Vil nå ut til næringslivet

Østerbo videregående skoles elever innen restaurant- og matfag roses av gourmetkokk. Nå ønsker skolen bredere kontakt med næringslivet for å få elevene ut i praksis.
Toppbilde: Elevene ved Restaurant- og matfag får opplæring i små grupper og har et moderne skolekjøkken. Arbeid i praksis utgjør en stor del av opplæringen. Fra venstre teamleder Magne Degnes, Joakim, Ronny, Silje og lærer Unni.
Tekst og foto: Næringsliv i Østfold / Rainer Prang

Ved Østerbo videregående skole utdannes elever innen restaurant- og matfag, og kokk- og servitørfag. Utdanningsprogrammet gir en grunnopplæring, som kan føre fram til fag- eller svennebrev innen mange yrker i næringslivet, for eksempel innen kokk-, kjøtt-, baker-, industriell matproduksjon- og fiskeribransjen.

– Valget av utdanningsprogrammet forutsetter at du har interesse for mat og kan arbeide nøyaktig, sier teamleder Magne Degnes. Han ivrer etter flere elever ved linjene, og ønsker at linjen skal bli mer synlig utad.

– Skolen har små klasser og tett oppfølging av den enkelte elev, som får god opplæring. Vi ønsker å synliggjøre vår kompetanse mer, forteller Degnes.

– Dedikerte og flinke elever
Sjefskokk på gourmetrestauranten Curtisen i Halden, Sebastian Engh, roser elevene han er mentor for innen fagene Restaurant- og matfag ved Østerbo videregående skole.

– Elevene er utrolig dedikerte, og de jobber målrettet innen restaurant- og matfag. Mat er viktig, og alle har jo et forhold til mat. Lærerne er svært engasjerte, og vi er heldige som har utdanninger som dette i vårt samfunn, sier Engh, som har hatt fem av elevene utplassert på «Curtisen» på Fredriksten festning. Sebastian har selv variert bakgrunn som kokk, og er «fast inventar» i den norske troppen, som årlig reiser til den gigantiske matmessen «Grühne woche».

– Ut og møte næringslivet
På vårparten deltar elevene på KNIF-messen, der 450 kjøkkenbedrifter og restaurantører er tilstede, fra hele Norge.

– Da får vi presentert vår modell og våre elever, slik at næringsdrivende innen alt fra leirskoler til hoteller blir kjent med oss, og vurderer elevene som potensielle lærlinger og ansatte, sier Degnes. Også i Halden skal linjen markere seg denne sesongen.

– Konseptet «Restaurant take over» er sikkert kjent for mange gjennom TV. Haakon Selmer Olsen driver Vertshuset i Sponvika i Halden, og kommer til å la våre elever drifte hans restaurant et par kvelder. Vi planlegger menyen, lager mat og står for serveringen. Jeg ønsker å komme med en åpen invitasjon til næringslivet og andre, som har lyst på god mat og oppleve våre flinke elever, sier Degnes.

Hans elever er også invitert av «Curtisen» til å bistå, når operaen «Tryllefløyten» spilles utendørs på Fredriksten i begynnelsen av juni for rundt 10.000 mennesker. Få dager senere er elevene invitert med som kokker under Tons Of Rock, som i fjor trakk 20.000 mennesker til festningen i Halden.

Artikkelen ble først publisert på Næringsliv sin nettside. 

 

Kommentarer

kommentarer