Vil gjøre Halden til en Fairtrade-kommune

På verdensbasis finnes det over 1500 kommuner og byer som er Fairtrade-godkjent. Miljøpartiet de Grønne i Halden ønsker å gjøre Halden til en av dem.
Foto: Miljøpartiet de Grønne Halden

Fairtrade er verdens største og mest kjente merkeordning for rettferdig handel. Hvis man handler et Fairtrade-produkt er man sikker på at produsentene og arbeiderne har bedre arbeidsforhold og handelsbetingelser. Det sikrer utvikling i utviklingsland og en mer bærekraftig fremtid for flere.

Miljøpartiet de Grønne i Halden ønsker at Halden skal jobbe for å bli en Fairtrade-kommune og i torsdagens kommunestyremøte utfordret de ordføreren til å sette i gang nødvendige tiltak for det. Det innebærer blant annet at kommunen må servere Fairtrade-merket kaffe i kommunens sentraladministrasjon og i politiske møter og at et utvalg Fairtrade-produkter må være tilgjengelige i lokale butikker og på serveringssteder.
Produktene må også benyttes i et gitt antall lokale bedrifter, skoler og kirker og det skal drives aktivt informasjonsarbeid. I dag er det Moss, Fredrikstad og Sarpsborg som er sertifiserte kommuner i Østfold.

– Halden kommunes deltagelse i Fairtrade har blitt løftet fram flere ganger i utvalg og kommunestyre. I 2009 ble det gjort vedtak om at saken skulle utredes med sikte på å iverksettes i 2010. det har ikke blitt gjennomført. I kommunestyremøte den 2/9 2015 hadde representanten Odd Riise en forespørsel om ikke Halden burde gå inn for å få slik status. Ordføreren svarte at dette ville han komme tilbake til. Vi har ikke registrert at saken er blitt tatt opp på nytt, forklarte Øivind Holt i Miljøpartiet de Grønne. De har programfestet at Halden bør bruke Fairtrade-varer og mener at Halden bør bli den neste Østfold-kommunen som sertifiseres.

Ordfører Thor Edquist svarte at han er positiv til at Rådmannen kan se på mulighetene og konsekvensene av at Halden kommune blir Fairtrade-sertifisert. Men han er skeptisk til kostnadene.
– Jeg har hatt møte med representanter fra Fairtrade Norge. I møtet kom det klart frem at produktene vi må kjøpe gjennom Fairtrade blir dyrere for kommunen enn de produktene vi bruker i dag. I den situasjonen vi er nå med relativt store kutt er det ikke noe mål om å øke utgiftene.

Du kan lese mer om Fairtrade her. 

Kommentarer

kommentarer