Vellykket start for Stenhoggerfestivalen

Første dagen på Iddefjorden Stenhoggerfestival er godt i gang, og det har hittil vært godt besøkt, fint vær og god stemning. Haldens nyeste festival frister både små og store.

Det finnes knapt et mer idyllisk sted å avholde en stenhoggerfestival enn på Ystehede. Den lille rusleturen fra parkeringsplassen til festivalområdet setter raskt publikum i stemning med skjærgård, store stenblokker og spor etter gamle dagers virksomhet på Ystehede og Skriverøya.

IMG_7030

Festivalområdet er lite og kompakt, men til gjengjeld veldig hyggelig. Det er arena for teaterforestillingen Parat, et lite område hvor man kan kjøpe kaffe, pølser og vafler, noen utstillerboder og et område med dyr og leker for barna.
Vi møter festivalsjef Nils Otto Økern Klevmo en halvtimes tid etter åpning, og smilet er bredt.
– Jeg er selvfølgelig spent på dagen, og det er gøy å se at det begynner å komme publikum allerede, sier han. Fra Halden sentrum går det jevnlig båt til festivalen, og vi ser at det er med flere på den første turen. Det lover godt for resten av helgen.

En av utstillerne er Idd og Enningdalen Historielag. Vi våger å påstå at det må være et av Norges mest aktive historielag med mange arrangementer og et stort engasjement.
De har stilt ut flere redskaper, bilder og historier fra stenhoggerindustrien.

En annen av utstillerne, Nina Røsnæs, er kjent for å være ”hun som tar fantastiske bilder”. Med seg på stenhoggerfestivalen hadde hun flere forskjellige bilder, særlig motiver fra festningen og Iddefjorden.
– Jeg er glad i å ta bilder, og her har folk en mulighet til å kjøpe dem, forteller Nina.

IMG_7057

Det var ingen tvil om hva som ble favoritten for barna. På Åpen Gård med Idd Bondelag var det den yngre generasjonen i bondelaget som sto for tilbudet.
Barna kunne ta både kaniner, høner, sau, lam, kalver og kyllinger i nærmere øyesyn. Det var ingen tvil om at det var de helt minste kyllingene som var mest populære.

Kl. 12 var det premiere på teaterforestillingen Parat.
Stykket er skrevet av Kristin Søhoel, og det er Ida Amatørteaterlag som står for oppsetningen.
Benkeradene var så godt som fulle på premieren, og ut i fra applausen hørtes det absolutt ut som om stykket innfridde forventningene.

Iddefjorden stenhoggerfestival er også åpen søndag.
De åpner kl. 10, og Parat spilles kl. 12 og 17.

Kommentarer

kommentarer