-Vi skal samle kulturlivet i byen

Mange av dere har sett Johnny Nilsen stå på scenen i en eller annen lokal teateroppsetning. I mars ble Johnny leder for Halden kulturråd. Han har mange ønsker og planer for videreutvikling av kultur-Halden.

Johnny Nilsen ble født i Oslo, men vokste opp på Brandbu i Hadeland. Han var den eneste ungen i gata som så på fjernsynsteater.

-Hver tirsdag satt jeg inne og så fjernsynsteater mens de andre barna i gata var ute og lekte. Jeg så alt. Jeg husker spesielt Gjøglerne kommer, med Frode Rasmussen. Det var stort.

Johnnys favorittlærer på barneskolen, Kjell Vonen, hadde som målsetning å sette opp ett teaterstykke hvert år. Johnny elsket å være med på teateroppsetningene på barneskolen.

-Den første rollen jeg spilte var en av de gode feene i Tornerose.

Og det var greit?

-Nei, egentlig ikke. Det gikk ikke så bra. Jeg skulle bare vifte med tryllestaven og komme med et ønske for Tornerose. Men da jeg kom på scenen fikk jeg jernteppe, og så måtte Kjell gå frem og hviske replikken i øret mitt.

Heldigvis drepte ikke den dramatiske debuten Johnnys teaterglede. Han valgte teater som valgfag på ungdomsskolen. Da han ble student var han med å etablere Studenteateret i Volda.

-Da spilte vi alt fra dukketeater til Ibsen, og drev en del med teatersport. Det var utrolig moro.

Soga om Leif Løvebrøl, et stykke Johnny satt opp med andre studenter i Volda. Foto: privat.

Vurderte du å prøve deg som skuespiller på heltid?

-Joda, det var under vurdering. Men jeg ønsket meg ikke det livet. Jeg var nok ikke villig til å ofre alt annet for skuespillerlivet, jeg ville heller ha teater som en hobby, og et krydder i hverdagen.

Fra Drøbak til Halden

Johnny tok førskolelærerutdanningen i stedet, og beholdt skuespilleriet som hobby. Han flyttet til Drøbak, fikk jobb som lærer på Montesorriskolen der og ble med i Drøbak Studiescene.

Bilde fra et fortellerteater Johnny gjorde i regi av Studiescenen. Foto: privat.

Johnny og familien endte opp i Halden ved en tilfeldighet. Det begynte med en drøm om et hus.

-Vi hadde ikke råd til hus i Drøbak, og tenkte vi skulle flytte lenger sør for å finne et sted med rimeligere huspriser. Så var vi på Svinesund og handlet, og bestemte oss for å svinge innom Halden for å se på byen. Da vi kom kjørende langs Rød herregård og så festningen trone over byen så falt noe på plass. Vi ble enige om at vi bare måtte bo her.

Noen få måneder senere hadde de kjøpt seg hus i Halden.

-Jeg stortrives her. Halden er den fineste byen i Norge, kan ikke sammenlignes med noe.

Det første Johnny sjekket da han var vel installert i byen var Haldens teatermiljø. Han ble raskt tatt inn i Ida Amatørteater og fikk også være med på noen oppsetninger på kulturskolen, hvor Sol Nordsjø var dramalærer. Der ble han kjent med Siv Stang, som trakk ham videre inn i teatermiljøet i byen.

Et nytt teaterselskap

Johnny ble kjent med Jan de Vibe under oppsetningen av Den spanske flue. Da Jan skulle caste til Jeppe på Berget ringte han til Johnny og lurte på om han ville være med. Det ville Johnny. Han endte opp med å spille både baronen og dommeren i det Holbergske mesterverket. Men Johnny er mer opptatt av å rose de andre i stykket enn å snakke om egne prestasjoner.

-Marcus Hannestad var helt overlegen i rollen som Jeppe på Berget. Man skulle nesten tro den rollen var skrevet til ham. Jeg har aldri sett noen gjøre Jeppe bedre.

Året etter var det Johnny som hadde hovedrollen som Herr Vielgeschrey i Fredrikshald Theaterselskabs oppsetning av Den Stundesløse, som ble en vel så stor suksess som teaterselskapets første oppsetning.

Arne Dalene og Sverre Stang flankerer Johnny Nilsen i Jeppe på Berget når Johnny er dommer i Jeppes «rettssak» mot slutten av stykket. Foto: Ellen Midtfjeld.
Baronen ankommer. Johnny gjorde en strålende jobb som baron. Heldig var han også, for han fikk gjøre rollen i en av Merethe Brækkes fantastiske kostymer. Foto: Ellen Midtfjeld.

Fredrikshald Theaterselskab er allerede godt i gang med å planlegge neste oppsetning, som blir i en helt annen gate enn de to tidligere oppsetningene. Mer skal vi ikke si om det ennå, ja annet enn at Johnny blir sentral også i denne oppsetningen da. Det er jo godt å vite. Johnny ser frem til nok en oppsetning i det ærverdige barokkteateret.

-Når man kommer inn på Fredrikshalds teater blir man helt andektig. Jeg får energi med det samme jeg går inn døra der, det er en fantastisk scene å spille på.

Legge til rette for kultur

I vinter ble Johnny kontaktet av valgkomiteen i kulturrådet. Kunne han tenke seg å sitte som leder? Det kunne Johnny. Men han måtte tenke seg om først.

-Kulturrådet skal være kulturens høyeste organ i Halden, det er et utrolig viktig organ. Skal man sitte i kulturrådet må man engasjere seg, man må ville gjøre en forskjell. Det fordrer at man bruker mye av fritiden sin på det. Jeg synes for øvrig at kulturrådet også burde hatt en lønnet leder, som idrettsrådet har.

Johnny gleder seg over det rike kulturlivet i Halden, og at det har vokst siden han flytta hit. Kulturådslederen har naturligvis gjort seg noen tanker om hva han synes er viktig for kultur-Halden i dag.

-I løpet av de tjue årene vi har bodd her har det skjedd mye. Det er ikke bare en økning i antall konserter og teateroppsetninger, men også en økning i tilbud til barn. Også antall teatergrupper, kor og band øker stadig. Det er moro at folk i tillegg til å ville oppleve kultur vil være med på å skape kultur selv, det er viktig at vi legger til rette for det. Det er viktig å kunne se kunstutstillinger, teaterstykker og konserter. Men det er like viktig at folk får muligheten til å være med å lage det selv.

Johnny spilte også en av hovedrollene i Stenhoggerspillet «Granittliv» i steinbruddet på Ystehede i juni i fjor. Foto: Ellen Midtfjeld.

Kommunens kulturplan

Har du noen fanesaker?

-Det som er viktig nå er å sørge for at kulturen har såpass gode forhold at den kan vokse og utvikle seg videre. Her kommer «Kommunedelplanen for kultur 2020-2032» inn. Dette er fanesak nummer én. Vi skal jobbe sammen med kommunen og komme med innspill til denne planen så den blir så bra som mulig.

Kommunedelplanen for kultur er én fanesak. Kulturtilbudet til barn og unge er en annen.

-Jeg mener det er viktig at for eksempel kulturskolen blir bedre. De har for dårlige lokaler, de er alt for små. Kvaliteten på tilbudet er greit nok, men det burde være et bredere tilbud der. Vi må ha mer penger til kulturskolen rett og slett. Jeg synes også at kulturskolen kunne lært bort programmering og kulturtekniske fag som lyd- og lysteknikk, filming og redigering. Vi må legge til rette for det hvis vi skal bli den arrangementsbyen vi ønsker å bli.

Johnny mener kultur og folkehelse går hånd i hånd.

– En viktig oppgave i fremtiden må være å sørge for at barn og unge føler at tilværelsen er meningsfylt. Spesielt ungdom føler seg ofte demotivert. Flere ungdom enn noen gang før sliter og har dårlig mental helse. Det å få være med og skape kultur og lage noe som er større enn deg selv tror jeg kan bidra til å gjøre livet mer meningsfylt for en ung person. Kulturen kan være et sted man kan møtes, der det skapes tilhørighet og mestringsfølelse.

Vil samle kulturhalden

I dag jobber Johnny som lærer på Låby. Nå har han snart sittet som leder i kulturrådet i et halvt år.

Hva har dere holdt på med i dette første halvåret?

-Det viktigste vi har gjort er å jobbe med å innhente og utarbeide innspill til kommunedelplanen for kultur som skal gjelde for de neste tolv årene.

I mai inviterte kulturrådet til åpent møte med debatt rundt nettopp dette temaet. Les mer om møtet her:

Johnny på åpent møte med kulturrådet nå i juni. Foto: Catharina Heide Amundsen.

-Vi vil gjerne opprette en kontaktlinje ut til alle kulturaktørene. Jeg vet at en del av kulturaktørene i denne byen føler seg litt alene. Det skal vi prøve å gjøre noe med. Det har ikke noe å si om man driver med scenekunst eller annen kunst, vi er alle en del av kulturfellesskapet i denne byen. Vi har lyst til å gi alle kulturaktørene ryggdekning og være en aktør som kan gi støtte og hjelp til alle som driver med kultur. Vi skal samle kulturlivet i byen. Sammen tror jeg vi kan få til utrolig mye bra.

For at kulturen skal vokse og utvikle seg må kulturaktørene ha noe så konkret som et sted å være. Her føler Johnny at vi må gjøre en innsats.

-Det er utrolig viktig at vi tilbyr folk som vil skape kultur et sted å være. Mange kor og band mangler lokaler, det er et greit sted å starte. Vi må skaffe folk et sted å være.

Festningen og byen

Når vi begynner å snakke om byens mange flotte bygg blir Johnny engasjert. Johnny synes byen ofte blir glemt til fordel for festningen.

-Halden er ikke så pen og velholdt som den kunne ha vært. Malingen flasser av på mange av de flotte byggene vi har, og ugresset vokser. Jeg mener det er viktig for Halden at vi begynner å passe bedre på byen vår. Vi burde være like opptatte av å ta vare på byen som festningen, vi må kunne klare å ta blikket ned fra festningen innimellom. Festningen er Haldens hjerte og sjel, det kommer man ikke bort fra. Henning Kvitnes sa jo en gang at festningen burde sprenges fordi den er en sovepute for byen. Mange ble sinte på ham den gangen, inkludert meg! Men nå tror jeg at jeg skjønner hva han mente. Ikke til forkleinelse for festningen, for den er utrolig viktig for Halden. Men vi må ikke glemme byen, den skal være like viktig, velholdt og fin som festningen.

Kulturdebatt på Vannvogna

I august inviterer Johnny og Halden kulturråd til kulturdebatt på Vannvogna.

-Det er i debatten de gode idéene kommer. Jeg håper flest mulig av byens kulturpersoner dukker opp. Vi kan få til mye hvis vi er mange. Det er viktig for kulturrådet at vi får til noe, vi kan ikke bare møtes en gang i måneden og så går hvert til vårt. Det er mye vi gjerne skulle ha fått til, og vi skal prøve å lage arenaer der de ulike kulturaktørene kan møtes for å snakke om nettopp dette.

Kulturrådstyret har også planer om medlemsmøter utover høsten, med seminarer og kurs.

Hva synes du om styret ditt?

-Det er veldig engasjerte og fine folk i styret. Vi har et vidt spekter av personligheter og innfallsvinkler, og det er så fint at vi er en gjeng ulike folk med ulike meninger. Jeg kan bli litt enspora, så jeg trenger at folk kommer og river av meg skylappene. Styremedlemmene er ikke redde for å så meninga si heller, det setter jeg pris på.

Kulturrådsstyret anno 2019. Fra venstre: Johnny, Jonas Borge Stafsengen, Synnøve Sørland, Marte Rian Aarnes, Jan Tore Harlyng, Emil Stang Lund, Pål-Robert Lunde, Grete Ludvigsen og Karsten Svendsen. Foto: privat.

 

Kommentarer

kommentarer