Vi bør satse på ungdommene

Det er valgt nytt Kulturråd i Halden! Her kan du bli litt bedre kjent med den nye styrelederen; Dag Sigmund Johansen:

Dag Sigmund Johansen har vært en aktiv kulturaktør i Halden helt siden 2013, men han har gått litt under radaren. Sneket seg inn bakdøra, om du vil. Nå har han jammen blitt styreleder i Halden kulturråd også, i tillegg til alt det andre han bedriver.

Dag Sigmund gjør så mangt, han drifter for eksempel byens ferskeste konsertarena: Aladdin Scene. Dessuten eier han jo Athletic Sound studio, sammen med sønnen Dag Erik, som er studioets tekniker og driftsansvarlig. Dessuten sitter Dag Sigmund i styret i det nylig gjenoppståtte, ultralokale plateselskapet New Noise.

Dag Sigmund på scenen i Alladin før åpningshelgen i våres.

Man kan trygt si at den nye styrelederen i kulturrådet har en aktiv rolle i byens kulturliv. Og kultur har han befattet seg med siden ungdomstiden i Moss.

– Jeg har drevet med musikk siden ungdomsskolen, forteller Dag Sigmund. Jeg har spilt i flere band. Fotballen tok ikke meg, jeg ville bare spille i band. Det var jeg selvfølgelig helt hekta på.

Hvilket instrument spilte du?

– Jeg sang. Jeg spilte litt gitar også, men jeg er først og fremst vokalist. Vokalist og låtskriver.

Selv om musikken var altoppslukende i ungdomstiden, tenkte Dag Sigmund at det var greit å skaffe seg en utdannelse. Han verva seg i Sjøforsvaret, og tok ingeniørutdannelsen sin der.

– Det var genialt. I stedet for å få masse studielån, fikk jeg betalt for å ta en utdannelse. Bedre kan det jo ikke bli.

Etter studiene begynte Dag Sigmund å jobbe i Telecom. Jobben tok ham og familien verden rundt.

–Vi har bodd i mange land. Dag Erik var med, han ble med på flyttelasset til Afrika da han bare var 14- 15 måneder gammel. Og så bodde vi i Venezuela i mange år, og dessuten i Mexico og USA. Jeg har bodd utafor Norge i totalt 21 år.

Etter at han slutta i Telecom tok Dag Sigmund jobb i oljeindustrien.

– Jeg fikk fort nok. De selskapene som driver i den bransjen har null samvittighet, de driter i absolutt alt. Jeg orka ikke mer av det. Så jeg starta mitt eget firma.

Dag Sigmund utvikla en dings som måler C02-utslipp fra oljeplattformene. Han ble rett og slett grønn. Jobben tok ham til USA og Portugal. Og Vestlandet. Men hele veien har musikk vært med ham som hobby.

– Det er to ting jeg har drevet med på fritida; musikk og kunst. Jeg kjøpte kunst for konfirmasjonspengene, og siden har jeg samla på kunst. Jeg har altfor mange bilder. Men musikken har nok gitt meg mest glede opp gjennom.

Da Dag Sigmund skulle gifte seg igjen på 2010-tallet, samla han sammen det gamle Mossebandet fra ungdomstiden. De skulle spille i bryllupet.

– Det var veldig gøy å spille sammen igjen, vi ville gjøre mer ut av det. Så vi bestemte oss for å spille inn musikken vår på tape. På Athletic Sound.

Bandet dro i samla tropp til Athletic, dog noe forynget i sin besetning. Dag Erik var eksempelvis med på gitar, en kompis av han igjen var med på bass. Bandet spilte inn sjøllaga musikk på plate, med den eminente Kai Andersen ved spakene.

– I den prosessen ble jeg godt kjent med Kai. Han snakka litt om hvem som skulle overta etter ham, det var ingen naturlige arvtagere til studioet. Men han hadde bitt seg merke i Dag Erik da vi spilte inn plata. Han så noe der, en personlighetstype som han tenkte passa til jobben. Og så hadde Dag Erik peiling. Han er flink. Ikke bare det, men han kan spille et instrument også. Det kan komme godt med i jobben som studiotekniker.

Dag Erik Johansen. Foto: Ellen Midtfjeld.

