Viser dokumentar om Henning Kvitnes

På torsdag går startskuddet for Halden Internasjonale Musikkfilm Festival! En av filmene som skal vises i løpet av festivalen, er en aldri før vist dokumentar om Henning Kvitnes: Veien Hjem.

NRK-journalist Bill Gystad er en av skaperne bak TV-serien Norsk rocks historie, som ble vist på NRK i 2004. Da fikk han smaken på det å lage musikkdokumentar.

– Konseptet musikkdokumentar var på vei opp tidlig på 2000-tallet, forteller Bill, det ble plutselig brukt mye mer penger på det. Jeg var et par ganger i USA også på den tiden, og så samme tendens der borte.

Bill og kollega Leon Mathisen hadde lyst til å lage en dokumentar om Henning Kvitnes.

– Jeg kjente Henning Kvitnes lenge før han kjente meg, forteller Bill. Jeg kjøpte min første Kvitnes-plate da jeg var atten, og siden har jeg fulgt ham gjennom karrieren. Som journalist har jeg også lage flere saker om Henning.

Bill, Leon og Tom Skjeklesæther fikk bli med Henning Kvitnes ut på Saltögården, der han og bandet hadde leid seg inn for å øve før en planlagt Norges-turné. Der filmet de bandet mens de øvde, i tillegg til at Tom gjennomførte noen intervjuer med Henning og musikerne.

Bill og Leon ble med Henning Kvitnes ut på Saltögården.

– Dette er absolutt ikke den endelige historien om Henning Kvitnes, presiserer Bill, og det skulle det aldri være heller. Men denne filmen er jo et fint tidsdokument; det er det Henning tenkte og det han drev med i 2007. Den ble laga i forbindelse med at han ble femti, den gangen hadde han vage planer om å trappe ned og gjøre andre ting. Men i løpet av det året der har han jo et av sine mest suksessrike år. Det blir Spellemannspris, og han havner på VG-lista, så den nedtrappinga blir ikke akkurat sånn som han hadde tenkt.

Henning på VG-lista.

I dokumentaren er vi med på bandøving, og hører musikerne diskutere seg frem til et passende sound får låtene. Men bandet rigger seg også til for å spille et par låter til ære for filmskaperne.

– Vi har filma noen helakustiske fremførelser av tre, fire av Hennings låter der ute. Det ble en fin, liten session, og dette er jo helt unike versjoner av disse låtene.

Bak Henning: Freddy Holm, Magnus Buer Hansen, Terje Støldal og Leif Ottesen.
Freddy, Magnus og Terje.

Leon redigerte og klippet, og så tok Bill og Leon med seg kladden til dokumentaren og viste den til NRK.

– Vi hadde håpa at NRK skulle gi oss litt tid og penger til å jobbe mer med dette her, men de var ikke interessert i det den gangen. Det finnes forsvinnende få dokumentarer om norske band og artister, og det er en unnlatelsessynd etter min mening. Hvor er tre-episodersfilmen om Åge Aleksandersen? Om Trond Granlund? Eller Åse Kleveland? Vi er gode på å dekke opp fenomenene, som for eksempel black metal, men vi er for dårlige på det å portrettere enkeltpersoner innenfor pop og rock.

Men folkens, på Halden Internasjonale Musikkfilmfestival kan dere altså få se Bill og Leons «kladd» fra 2007; og det er en nydelig liten halvtime med fin musikk og prat. Et aldri så lite tidsvitne fra 2007.

– Leon har brukt mange kvelder og gode venner for å gjøre dette visningsverdig på kino i 2023, forteller Bill.

Veien hjem vises på Halden kino torsdag ettermiddag, og på Byparken lørdag kveld.

Bill Gystad vil holde en kort introduksjon før visning av filmen.

Se hele programmet for festivalen her.


Bill Gystad er utdannet programingeniør og journalist, og jobber i NRKs kulturavdeling. For tiden er han prosjektleder i KORK, noe som innebærer å produsere TV-konserter, jobbe som TV-fotograf og klippe for noen av konsertene. De siste ti årene har Bill vært med og revolusjonere KORKS TV-konsertproduksjoner. Fra å ha to til tre TV-sendte konserter i året, sender KORK nå mellom tjue og tredve konserter årlig.


 

Alle foto: skjermdump fra Veien hjem.

 

 


 

Kommentarer

kommentarer