-Vi må nok være litt sintere

Torsdag ble den internasjonale kvinnedagen markert i biblioteket på Remmen. Det var avdeling for lærerutdanning som sto for arrangementet.

Kvinnedagen ble markert med appeller ved lærerskolestudentene Marte Skjennem og Julie Wiik, samt et innlegg fra statsviter og midtøstenkjenner Rania Maktabi. Konferansier var studieleder ved LU, Lin Elisabet Sandhaug.

-Vi blir stadig minnet på at det fremdeles er viktig å markere denne dagen, sier Lin Elisabet Sandhaug i sin introduksjon. Også i Norge har vi mange kvinner som ikke tør å være en del av den offentlige debatten. Vi har kvinner som hetses i kommentarfeltet i sosiale medier og andre steder, og det er faktisk ikke akseptabelt.

Rania Maktabi var første appellant ut. Hun startet sin innlegg med å snakke om Me too, som jo er vanskelig å unngå når man skal markere kvinnedagen i 2018. Det var opprinnelig skuespilleren Alyssa Milano som startet hashtaggen #Me too på Twitter, og oppfordret andre til å følge etter.

Et seismisk jordskjelv

-Dette ble en tsunami, sier Maktabi fra talerstolen, ikke en bølge. Eller kanskje vi skal kalle det et seismisk jordskjelv, for å bruke den amerikanske historikeren og feministen Karen Offens ord. Hvem skulle tro det forrige 8. mars, at vi skulle oppleve dette?

Maktabi snakket om situasjonen for kvinner i de arabiske landene. De er ikke beskyttet av lovgivning når det gjelder seksuell trakassering, derfor er dette nå høyaktuelt i de arabiske landene. Trakassering er et reellt problem for disse kvinnene.

-Her blir kvinnene åpenlyst trakassert i det offentlige rom, forteller Maktabi. Hva skjer da i de private rom? Det som er usynlig og subtilt er også en form for makt.

Det var godt oppmøte på kvinnedagsmarkeringen på Høgskolen i dag.

I 2014 kom det noen endringer i lovverket, som et direkte resultat av arabiske kvinners protester. Men kvinnebevegelsen vil også ha lover mot vold i nære relasjoner. Hva må til for å oppnå full likestilling? Rania ramser opp: Lover, lovverket må på plass. Utdanning. Arbeid. Men også menns utvidede blikk. Til slutt:

-Kamp, sier Rania, vi kommer nok ikke utenom kamp. Vi får være litt sintere og heve stemmen litt mer!

Fem uker i Malawi

Marte Skjennem og Julie Wiik har vært fem uker i Malawi. Jentene jobbet i barneskoler mens de var i landet, og fikk være med og se hva skolene gjorde for jentene i landet. Oppholdet var et samarbeid mellom HiØ, Kjølberg og Malawi.

-Vi skulle utvikle oss selv også under oppholdet, fortalte Julie Wiik, og vi fikk virkelig prøve oss. Vi hadde syvende klasse, og det var opp til 150 elever i hver klasse!

Marte Skjennem og Jule Wiik fikk et skjellsettende opphold i Malawi.

Skjennem og Wiik snakket om forskjellene mellom skolesystemet i Malawi og Norge. Jentene er godt representert på barnetrinnet i Malawi, men har en tendens til å hoppe av skolen når de blir eldre. De får ofte barn veldig tidlig.

-Mange kvinner råder ikke over egen kropp i Malawi, forteller Marte Skjennem.

Appellantene viste en video fra oppholdet sitt i Malawi. Det var tydelig at oppholdet har betydd veldig mye for studentene. I Malawi arrangerte de Girl Promotion Club, der jentene fikk lære seg såkalte «life skills», altså matlaging og håndarbeid. Dette som et ledd i arbeidet med å få jentene til å fullføre skolegang.

-Vi må fortsette å jobbe for at det skal bli bedre for jentene, sier Wiik, men også bedre for alle i Malawi. Det er litt vanskelig å kun snakke om jentene når det gjelder Malawi, for det er så mange som trenger hjelp i det landet.

 

Kommentarer

kommentarer