Dag Sigmund og Dag Erik dro hvert til sitt etter innspillinga, men Dag Sigmund opprettholdt kontakten med Kai. Da Kai begynte å snakke om å selge seg ut av studioet, kunne ikke Dag Sigmund la sjansen gå fra seg.

– Det er en sånn once in a lifetime-greie, ikke sant. Jeg ringte til Dag Erik og sa: kan vi få det til? Og så fikk vi det til. Det var i 2013. Neste år har vi faktisk tiårsjubileum.

For noen år siden åpna Dag Sigmund en dialog med Halden kommune om å leie Aladdin, og bruke det som scene.

– Det var en lang prosess, og flere interessenter var på banen. Kommunen falt for forslaget mitt, og jeg fikk tilslaget på leie. Dette året skal vi bruke på å finne ut om det er mulig å drive scene her.

Jack Stillwater spiller på Aladdin Scene under americanafestivalen Fjording i april. Foto: Ellen Midtfjeld.

Det har vært mange happenings på Aladdin allerede. Her har det vært alt fra New Noise-arrangementer, til gratis barnekino, folkemøter, konserter med store navn, og dessuten americana-festival! For å nevne noe. Og det er planer om mye, mye mer! Huset rommer også en filmklubb, og ikke minst en barnefilmklubb. Helge Westby er Dag Sigmunds partner både i Athletic og Aladdin. Sammen håper de å få kjøpt både studioet og den gamle kinoen når kommunen legger det ut for salg.

Foruten styreleder Dag Sigmund, består Kulturrådets styre av:

Jan Tore Harlyng – styremedlem
Grete Ludvigsen – styremedlem
Synnøve Sørland – styremedlem

Fredrik Akselberg – styremedlem
Samira Hajric – styremedlem
Aasmund Kaldestad – styremedlem
Asgeir Borgemoen – styremedlem

Tetyana Kryvytska Stang Lund – vara styremedlem
Gunn Helen Arsky – vara styremedlem

Marita Rognøy – valgkomitè
Trude Landsverk – valgkomitè
Anni Bjørgengen – valgkomitè

Daglig leder – Johnny Nilsen
Økonomiansvarlig – Grete Ludvigsen

Johnny Nilsen har fratrådt som styreleder i Halden kulturråds styre, men beholder stillingsprosenten som daglig leder av kulturrådet. Foto: Ellen Midtfjeld.

– Det er et bra styre vi har fått nå, sier Dag Sigmund, det er folk fra vidt forskjellige miljøer, alle har mye kunnskap om sine felt og bringer noe eget inn i styret.

Hva er det du vil jobbe for som styreleder i Kulturrådet?

– Jeg kommer til å fortsette å jobbe mot det Johnny Nilsen og det gamle styret jobba for. Produksjonslokaler for eksempel. Vi har for lite av det. Korpsene og banda i byen trenger flere steder å øve. Det har blitt gjort gode tiltak på denne fronten både av kommunen og privat, men det er fremdeles stor mangel på øvingsrom for band. Kultursjefen sa på KOK-møtet i Kultursalen i høst: hvordan skal vi beholde talentene i byen? Jo, for det første må de ha et sted å være!

Dag Sigmund mener vi bør satse på ungdommene, gi dem øvingslokaler og scener og erfaring.

– De er nødt til å ha steder de kan spille, uten at det koster penger. Vi må ta dem på alvor. Tenåra er viktige. Hvis man har et sted der man kan gå gradene som ung musiker her i byen, så beholder vi kanskje talentene.

I 2019 gikk et tjuetalls musikkentusiaster sammen om å restarte det ultralokale plateselskapet New Noise, med Tom Skjeklesæther og Freddy Mathisen i front. New Noise gir ut lokale LP-er og singler på vinyl. Dag Sigmund er en av medeierne, og så sitter han i styret.

If it ain’t New Noise, it’s just noise.

–  Det har vært veldig gøy å gi ut lokal vinyl via New Noise. Jeg trodde interessen for vinyl skulle dabbe av etter noen år, men det vil jo ikke stoppe! Det er en vanvittig etterspørsel.

Dag Sigmund er klar for å flytte til Halden. Men først må kona få seg en jobb i byen. Og før det igjen, må Dag Sigmund finne ut om det er liv laga å drive scene på Aladdin.

– Det håper jeg vi får til. Da kommer vi nok flyttende snart.

Kommentarer

kommentarer