-Vi burde klatre mer i trær

Sinnabrus er ikke hjemmebrent, det vet alle barn. Sinnabrus er bringebærbrus med litt chili.

Søndag kveld kommer Onkel Tuka til kultursalen med familieshowet Sinnabrus blues. Her får vi treffe Hillbilly Willy, som bor i et skur og lager sinnabrus. Vi får også fetteren hans, landstrykeren Lasse Polakk, og mange andre rare folk.

Sinnabrues blues er Onkel Tukas andre barneplate, og det niende albumet for haldengutta. De holder seg i Bluegrass-sjangeren også i denne utgivelsen, og i følge bandet selv er albumet fremfor alt et familiealbum – ikke bare et barnealbum.

-Begge barneplatene våre har har blues i navnet, sier Håkon Ohlgren per telefon fra Oslo, og blues medfører jo at man går inn i en blå verden hvor ting er litt følsomt. Hvis du er sinnamus kan du havne i bluesen. Jeg skriver med doble skott når jeg lager barnesanger, tekstene skal gi de voksne noe å tygge på også.

Rent musikalsk er det den samme prosessen å lage voksenplater som barneplater, men Håkon synes det er helt annerledes å skrive tekst for barn.

-Jeg er mye friere når jeg skriver disse tekstene, jeg liker det veldig godt. Jeg prøver å gå tilbake til min egen barndom og ta på barnebrillene og huske hvordan det var å være barn. Jeg sier ikke at jeg alltid får det til, men jeg tror jeg kommer ganske nærme.

Husker du godt hvordan du sjøl var som barn?

-Ja, jeg husker det ganske godt. Jeg husker at jeg sa til meg sjøl da jeg var barn at jeg måtte huske på hvordan det var, og det gjør jeg til mine egne unger også. Vi glemmer altfor fort hvordan det var å være barn, vi burde for eksempel klatre i trær mye oftere. I Onkel Tuka gjør vi det. Og jeg lover deg, Omar i et epletre er et syn.

Håkon tar frem sitt barne-jeg når han skriver for unger, men han bruker også sine egne barns utsagn. Han skriver nemlig ned mye at det de sier. Innimellom leser han det opp for dem. Det synes de er moro.

-Mye av det de sier blir til sangtekster. For eksempel spurte den eldste dattera mi farmora si: Farmor, hvis du dør på en torsdag, tror du jeg får fri fra skolen på fredag? Det ble refrenget i en av låtene på plata.

På fredag spiller de altså i kultursalen.

-Ta med deg barna og kom, oppfordrer Håkon. Vi skal ha med en mann som kan snakke baklengs også, det blir kjempebra!

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer