-Vi må lære oss å være stolte av fylket vårt!

Haldenjentene Marte Teien og Marlene Mathisen er Østfoldambassadører. Nå skal de skal selge Østfold, både innad og utad.

I 2017 så organisasjonen Mulighetsriket Østfold dagens lys. Mulighetsriket er et partnerskap som består av fylket sjøl, kommunene, høgskolen, og en rekke næringslivsforeninger. Mulighetsrikets hovedgeskjeft er å promotere Østfold som et attraktivt sted å etablere seg, og som et attraktivt sted å etablere nye foretak.

Mulighetsriket skal fremme Østfold utad, men de skal også forsøke å få østfoldingene til å bli stolte av fylket sitt. Men hvordan gjør man egentlig det? Vel, man kan i hvert fall starte med å finne noen engasjerte unge østfoldinger som gjerne vil bedrive fremsnakking av hjemfylket sitt, og utnevne dem til ambassadører. Haldenjentene Marte Teien og Marlene er begge valgt ut som ambassadører for fylket vårt.

Marte Teien

Marte Teien har nylig gjennomført en Bachelor i innovasjon og prosjektledelse på Høgskolen i Østfold i Fredrikstad, og jobber nå som rådgiver og prosjektleder i Ungt Entrepenørskap (UE) Østfold.

Hvordan kom du i kontakt med Mulighetsriket og amabassadørprogrammet?

-Ungt Entrepenørskap har et tett samarbeid med Sparebank 1, som også er tungt inne i Mulighetsriket. En i banken tipset meg om å søke ambassadørprogrammet. Jeg gikk inn på nettsidene og ble kjempetent med en gang! Jeg synes Østfold er så bra, og det er på tide at både vi som bor her og de utenfor blir klar over det.

Marlene Mathisen

Marte bor i Fredrikstad, mens Marlene nettopp har flyttet tilbake til Halden etter elleve år i utlandet (Brasil, Danmark og Australia). Marlene jobber i Svinesundskommittén i Strömstad, og pendler over grensen hver dag.

-Vi jobber med grenseregionale problemstillinger, forteller Marlene, og jobber med å øke turismen i området og å gjøre det lettere å gjøre business på tvers av grensen. Vi jobber med også med næringsutvikling mot flere områder.

Marlene oppdaget en annonse for Mulighetsrikets ambassadørprogram på Facebook.

-Jeg tenkte: Yes! Dette er meg! Jeg har jo vært en snikambassadør for Østfold lenge. Jeg har mange venner i Oslo som er vant til at jeg fremsnakker Østfold, det er nok på grensen til irriterende for dem. Jeg kommer stadig med fun facts om Halden og Østfold, og forteller dem om hvor fint det er her. Så jeg var jo egentlig allerede en ambassadør for Østfold, men nå er det på en måte offisielt da.

Hva er en østfoldambassadør?

Men hva er Marte og Marlenes oppgave som ambassadører? Skal de selge fylket til resten av Norge?

-Ja, sier Marte, men det er vel så viktig å styrke vår identitet innad. Vi skal være stolte av å være østfoldinger og slutte å snakke negativt om vårt eget fylke.

-Hovedoppgaven vår er å fremsnakke Østfold, sier Marlene. Vi skal si at vi er stolte av fylket vårt, og mene det, stemmer Marlene i.

-Vi var pessismister til eget fylke da vi gikk på videregående, forteller Marte. Alle sa; «vi må til Oslo, vi får oss aldri jobb her«. Vi var ikke noe flinke til å se mulighetene som finnes i Østfold. Nå vil jeg være med og sette ungdommene litt på plass når det gjelder det der. Mange kommer jo tilbake etter å ha bodd i Oslo eller en annen storby en stund, men jeg vil vise ungdommene at man ikke trenger å flytte til vekk for å få det til. Det trengs en liten holdningskampanje rett og slett. Men ambassadørprogrammet er ikke et omdømmeprogram, det er et markedsføringsprogram. Vi skal vise hva som finnes av muligheter her.

-Men dette med omdømmet og holdninger henger jo nøye sammen med markedsføringsbiten, skyter Marlene inn.

Dialekt og omdømme

Jentene er enige om at Østfold har et aldri så lite omdømmeproblem utad også.

