Vil vise solidaritet med verdens kvinner

I år som i fjor blir det tog gjennom sentrum på kvinnedagen. Denne gangen er hovedparolen Solidaritet med verdens kvinner.

I fjor tok Linn Elisabeth Rokke Andersen fra Rødt Halden initiativet til å børste støvet av en gammel tradisjon i Halden; nemlig 8. mars-tog i Halden. I år har komitéen samlet LO og brorparten av Haldens politiske partier til samarbeid om toget, så denne gangen er det en tverrpolitisk komité som inviterer til tog gjennom sentrum på årets kvinnedag. Jeg møter Linn og Halden LOs Vanja Larsen-Seipæjærvi for å høre mer om årets tverrpolitiske kvinnetog.

-Det er utrolig moro at det var så mange politiske partier som ville være med på dette samarbeidet, sier Linn, responsen var veldig god. Det er bra at det ikke bare er partiene til venstre for Ap som engasjerer seg for at vi skal få et 8. mars-tog i Halden.

I tillegg til Ap, SV, Rødt og LO – og dessuten Fagforbundet og Utdanningsforbundet – er både FrP, Sp, Høyre, Miljøpartiet de grønne og Venstre med og arrangerer årets 8. mars-tog.

Fjorårets 8. mars-tog ble en braksuksess. Nærmere 330 møtte opp for å gå i tog! Både Vanja og Linn var overveldet over oppmøtet.

-Det var rørende vakkert, forteller Linn. Jeg drømte om at det skulle komme mellom femti og hundre, det var helt overveldende at det kom så mange. Jeg skjønte ikke hvor mange som faktisk hadde møtt opp før jeg kom til Busterudparken. Jeg gikk jo først i toget, og ante ikke hvor mange jeg hadde i ryggen. Da vi kom til parken snudde jeg meg, og da så jeg hvor mange som kom etter oss. Da begynte jeg nesten å grine. Jeg hadde tatt initiativet bare noen uker i forveien, og så kommer det så mange! Og det var spesielt moro at det kom så mange unge menn!

Klokken 16 går toget fra torget og over broa i retning Busterudparken. Foruten hovedparolen Solidaritet med verdens kvinner vil du kunne gå bak følgende paroler i toget:

  • Bekjemp vold i nære relasjoner
  • Styrk krisesentrene
  • Sex uten samtykke er voldtekt
  • Heltid som norm
  • Stopp voldtekt av kvinner og barn som våpen i krig og konflikt
  • Pensjon fra første krone
  • Flere kvinner i lederstillinger
  • Likt arbeid – lik lønn
  • Råderett over egen kropp
  • Styrk arbeidsmiljøloven.

 

-Det gikk overraskende fort å bli enige om parolene på møtet, forteller Vanja. Samarbeidet mellom partiene har gått veldig fint.

Når toget er vel fremme i Busterudparken blir det appeller ved Linn E. R. Andersen, leder i Halden ungdomsråd Celine Sva Gøperød og Cecilie Perez fra Utdanningsforbundet. Fereshteh Golvalpar fra Kurdish Women Rights og internasjonal kvinnegruppe på Frivilligsentralen vil også holde appell, og Lise Kolsrud vil lese dikt. Det blir sang ved Malin Möller, og konferansier for arrangementet i parken er Anne Helene Bakke fra Venstre.

Det er forøvrig satt sammen en bredt program for årets Kvinnedag i Halden både før og etter toget. Det blir paneldebatt på Sanitetshuset i Svenskegata klokken 13, det kan du lese mer om HER. Klokken 18 blir det gratiskonsert på Bryggerhuset Syd med en rekke lokale artister på programmet, den kan du lese mer om HER. På Feelgood tjuvstarter de 8. marsfeiringa allerede dagen før med en hardtslående, neven i været-konsert med banda Hudkreft, Astronomies og Lucky Malice fra klokka 19 og utover. Les mer om det HER.

Kommentarer

kommentarer