Viser frem operakostymer i teateret

Kostymer fra Opera Østfolds mange utendørsoperaer på Fredriksten festning vises frem i den spennende utstillingen Carmens nye klær i Fredrikshalds Teater i disse dager.

Fredriksten Operafestival er godt i gang, og det synges opera over hele byen! På Fredrikshalds Teater har Don Giovanni blitt satt opp i tre omganger, og på fredag kommer verdensstjernen Ann Hallenberg til teateret for å synge.

Fra premieren på Don Giovanni i Fredrikshalds teater fredag 11. juni. Foto: Stein Johnsen/Contentvideo.no.

Men det er ikke bare sang i teateret i disse dager! Opera Østfold og Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger har nemlig laget omvisning i teateret med utstilling av operakostymer fra Opera Østfolds tidligere oppsetninger.

Hver dag klokken 11 (unntatt mandag) står den dyktige og blide museumsverten Sara Nygaard  i døra på Fredrikshalds Teater, klar for en liten omvisning i teateret. Når folk har tatt på munnbind og betalt billett starter omvisningen. Sara forteller ikke bare om operakostymer, hun tar seg tid til å snakke litt om Fredrikshalds Teater også!

– Fredrikshalds Teater var ferdig bygget i 1838, forteller Sara mens vi fremdeles står ute i påbygget fra åttitallet, det er Norges eldste bevarte barokkteater. Før dette teateret ble bygget var det teater i Haldens Klub på sydsiden. Da det brant i 1826 måtte de bygge et nytt teater, og da ble dette bygd.

Vi går innover i foajeen, Sara vil vise oss billettlukene. Hun forteller blant annet om hvordan fintfolket hadde egen billettluke ved inngangen, mens vanlige folk måtte rundt hjørnet og bruke den lille billettluka. Så går turen videre gjennom teateret. I andre etasje er det en liten montasje med ting som tilhører Østfoldmuseene.

Oppe i andre etasje har museet stilt ut to kostymer man har funnet i teateret. Den flotteste jakka har nok også blitt brukt privat.
En vindmaskin, en liksomkontrabass og et «piano» som kan snus og brukes som peis.

Vi går ned igjen. Nede i garderoben står et av Opera Østfolds mange operakostymer. De har lånt ut syv kostsymer til utstillingen i forbindelse med Operafestivalen. Sara forteller om raske kostymeskift, og kostymemakernes mange lure løsninger. Museumsverten har fått møte menneskene bak operakostymene, og fått høre om hvorfor kostymene har blitt nettopp slik de har blitt. Det er nemlig Sara som er prosjektleder for utstillingen Carmens nye klær.

I grønnstuen står flere kostymer utstilt. Det er vanvittig gøy å se kostymene fra forestillingene nært på, tidligere har man jo bare sett dem på lang avstand på festningen.

I ballsalen står kostymer fra Turandot og Tosca. Detaljrikdommen på kostymene er helt utrolig!

Sara forteller om ballsalen, og kostymene fra Turandot og Tosca.

Den noe utspekulerte og kalkulerende prinsesse Turandots kostyme er meget passende plassert i ballsalen. Prinsessens kjole skulle indikere makt og posisjon. Sara forteller om kostymemaker Else Lunds betraktninger rundt prinsessens kostyme.

Vakre detaljer, eller hva?

Ta deg en tur på omvisning i Fredrikshalds teater med Sara, det er en fin og spennende liten time i teateret! Omvisningene går hver dag klokken 11, med unntak av mandag. Forestillingen er åpen i hele sommer!

Her kan du bestille billetter!

Her kan du bestille billetter til omvisningen etter at Operafestivalen er over. 

Her kan du se programmet for Fredriksten Operafestival.

 

Kommentarer

kommentarer