Vittig og vanvittig grøssefarse i teateret

Fare for latterkrampe! Du bør varme opp magemusklene før du inntar Fredrikshalds Teater for den absurde og liksomgrøssete farsen Mysteriet Myrna Vep med HaldenCompagniet.

Jøss, så deilig det er å ha latterkrampe i teateret! Jeg har fremdeles vondt i kjevene, og magemusklene har fått seg en real trim. Grøssefarsen Mysteriet Myrna Vep med Ketil Ravneng og Johnny Nilsen i rollene er akkurat så morsom som jeg trodde og håpet den skulle bli.

Mysteriet Myrna Vep: Smågrøssen, men mest morsom.

Kort fortalt er Mysteriet Myrna Vep historien om Mandacrest gods og dets herrefolk og tjenere. Lord Edgar Hillcrest er godsets eier og overhode, og ved hans side finner vi Lady Enid: Lord Edgars andre hustru. Lord Edgars første kone, Myrna, er forsvunnet på mystisk vis. Og det foregår underlige ting på Mandacrest. Hvorfor sover alltid Lady Enid på dagen, og er våken om nettene? Og hva er det som uler ute på heden? Og hva skjedde egentlig med Lord Edgars sønn?

Lady Enid og Lord Edgar er tilsynelatende lykkelig gift. Men lordens første hustru, Myrna, er evig tilstedeværende via sitt portrett over peisen.

Foruten Lady Enid og Lord Edgar, består persongalleriet i Myrna Vep av tjenestejenta Jane, gårdsgutten Nicodemus, en arabisk selger, en gjenoppstått egyptisk prinsesse og en vampyr. Samtlige roller spilles av Johnny og Ketil, og heri ligger mye av komikken.

Skiftene fra lady til gårdsgutt og tjenestejente til lord må gå hurtig. De mest vanvittige sceneskiftene er nede i noen få sekunder, og skifteproblematikken er på sitt mest bisarre når skuespillerne står bak kulissene og utveksler replikker med seg selv. På ett tidspunkt forsvinner Johnny Nilsen ut av scenedør som en tweeedkledd herremann, tar tre skritt backstage, og dukker opp som tjenestejente i kjole i neste dør. Publikum ler så de hiver etter pusten.

Lynskift på Myrna Vep. Her ser vi tjenestejenta Jane og gårdsgutten Nicodemus. Kulissene og kostymene er fantastiske!

Her må jeg dra frem stykkets tredje «rolle», nemlig påklederske og kostymeskiftansvarlig Mariette Mellegård. Hun gjør en enormt god jobb bak kulissene, godt hjulpet av assistent Kai Helland.

På bærtur med Lord Edgar og en suspekt, lokal selger i et egyptisk gravkammer.

I hverandre har Ketil Ravneng og Johnny Nilsen funnet sine ultimate teaterpartnerne. Replikkene går som kastanjetter, og samspillet er levende og proft. Og uhyre komisk. Jeg var ikke alene om å slå opp latterdøra på premieren torsdag kveld, de stadige latterutbruddene bakover i salen vitner om at humoren treffer mange.

Johnny og Ketil har utvilsomt talent for komikk, og dessuten en helt fantastisk evne til å omstille seg i lynfart. Det går fort i svingene, men ingen av skuespillerne mister tråden og blander sammen sine særs karikerte figurer, uansett hvor mange dører de løper ut og inn av. En og annen «glipp» blir det i løpet av stykket, til stor glede for publikum, men de er neppe tilfeldige. Disse gutta har full kontroll.

Johnny Nilsen.
Ketil Ravneng.

HaldenCompagniets Myrna Vep er svært vellykket. Johnny og Ketil har, sammen med regissør Ole Christian Øen, gjort Charles Ludlams satiriske komedieteater til sitt eget: En vanvittig farse, spekket med situasjonskomikk og metahumor – nydelig aksentuert av skuespillernes gjennomførte og helkarikerte figurer.

Bra jobba HaldenCompagniet, jeg håper det kommer mer fra dere!

Lurer du på hvem som er vampyr, hvem som uler på heden, og hvem som egentlig skjuler seg i sarkofagen? Det må du finne ut sjøl. Gå på teater! Mysteriet Myrna Vep spilles på følgende dager:

Fredag 15. oktober

Lørdag 16. oktober

Søndag 17. oktober

Torsdag 21. oktober

Fredag 22. oktober

Lørdag 23. oktober

Søndag 24. oktober

Billetter finner du her!

Medvirkende:

Skuespillere: Johnny Nilsen og Ketil Ravneng

(Gjesteopptreden av Marcus Hannestad)

Regi: Ole Christian Øen

Lyd/lys: Joakim Johansen og Daniel Grinden

PR: Halvor Nome

Suffli: Brita Flor

Produsent: Catharina Heide Amundsen

Kostymeskift: Mariette Mellegård og Kai Helland

Altmuligmann og rådgiver: Geir Andersen

Det klappes for Mariette og Kai (i midten).

Kommentarer

kommentarer