligne det med noe annet jeg har hørt her i byen før. Walker House-soundet er et annerledes og eget sound.

Føler dere at dette er en sjanger som trengs i Halden?

-Ja, svarer Øyvind.

-Mangfold er bra, sier Svein.

Hør plata til Walker House her:

Nyttig pre-prod

Etter at bandet hadde plukka ut låtene de ville ha med på plata ble det gjort en pre-produksjon. Alle låtene ble spilt inn i en slags rå-versjon, som skulle være utgangspunkt for videre jobbing med plata. Siden fulgte halvannet år med endring, spilling og pirking.

-Det er utrolig stor forskjell på pre-produksjonen og det ferdig innspilte albumet, forteller Øyvind. Det vi har nå spruter det av, det vi spilte inn den gangen høres sirompa ut nå. Men det har vært sjukt mye jobb. Mye mer enn jeg hadde trodd det skulle bli. I tillegg har vi gjort alle tabbene du kan tenke deg underveis.

-Pre-proden var utrolig nyttig, legger Magne til, uten den hadde vi aldri fått boosta låtene sånn som vi har fått gjort nå. Og vi har lært utrolig mye. Men det har vært mye jobb ja, vi har jo egentlig spilt inn dette albumet to ganger.

Coveret til det selvtitulerte debutalbumet til Walker House.

Lokalprodusert album

Innspillingsjobben har gutta gjort selv.

-Vi spilte inn trommene i Black Box, forteller Øyvind. Så gikk Svein i sitt studio og jeg i mitt studio. Gitar, vokal og koring er lagt hjemme hos meg, keyboard er lagt hos Svein. Så var det tilbake til Black Box igjen, denne gangen med koret Good Enough. Dette er et lokalprodusert album.

Halvannen uke før innspillinga startet fikk Walker House et problem. Trommisen hoppa plutselig av.

-Da kom Vidar Eilertsen inn, forteller Øyvind. Vidar redda oss. Vi hadde booka innspilling og sto der uten trommis. Heldigvis sa Vidar ja.

-Vidar fikk kort tid på å lære seg seksten låter, sier Svein. Det skal han ha kred for.

I arbeidet med å jobbe frem låtene dit de ville ha dem ble noen av dem skrota. Men kanskje bare midlertidig.

-Vi har i hvert fall seks- sju leftoverlåter som ikke fikk bli med på plata, sier Magne. Vi har snakka om at vi skal gjøre dem live, for å teste publikums reaksjoner. Det er flere bra låter der, jeg verker etter minst to- tre av dem. Kanskje blir de med på neste plate.

For det blir flere plater?

-Ja.

Slippkonsert og østfoldturné

I mai blir det slippkonsert i Halden.

-Vi øver om dagen, forteller Magne. Jeg har knalltro på at dette blir veldig tøft live. Det er tøft på plata, men det kommer til å bli enda tøffere live.

Planen er en releaseturné i Østfold i sommer.

-Vi kommer til å bruke sommeren på releaseturnéen, forteller Øyvind, og så blir det kanskje en jobb i Oslo. Eller en festivaljobb? Det hadde vært moro.

I ryggen har Walker House plateselskapet Fajo. Bandet sendte en demo til Fajo, som straks hoppa ombord. Vips så hadde gutta skaffa seg et plateselskap. Dermed er distribusjonsjobben satt bort til proffene.

-Det er kult å sitte med følelsen av å bli satsa på, sier Magne, og nå vet vi jo at jobben med å distribuere plata blir tatt hånd om av folk som kan det.

De har jobba i over to år med plata. Nå foreligger resultatet, og verden skal få høre Walker House-soundet.

Er dere nervøse?

-Jeg har ikke tenkt noe særlig på det, sier Svein, vi har vært så fokuserte på målet.

-Jeg ble nervøs nå jeg, sier Øyvind.

De andre flirer. Ingen av dem ser spesielt nervøse ut.

Walckers hus

-Lurer du ikke på hvorfor vi heter Walker House? spør Magne.

Jo, fortell!

-I hele min oppvekst har jeg fått høre om Walckers hus, forteller Magne og peker opp mot politistasjonen. Karl XII oppholdt seg jo i Walckers hus da han var her for å ta Halden i 1716. Det er den kjente historien om at Karl snakka med søstra til Peder Colbjørnsen gjennom vinduet. Hun lurte ham jo, og fikk sendt beskjed opp til festningen om hvor han oppholdt seg.

En minneplakett markerer hvor Walckers hus en gang lå på Sydsiden. Foto: Magne Skibsted Jensen.

Walckers hus ble som kjent forsøkt beskutt fra festningen, men de norske soldatene mislyktes. Historien som følger kjenner vi alle. Thi vi heller landet brente! Walckers hus står naturligvis ikke der lenger, siden det gikk med i den store bybrannen som fulgte. Gutta i bandet syntes det var et fint nikk til Halden by å ta sitt navn fra dette historiske øyeblikket.

-Og så har et hus mange rom, sier Øyvind. Og det har musikken vår også.

 

Sjekk ut Walker House-plata på Spotify, og så kan du følge Walker House på Facebook. Der vil tidspunkt og åsted for releasekonserten i Halden annonseres, så her gjelder det å følge med!

 

Forsidefoto: Clifford James.

Kommentarer

kommentarer