-Det er så mange som dømmer Østfold fra utsiden, sier Marlene, folk som ikke har vært her en gang har allerede gjort seg opp en mening om at det er harry her. Vi må vise dem at hvor bra Østfold er, og overbevise folk om at de må komme hit selv og se. Da vil de få se at det ikke er harry. Harry er jo egentlig bare et dumt ord, jeg tror vi må slutte å bruke det!

Mulighetsrikets skrytevideo av Østfold. Ta en kikk, og bli stolt.

Jentene håper østfoldingene snart vil slutte med å skamme seg for dialekten sin, og at flere vil snakke østfolding med hevet hode også utenfor fylket.

-Vi har ikke snakket så mye om dialekt i Mulighetsriket, forteller Marlene, men når vi gjør det går det mest i positive termer.  Her i Østfold tror vi at resten av landet mener at vi har stygg dialekt, men det er ikke nødvendigvis sånn. Så vi må slutte å tenke sånn. Det er så bra med Harald Rønneberg, som har holdt på dialekta si. Han er en rollemodell sånn sett. Det er jo ikke noe galt med østfolddialekta!

Alle de 12 utvalgte østfoldambassadørene møtes jevnlig til samlinger. På samlingene lærer ambassadørene om om alle østfoldbyene, og de får lære om lokalt næringsliv, samfunnsliv, lokal historie og geografi.

-Vi snakker mye om å heie på naboen, forteller Marlene, vi skal heie på nabobyene. I stedet for å være misunnelige for hva de får til i nabobyen skal vi være glade på hverandres vegne.

Alle de tolv som er med i programmet skal plukke ut noen interessefelt de vil fokusere på i sitt år som ambassadører. En av jobbene deres som ambassadører er å skrive innlegg på Mulighetsrikets blogg.

Dette er bilder fra første samling med de nye Østfold-ambassadørene i Mulighetsriket. 3. – 5. november 2017. Fredrikstad og Sarpsborg. Foto: Roy Freddy Andersen.

Podcast og instagramturer

I tillegg har ambassadørene valgt seg ut noen helt konkrete prosjekter de føler er gode måter å promotere Østfold på, både innad og utad.

Hva er deres prosjekter?

-Jeg skal lage en podcast om kvinner som har turt å satse, og gjort det bra, forteller Marte. Mange unge trenger gode rollemodeller, det er mange kvinnelige ledere å se opp til, men det er fremdeles mye menn i dress. Jeg vil hovedsakelig trekke frem kvinner, eller jenter, som har turt å satse her i fylket. Det er så mange damer med kule historier der ute, jeg har en lang liste med damer jeg vil intervjue. Kvinner med tæl skal podcasten hete, og jeg har planer om å lansere den på kvinnedagen den 8.mars. De første gjestene er allerede booket og klare for å dele sine historier. Jeg håper podcasten kan være med å inspirere andre.

Martes podcast vil legges ut på KanDusis nettsider i tillegg til at du vil finne den på itunes.

Marlenes prosjekt er en instagramkonto med Østfoldturer:

-Jeg legger ut turer og turbilder fra hele Østfold, forteller Marlene, og har tenkt til å legge ut nye turer to ganger i uka. Jeg legger også ut kart til turene. Jeg håper at folk vil bidra med bilder fra turer de går på! Turglede i Østfold – @ostfoldnature heter kontoen. Kontoen er i gang og jeg har allerede lagt ut flere turforslag.

Marlene på skitur i Aremark. En av insta-turene hun har lagt ut på Turglede i Østfold.

Én gang østfoldambassadør, alltid østfoldambassadør

Er det noe annet dere ønsker å få til i det året dere jobber som østfoldambassadører?

-Jeg og Marlene har snakket om å få laget et fint strikkemønster til en østfoldgenser, forteller Marte, det hadde vært kjempegøy å få til.

-Ja, og så ønsker jeg et større fokus på lokal mat, legger Marlene til, hadde det ikke vært fint hvis alle butikkene i Østfold hadde en lokal matvegg for eksempel? En østfoldvegg?

Til høsten skal det plukkes ut tolv nye ambassadører.

-Men vi kommer ikke til å slutte å være østfoldambassadører etter at programmet er over, sier Marte, for vi synes jo at Østfold er så bra!

-Vi kommer alltid til å fremsnakke fylket, sier Marlene.

Vil du vite mer om Mulighetsriket Østfold og ambassadørprogrammet? Klikk deg inn på deres nettsider og les mer.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer