– Vi holder på gode mattradisjoner

Unni Trollnes hos Bergstrøm Kjøtt- og delikatesse slår et slag for norske tradisjonsretter. Selv om nordmenn reiser stadig mer, mener hun vi er flinke til å holde på mange av de tradisjonelle rettene vi har hatt i mange år.

Høsten er høydepunktet for mange når det handler om å kose seg med å lage mat av ferske, deilige råvarer direkte fra bonden. Norsk landbruk har vært skånet for store matskandaler og gir oss god og trygg mat.
– Hos Bergstrøm prøver vi å holde på gode mattradisjoner. Vi bruker fremdeles de gamle oppskriftene på pølser, medisterfarse, ferdigretter og flere andre, forteller Trollnes. De tvinner pølsene for hånd og røker de på  ”gamlemåten” i røkeskap med bøkeflis.
– Det setter kundene våre pris på. Pølsene våre gir en helt annen smak enn pølser som blir  ”sprøyta” med røksmak.

12006151_969837386407444_6487539944198096218_n

Lapskaus er utvilsomt en av de store norske tradisjonsrettene, og den finnes i flere varianter på hermetikkboks.
– I lapskaus på boks er det mange forskjellige ingredienser. I bifflapskausen vår er det oksekjøtt, poteter, gulrøtter, løk og kraft. Du kjenner garantert forskjell, lover hun.
Nortura har nylig lansert konseptet  ”Stykkevis og delt” der de har fokus på at man kan bruke de forskjellige delene på dyret.
De skriver selv på sine nettsider at ”Stadig flere kokker oppdager hvilke spennende muligheter som ligger i glemte stykningsdeler. Å utnytte hele dyret er rett og slett blitt trendy, og hva er vel bedre enn det.”
– Vi skal kjøpe inn disse stykningsdelene når de kommer for salg, forteller Trollnes entusiastisk og gleder seg over satsingen.

10295282_818768811514303_1700728772635123866_o

Bergstrøm Kjøtt- og delikatesse er godt kjent for at de er flinke til å dele tips og råd med kundene sine.
– Etter et tips fra en kunde lagde vi ”pulled beef” av oksebog. Vi smurte den inn med bbq-saus og langstekte den i 4-5 timer på 100 grader. Når kjøttet var ferdig dro vi det fra hverandre med to gafler mens det fortsatt var varmt. Det smakte helt nydelig, forklarer Trollnes.
Julesesongen er også like rundt hjørnet, og hun håper mange vil sette av tid til å kose seg med hjemmelaget pålegg og julemat.
– Skal du for eksempel lage din egen lammerull til jul, bør du kjøpe inn lammeskinn nå. Vi har også det du trenger hvis du vil lage din egen sylte, både grisehoder og kjøtt.

1514181_649888561735663_1305797917_n

Trollnes oppfordrer folk til å lete litt bakover i historien for å finne de gode tradisjonsrettene, kanskje noen har gode og spesielle familieoppskrifter på lur.
– Finn fram ei gammel kokebok eller ta en prat med bestemor, tante eller andre i familien som kan dele oppskriftshemmelighetene før det er for sent, anbefaler hun.
Ønsker du inspirasjon til den helt spesielle julegaven så har Trollnes et tips.
– Har du barn som har flyttet for seg selv, kan du lage din egen kokebok og gi bort i julegave. Lag din egen vri, ta med de gode historiene og bidra til at norske tradisjonsretter lever videre i mange år til.

Artikkelen er betalt av Bergstrøm Kjøtt-og delikatesse. 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer