– Vi er alle mennesker

Hege Aasgård er tilbake i Halden etter en drøy ukes opphold i Chios. Der har hun jobbet med flyktningene som ankommer den greske ferieøya, og inntrykkene er mange.

Vi snakket med henne før hun dro nedover. Da var hun spent på hva som kom til å møte henne. En drøy uke senere er hun full av inntrykk og har med seg mange erfaringer hjem. I løpet av tiden på Chios har hun stort sett jobbet i byparken og hjulpet frivillige og flyktninger som har trengt klær.
– I byparken er det veldig mange flyktninger som ankommer og skal sjekkes inn i telt. De fleste er veldig slitne og vil sove. Ofte har de ikke sovet noe særlig på et par døgn. De er sultne og tørste, det deles ut mye kjeks, melk og vann under kveldstimene, forteller Hege. 

12141161_941345562602497_1773208709667666246_o
Hege forteller: Matkø. En kø for kvinner og barn, en annen for menn. Kvinner og barn blir servert først.

Hun har jobbet sammen med frivillige fra mange nasjoner og inntrykkene har vært mange.
– Jeg har møtt så mange flotte mennesker blant både flyktninger og frivillige. De vil være med meg for alltid og jeg føler det har vært en ære å få lov til å hjelpe dem, sier Hege.
Før reisen tenkte hun at hun kanskje kom til å være preget av alt det vonde og triste hun kom til å se. Men der tok hun feil.
– Jeg blir rørt når jeg tenker tilbake på parken. Det er et sted alle blir behandlet med respekt, vi er alle mennesker. 

I løpet av oppholdet har hun møtt mange små og store flyktninger, felles for dem alle er at de har vist takknemlighet og glede.
– En mann beklaget at han spurte etter jakke, men han hadde mistet sin på havet. Tenk å føle at man må beklage noe sånt, sier Hege.
Hun er nå hjemme igjen i Halden, og er klar for å engasjere seg videre for flyktningene. Hvordan har hun ikke funnet ut av enda, men hun vil ta med seg erfaringene fra Chios videre.
– På sikt er jeg heller ikke fremmed for å reise nedover igjen. Behovet bare øker og øker i Hellas. Jeg håper mange flere reiser nedover utover høsten, avslutter hun og oppfordrer haldensere til å vurdere å ta turen til Hellas for å hjelpe til.

  

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer