– Vi vil at barna skal få en bedre hverdag

Haldenseren Marian Lorentzen er en av de som driver organisasjonen Hjerte for Hviterussland. I april setter de kursen mot Lekestua barnehage i Klimovichi og de håper å ha med seg gode nyheter i bagasjen.
Toppbilde: Fra fjorårets tur til Klimovichi

Hjerte for Hviterussland har i mange år jobbet med flere prosjekter i Klimovichi. Det er en liten by med stor grad av fattigdom i et land som er et av Europas mest lukkede.
Tanken bak prosjektene som Marian og de andre driver er enkel.
– Vårt ønske er at barn der skal få en litt bedre hverdag.

I Halden er det etablert et system der Stangeløkka, Karrestad og Brekkerød har vennskapsbarnehager i Klimovichi som de samler inn penger til. Det bidrar blant annet til varmtvann i barnehagene, renovering av råtne gulv og vinduer, renovering av toaletter, nye kjøkkenkroker, innkjøp av vaskemaskiner, nye leker og oppussing av uteapparater.

Lekestua barnehage
Lekestua barnehage

Nå er de i gang med et samarbeidsprosjekt med Lekestua Barnehage i Klimovichi og håper de kan finne en vennskapsbarnehage eller forening i Norge som vil bidra.
– Lekestua er en stor barnehage med 105 barn, 6 avdelinger og 30 ansatte. Bygningen er stor og bærer preg av manglende vedlikehold og oppgraderinger. Mange vinduer har råteskader, alle avdelingene har eldgamle toalettfasiliteter hvor barna må sitte på huk over et toaletthull i gulvet. Vannsystemet som skal spyle ned virker ikke på mange av dem. Personalet må hente vann i bøtter for å ”spyle” ned. Kjelene de lager maten til barna i har rustflekker også innvendig. Feilene her og manglene på utstyr utgjør en lang og dyster liste. Denne barnehagen trenger sårt hjelp, forteller de.
– Vi i Hjerte for Hviterussland reiser til Klimovichi i påsken og starter forhåpentligvis opp med oppgradering av toalettene/badet på en avdeling. Det er vårt første mål i alle fall.

19. mars kl. 16 kan interesserte få mer informasjon om foreningen og prosjektene i Klimovichi. 
– Vi skal ha et arrangement i lokalet til Metodistkirken i Halden 19. mars. Her vil vi fortelle om foreningen, reisene våre til Klimovichi og Lekestua barnehage. Det blir loddsalg med trekning av fine gevinster og servering av kaffe og kake. Inntekter fra loddsalget vil gå til prosjektene våre i Klimovichi. Alle er velkomne!
Annonse
Skjermbilde 2017-02-09 kl. 17.41.47

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer