Vil yte motivene rettferdighet

Han er glad i gamle bygninger som motiv og ønsker å gi bildene sine et personlig preg. En av Haldens dyktige amatørfotografer, Ingar R. Henden, er lidenskapelig opptatt av hobbyen sin og bruker timevis med kamera hver uke. 

Ingar beskriver seg selv som en i ”overkant” ivrig fotograf og musiker. Fotointeressen har fulgt han siden han var liten, og nå bruker han mye tid på å dyrke hobbyen sin.
Han er glad i å finne gamle historiske motiver, for eksempel steder og bygg som forvaltes av Østfoldmuseene.
– Jeg liker å dokumentere ting slik de er i dag. En gang blir disse stedene og byggene også gammel historie, forteller Ingar.
Hvis du gjør et kjapt søk på instagram-profilen hans,  finner du en salig blanding av bilder fra kulturarrangementer, makrobilder av planter, flotte bilder av motiver i Halden og vakre naturbilder.
– Det utfordrende med å fotografere og etterarbeide bildene mine er å formidle historie, situasjoner og øyeblikk jeg syns er verdt å ta vare på. Jeg håper at noen av bildene kan bety noe for folk nå og i fremtiden.

13062726_10206631501532696_1126351023_o

Vi spør Ingar om når han har sine beste øyeblikk som fotograf.
– Det må være når jeg er steder hvor jeg kjenner at ”nakkehårene reiser seg” i fryd over hva jeg ser. Jeg forsøker alltid å gi bildene mine et personlig preg, forklarer han.
Selv om det stort sett er spennende og inspirerende å fotografere, finnes det også noen utfordringer på veien.

– Den største utfordringen må være å yte motivene rettferdighet. Det kan ofte være vanskelig. Jeg etterarbeider bildene en god del ettersom lys og andre forhold ikke alltid er som ønsket.
IMG_20160430_233345-01

Som de fleste andre haldensere er Ingar glad i å fotografere motiver i Halden. Vi utfordrer han på hva som er gode Halden-motiver.
– Å anbefale bestemte Halden-motiver er ikke enkelt siden Halden er stappfullt med fantastiske historiske steder, bygninger og severdigheter. Jeg vet rett og slett ikke om noen annen by som kan by på noe i likhet med Halden!

Som mange andre haldensere var Ingar på Fredriksten festningen når slaget om Borgerskansen ble markert 11.juni.
– En av mine favorittbilder tok jeg den lørdagen. Det er av damene som går nedover i indre festningsområde kledd i klær fra gammel tid.

13415404_1345026565526775_2799695262884958548_o

Avslutningsvis ber vi Ingar komme med tre gode tips til andre som fotograferer. Og her er de:
1. Ta mange bilder i ulike vinkler og ulike kamerasettinger. På den måten vil man mest sannsynligvis finne noen bilder som  ”holder mål”.
2. Gå gjerne så nær motivet som du kan uten å miste noe av det du ønsker å formidle. Det er nok også lurt å ta med litt mer enn du skal på bildet så du er sikker på å få med alt du ønsker. Bildet kan beskjæres i etterkant.
3. Ingen motiver er uinteressante. Det er ikke alltid hva du ser som teller, det er hvordan du ser det. Jeg har sett utallige flotte bilder av ellers helt uinteressante ting.

Kommentarer

kommentarer