Vitaminbombe og smuldrepai

Halden Soppforening er en aktiv forening som villig deler både tips og triks til hvor man finner sopp og andre vekster, og hvordan de kan brukes. En gang i måneden kommer de med et tips eller en oppskrift her på kanDusi. Denne gangen er det blåbær.

Vi snakker ville blåbær. I disse dager er skogen generøs, og byr på fullt av fristende, saftige blåbær.

Soppen tørker inn og ny kommer ikke opp, men blåbærene er det bare å gå ut å hente. Så ta på støvler og ta med spann og kom dere ut selv om solen steker og sommersysler ennå er i våre tanker.

Blåbær er en vitaminbombe som senker aldringsprosessen og styrker immunforsvaret. I følge nyere forskning viser det seg at blåbær har like mye omega-3 som laks i forhold til energinivået. I tillegg er de en god kilde til vitamin C, inneholder mye kalium og antioksidanter.

IMG_0022

Blåbær brukes blant annet ved forstoppelse, men også ved diaré. I første tilfellet spiser man friske bær, i motsatt tilfelle spiser man tørkede bær. Blåbær skal også hjelpe ved dårlig blodsirkulasjon, halsbetennelse og hudutslett, ved problemer med øyne og syn og som støttebehandling ved diabetes.

Blåbær spises friske rett fra busken, eller lett sukrede med rømme. De er supre å ha i frokostblandingen, eller hva med en god blåbærpai eller blåbærsaft? Men pannekaker med nyrørte blåbær er en favoritt.

IMG_0757

Oppskrift på blåbærsmuldrepai:

350 gram blåbær

75 gr smør i terninger

100 gr demerarasukker (hvit sukker går også bra)

100 gr havregryn

50 gr hvetemel (eller hakkede mandler om du vil ha den glutenfri)

Bland sammen sukker, havregryn og mel og smuldre inn smøret med fingrene.

Ha bærene i en stor, godt smurt paiform og fordel smuldremassen over. Stekes ved 200 grader i ca 20 min til toppingen har fått en gyllen farge. Server med rømme, krem, is, vaniljesaus eller det du vil.

Vi anbefaler deg selvfølgelig å følge Halden Soppforening på facebook.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer