– Vi mister ikke motet av dette!

I juni skulle premieren på Uddaspillet gå av stabelen i Vadet i Tistedal. Nå har styret i Foreningen Uddaspillet besluttet å utsette spillet til neste år.

– Det var med tungt hjerte vi tok denne beslutningen, sier Ola Narten Svendsen på telefonen fra Gjøvik. Vi hadde håpet i det lengste at vi skulle få det til. Men vi måtte til slutt innse at det ikke lar seg gjøre. Det ble for mange usikkerhetsmomenter.

Ola er leder for foreningen Uddaspillet, og barnebarnet til forfatteren bak Udda-trilogien; Frithjof E. Bye. Sammen med søsknene Eva og Trond har han søkt å skape oppmerksomhet rundt farfarens forfatterskap, og den store drømmen om å lage et Uddaspill basert på trilogien om skogskjempen Alv Udda skulle gå i oppfyllelse i juni. Skuespillere var hanket inn, kostymer i ferd med å sys og nyskrevet musikk på vei til å øves inn med Tistedalsmusikken. Men så kom Covid 19 og satte en effektiv stopper for planene.

Leseprøve med hele ensemblet. Ikke gjennomførbart slik Covid-situasjonen er i dag. Foto: Ellen Midtfjeld.

– Uddaspillet er et helt konsept, forteller Ola, det er mye mer enn bare selve skuespillet på scenen. Vi har planer om å ha markedsplass med både tidsriktig mat og musikk, og et stort opplegg rundt spillet. Det er umulig å gjennomføre slik det er i dag, og vi ønsker ikke å gå halvhjerta til verks og lage en nedstrippa versjon av dette. Vi ønsker å gjennomføre alle de fine planene vi har lagt.

Vi skriver februar allerede, og det går fort mot vår. Øvingsplaner og treff for ensemblet har allerede blitt utsatt et par ganger på grunn av økte koronatiltak og mutantvirusets spredning. Situasjonen er uforutsigbar.

– Det er veldig vanskelig å planlegge slik det er i dag, sier Ola, og hvem vet hvordan våren blir? Vi har høye ambisjoner med dette, og ønsker absolutt ikke å fire på krava. Styret og det kunstneriske teamet var enige om at for å sikre kvaliteten bør vi utsette dette til situasjonen er mer forutsigbar.

Sjefen for det som skjer på scenen! Regissør Morten Milde introduseres for ensemblet. Foto: Ellen Midtfjeld.

Spillet er utsatt til neste år, men det betyr ikke at gjengen bak Uddaspillet har mistet sitt momentum.

– Vi skal jobbe for å holde dette varmt mot juni neste år, sier Ola, og har mange spennende planer for spin off-arrangementer i løpet av året som kommer.

En matkulturdag er et av konseptene Uddaspillets styre har planlagt for å skape blest og oppmerksomhet rundt trilogien og spillet. Det er Olas søster Eva Narten Høberg som holder i dette, hun har planer om å sette fokus på mattradisjoner i de ulike samfunnslagene på 1600-tallet. I løpet av våren kommer hun til Halden for å holde foredrag om matkulturen på Alv Uddas tid, og her blir det etter all sannsynlighet både smaksprøver og annet spennende på programmet. En temadag rundt barokkens musikk vil også arrangeres i løpet av året.

Et annet spin off-arrangement man bør få med seg er utstillingen av Frithjof E. Byes bilder på Gjøvik! Dersom reiseanbefalingene endrer seg innen mars kan du dra til Gjøvik for å se rundt tjue av Byes bilder utstilt i Drengestua på Gjøvik Gård. Utstillingen blir stående fra 13. til 21. mars.

Ola anbefaler folk til å bruke året på å lese Byes Udda-trilogi. Det er en fin oppvarming til Uddaspillet i juni neste år.

– Halvor Nome sitter på et nytt opptrykk av trilogien, forteller Ola, så den kan man få kjøpt av ham.

Trilogien! Foto: Uddaspillet.

Hovedrolleinnehaver Dennis Storhøi og resten av nøkkelrolleneinnehaverne i Uddaspillet har sagt de er med i juni neste år.

– Så godt som hele teamet er med til neste år, forteller Ola. Heldigvis.

Lufta gikk kanskje litt ut av ballongen for Ola og de andre i Uddaspillet da beslutningen om å utsette ble tatt tidlig denne uka. Men nå velger de å se positivt på situasjonen, og gleder seg til Uddaspill i 2022.

– Vi har kommet så langt nå, sier Ola, vi mister ikke motet av dette!

Her finner du Uddaspillets nettside, der kan du abonnere på nyheter om det kommende spillet.

Her finner du Uddaspillets Facebookside.

Kommentarer

kommentarer