Visuell kunst i Halden Bibliotek – Vi løfter hverandre!

Faget Visuell kunst ved Halden kulturskole har innledet et samarbeid med biblioteket om å stille ut elevarbeider i de flotte nye lokalene i Skofabrikken! Dette styrker både biblioteket og kulturskolen, og fremover skal vi bygge flere gode samarbeider og få kulturskolen sterkere integrert i Haldens energiske kulturliv.

BAKT JORD

I utstillingen BAKT JORD viser vi frem hva elevene i faget Visuell kunst har skapt i møte med ekte italiensk leire. Leire er fast innslag i undervisningen årlig, og svært populært hos elevene. I glassmonteren i biblioteket kommer elevarbeidene godt frem med både lys og skygge.

I glassmonteren i biblioteket kommer elevarbeidene godt frem med både lys og skygge.

Terra cotta på italiensk kan oversettes til bakt jord på norsk. Leiren vi har jobbet med har farge fra lokalt jordsmonn i Italia, og den er kjent for å ha en veldig god formbarhet. Formbarhet er viktig når elevene skal skape sine egne utrykk i leiren som er helt myk når vi starter opp arbeidet. Leiren har til slutt blitt brent i leireovn på Rødsberg skole hvor vi er så heldige å få låne ovn. Takk til Heidi Henriksen Lie, kunst og håndverkslærer ved Rødsberg skole. Samarbeider som dette er det nye Halden!

Elevene på de eldste gruppene fikk først en klassisk oppgave med å skape et menneskehode med riktige proporsjoner, det vil si riktig størrelse og plassering på for eksempel øyne og ører. Videre fikk de fri mulighet til å endre på og la utrykket gli over i en figur hentet fra fantasien. Prosessen har dermed vært like viktig som resultatet.

De yngre gruppene har fått mindre strenge rammer, noen har jobbet med menneskehode, noen har tatt utgangspunkt i andre former og blitt kjent med leirens begrensninger og muligheter.

I visuell kunst arbeider vi med flere av kunstfagets klassiske teknikker innenfor tegning, maling og leire, men vi har også plass til større oppgaver der elevene får la fantasien flyte mer fritt og leke seg med mer individuelle utrykk og valgfrie teknikker.

CUMULUS

Et eksempel på en oppgave der fantasien får frie tøyler er også utstilt i Halden bibliotek og kalt CUMULUS. I oppgaven tar vi utgangspunkt i hvordan vi mennesker kan bruke fantasi når vi ligger på bakken og se opp på skyene. En type skyformasjoner kalles Cumulus og når de viser seg kan vi være heldige og finne figurer på himmelen. Noen ganger en drage, andre kan se en hval, som blir en katt som blir … osv.

I dette prosjektet har vi skapt våre egne Cumulus skyer på tegneark ved bruk av uttynnet maling og krøllet plastpose istedenfor pensel. Videre har vi assosiert og jobbet med å finne og tegne frem figurer i skyene vi har skapt. Her er det fantasien som tas i bruk, og etter hvert som elevene blir bedre trent til å jobbe slik, finner de fler og fler snodige figurer og fabeldyr. Etter hvert har vi malt frem figurene og jobbet med å gi dem en bakgrunn så de trer bedre frem.

Elevarbeider fra flere alderstrinn utstilt samlet på veggen ved resepsjonen i biblioteket.

Begge utstillingene står til over påske, så benytt sjansen til å studere både BAKT JORD og CUMULUS om du tar turen innom!

De som har jobbet med oppgavene er elever i Visuell kunst ved Halden kulturskole. Elevene får undervisning én time i uken hvor vi tegner, maler og jobber med leire. Vi har grupper både tirsdager og onsdager, inndelt i etter alder på 7-10, 11-13 og 14-19 år.

Om du er interessert kan du gå inn på Halden kulturskoles nettsider for mer informasjon, vi opplever stor etterspørsel og kommer til å utvide tilbudet når vi har nok påmeldinger. Alle er velkomne til en prøvetime!

Øyvind Høyem, lærer i visuell kunst, Halden kulturskole

Prosjekt CUMULUS er gjennomført med inspirasjon fra billedkunstner Hilde Grønstad Sunde.

 


 

 

Kommentarer

kommentarer